Themabeeld.© Shutterstock

Shishabaruitbater riskeert dertig maanden cel voor plantage op bovenverdieping huurhuis

Maasmechelen -

De Tongerse procureur vraagt een opsluiting van dertig maanden voor de zaakvoerder van een Maasmechelse shishabar voor het telen van 520 planten op de bovenverdieping van zijn handelspand. “Er was zelfs een geheime doorgang naar de plantage.”

Shauni Deferm

In maart 2021 kreeg de politie informatie over een mogelijke plantage op de bovenverdieping van een shishabar in Maasmechelen. De zaakvoerder huurde sinds eind 2017 het gelijkvloers als handelspand, maar wordt ervan verdacht om eind 2019 binnengebroken te hebben in het leegstaand appartement op de bovenverdieping van het huis en daar een plantage van 520 planten ondergebracht te hebben.

Geheime doorgang

“Bij tussenkomst van de politie, vroegen ze mijn cliënt om de sleutels van het appartement. Maar toen moesten we vaststellen dat de sloten veranderd waren”, zo stelde de advocaat van de huurbaas die de kosten voor de schade aan de woning terugvraagt.

De Tongerse procureur bevestigde dit. “We vonden zelfs een geheime doorgang vanuit de shishabar, die toegang bood tot de bovenverdieping. De beklaagde is dus de enige die daar binnen kon. Hij heeft de plantage ofwel zelf ingericht ofwel als tussenpersoon gehandeld en de plantage laten installeren door anderen.”

Winst van 200.000 euro

Volgens de aanklager gaat het om een zeer professionele plantage die al jaren actief was. Ze verwijst daarvoor naar de kalkafzetting, gebruikte koolstoffilters, lege zakken potgrond en het knipafval dat er tijdens de huiszoeking werd aangetroffen. “Volgens onze berekeningen gaat het om minstens vijf oogsten en een winst van meer dan 200.000 euro”, klonk het.

De man riskeert een gevangenisstraf van dertig maanden en een geldboete van 12.000 euro. Hij kwam zelf niet opdagen tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse rechtbank.

Vonnis op 3 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer