© TVL

Gratis menstruatieproducten in Genkse openbare gebouwen: “Taboe doorbreken”

GENK -

Vanaf deze maand zal er in verschillende lokale openbare gebouwen gratis menstruatiemateriaal ter beschikking zijn. De stad wil hiermee vrouwen uit de nood helpen en menstruatie bespreekbaar maken.

De actie kadert in het project ‘Feminina’ dat vooral tot doel heeft menstruatie uit de taboesfeer te halen. Vorig jaar schonk de stad aan veertien Genkse scholen 10.000 maandverbanden en 9.000 tampons. Die werden gratis ter beschikking gesteld in 65 verschillende kastjes. “Vijf scholen hebben al om bijkomende voorraad gevraagd”, zegt schepen van Welzijn Sara Roncada (cd&v). “Dat wijst erop dat de actie aanslaat. Mede door de postercampagne geven al heel wat jongeren aan nu beter geïnformeerd te zijn over menstruaties.”

De stad wil de campagne dan ook uitbreiden door menstruatiematerialen gratis ter beschikking te stellen in openbare gebouwen. Zo kan je gevulde kastjes vinden in het stadhuis, de stedelijke bibliotheek, het jeugdcentrum Rondpunt 26, het Energiegebouw in C-Mine en op de SportinGenk-site. Volgens schepen van Samenleven is Genk de eerste stad in Limburg die dit aanbiedt. “Elke vrouw ondervindt al eens problemen bij ongesteldheid of menopauze”, zegt Nagels. “Dat maakt deel uit van het leven. Daar hoeven we ons niet over te schamen. We willen het taboe dat hier rond bestaat doorbreken. En niet alleen voor jongeren.” (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer