Radio 2

100.000 extra maaltijden per jaar in sociale buurtrestaurants in stad Antwerpen: "Vraag gestegen door crisis"

De stad Antwerpen gaat het aantal maaltijden in de sociale buurtrestaurants optrekken van 300.000 naar 400.000 per jaar. Steeds meer mensen die het niet breed hebben, komen er langs voor een betaalbare en gezonde maaltijd. De vraag is met zo'n 20 procent gestegen door de hogere prijzen van energie en in de winkel.

De vraag naar maaltijden in de sociale buurtrestaurants van de stad Antwerpen is met 20 procent gestegen. Nu worden er jaarlijks 300.000 maaltijden geserveerd. De stad gaat dat aantal nu optrekken naar 400.000. "We hebben een stevige keten van sociale buurtrestaurants in de stad" zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). "Die restaurants hebben veel succes. Mensen die het niet zo breed hebben, willen ook wel eens op restaurant gaan om er gezond te eten aan een goedkoop tarief en er mensen te ontmoeten."

Er zijn verschillende tarieven. Mensen met een normaal inkomen betalen 10,5 euro, voor 65-plussers is dat 8 euro. Mensen met een sociaal tarief betalen 4 euro, voor hun kinderen is dat 2 euro.

"Vorig jaar steeg, door de crisis, de vraag naar die maaltijden met meer dan 20 procent. Daarom willen we er extra in investeren. We hebben het budget opgetrokken tot 1,6 miljoen euro. We mikken op ruimere openingsuren en als het nodig is, gaan we desnoods een bijkomend restaurant openen", aldus Meeuws.

Hier komen veel eenzame mensen eten die dan andere mensen leren kennen

Laura, verantwoordelijke buurtrestaurant Bakboord

Laura is verantwoordelijke in het buurtrestaurant Bakboord op Linkeroever. "Iedereen kan hier komen eten. Ze krijgen een soep en een dagschotel met verschillende keuzes. Dagelijks hebben we zo'n 120 tot 150 klanten. Als het frietjes zijn, loopt dat op tot 200. Het restaurant heeft echt wel een sociale functie. Hier komen onder meer veel eenzame mensen eten die dan andere mensen leren kennen. Zo spreken ze dan geregeld af met elkaar. Door de stijgende prijzen van energie en in de winkel, hebben steeds meer mensen behoefte om hier lekker en gezellig te komen eten voor weinig geld." 

Het personeel is er aan de slag via sociale tewerkstelling. Het zijn laaggeschoolde mensen die er een horecajob komen leren.

Radio 2

Meest gelezen