Sergej Sjojgoe (rechts) aan het front
Russian Defense Ministry Press Service

Russische minister van Defensie brengt zeldzaam bezoek aan Marioepol

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft een bezoek gebracht aan de havenstad Marioepol. De stad is sinds mei in handen van het Russische leger. Het gebeurt niet vaak dat Russische leiders een bezoek brengen aan het oorlogsgebied. Toch klinkt er, ondanks het bezoek, kritiek van aan het front. Moskou zou onvoldoende munitie leveren aan de Wagnergroep in Bachmoet.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft een zeldzaam bezoek gebracht aan de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol. Hij deed dat om de reconstructiewerken te inspecteren. Nadat Rusland de stad in mei veroverd had, was de stad zo goed als volledig vernield. Sindsdien startte Rusland er met de wederopbouw. 

Sjojgoe zou er onder meer een gloednieuw medisch centrum, een noodhulpcentrum en een nieuwe wijk van twaalf appartementsgebouwen bezocht hebben. Dat meldt het ministerie van Defensie. De afgelopen dagen bracht Sjojgoe ook een bezoek aan een Russische commandopost aan het front in Donetsk. Hij zou er medailles hebben uitgereikt en hoge commandanten hebben gesproken. 

Symbool van weerstand: wat is Marioepol?

  • Marioepol is een belangrijke havenstad in Oost-Oekraïne, gelegen aan de Zee van Azov.

  • De Oost-Oekraïense havenstad Marioepol was met zo'n 450.000 inwoners de op negen na grootste stad van Oekraïne. Nu wonen er naar schatting nog minder dan 80.000 mensen. 25.000 burgers zouden ook zijn overleden.
  • In Marioepol zijn heel wat grote staalfabrieken gevestigd. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke aanvoerders van ijzer en staal voor Europa en de Verenigde Staten.
  • De stad is hét symbool van Oekraïense weerstand en veerkracht. Op 13 juni 2014 werd de stad, die tot dan bezet werd door Russische separatisten, heroverd door Oekraïense troepen.

De Russische legerleiding krijgt al langer het verwijt dat zij de oorlog vanuit Moskou leidt, op zo'n 500 kilometer van het front. Russische gezaghebbers worden dan ook zelden of nooit aan het front gezien. Voor hun Oekraïense collega's gaat dat niet op. De Oekraïense president Volodimir Zelenski bracht al geregeld een bezoek aan zijn troepen.

"Tekort aan munitie"

Ondertussen woedt de strijd in Bachmoet onverminderd voort. Volgens verschillende meldingen boekt het Russische leger daar nog steeds terreinwinst. Al rammelt het toch wel een beetje bij de Russische legertop. In een video heeft Prigozjin, de leider van de Wagnermilitie, het huurlingenleger van Poetin dat momenteel in Bachmoet vecht, zich kritisch uitgelaten over de Russische wapenleveringen.

Volgens Prigozjin komt de positie van de militie in Bachmoet in gevaar als de Russische leveringen van munitie uitblijven. Moskou zou op 22 februari beloofd hebben om nieuwe munitie te leveren. Die zou een dag later richting Bachmoet vertrekken. Toch is er volgens de militieleider nog steeds geen munitie geleverd.

De kritiek rond de haperende munitieleveringen is slechts één van de vele voorbeelden van de oplopende spanningen tussen de Wagnergroep en het Kremlin. Zo zou de vertegenwoordiger van Prigozjin de toegang tot het Russische militaire hoofdkwartier geweigerd zijn. 

Toch blijft het Oekraïense leger, ondanks zijn moeilijke positie in Bachmoet, strijdvaardig. Verschillende Oekraïense generaals blijven de verdediging van Bachmoet steunen. President Zelenski haalde de kwestie aan tijdens overleg met enkele hoge generaals, maar voorlopig zal het Oekraïense leger zich nog niet uit de stad terugtrekken.

Meest gelezen