Joris Herpol

Grimbergen deelde in 2022 voor 264.000 euro aan GAS-boetes uit aan foutparkeerders: "Volhouden tot gedrag verandert"

In Grimbergen hebben gemeenschapswachten en de politie het afgelopen jaar voor zo'n 264.000 euro aan GAS-boetes uitgedeeld aan foutparkeerders. Een spectaculaire stijging in vergelijking met het jaar voordien.

Het aantal GAS-boetes voor foutparkeren is in 2022 in Grimbergen spectaculair gestegen. In totaal werden er voor een bedrag van 264.088 euro aan boetes uitgeschreven. Het aantal boetes steeg met 331 procent in vergelijking met 2021. Volgens schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA) heeft dat vooral te maken met een strengere handhaving.

Anderhalf jaar geleden werden in Grimbergen een paar gemeenschapswachten aangeduid die voortaan ook GAS-boetes mogen uitdelen. "Zij hebben daarvoor een opleiding gevolgd en zij beginnen nu op volle snelheid te draaien. Het aantal GAS-boetes is daardoor fel gestegen, maar ik denk dat dat terecht is als we kijken naar het aantal overtredingen. Hopelijk kunnen we door dit strenger te handhaven tot een ander gedrag komen. Tot die tijd gaan we boetes blijven uitschrijven."

We zullen boetes blijven uitschrijven tot het gedrag van de overtreders verandert

Philip Roosen (N-VA), schepen voor Mobiliteit

Gemeenschapswachten

Opvallend, want een klein half jaar geleden zei de mobiliteitsschepen nog dat het uitschrijven van GAS-boetes niet de hoofdbezigheid van de gemeenschapswachten hoort te zijn. "Het is de bedoeling dat onze gemeenschapswachten altijd eerst proberen te sensibiliseren en in overleg gaan met de overtreder. Zij mogen GAS-boetes uitschrijven, maar in principe gebeurt dat alleen bij zware overtredingen of wanneer mensen echt hardleers zijn", klonkt het destijds.

In ieder geval worden er sindsdien veel meer overtredingen vastgesteld én beboet. "Het overgrote deel van de boetes wordt inderdaad uitgeschreven door de gemeenschapswachten die een overtreding vaststellen, want onze politiemensen kampen met personeelstekorten", geeft Roosen toe. Zo'n boete bedraagt, afhankelijk van de overtreding, 58 of 116 euro. Dat zijn dus aardig wat GAS-boetes per dag die worden uitgeschreven door de gemeenschapswachten.

Grote parkeerdruk

Het gemeentebestuur is in van plan om op hetzelfde elan verder te gaan in de strijd tegen foutparkeerders. De controles zullen de komende maanden opgevoerd worden. "Wij hebben een grote parkeerdruk in Grimbergen. Mensen parkeren op plaatsen waar het reglementair niet kan. Wij hebben al sensibiliserend opgetreden door mensen verwittigingen te geven, maar blijkbaar helpt dat niet voldoende. Foutparkeerders hinderen vaak ook bepaalde hulpdiensten of verhinderen een veilige doorgang. Ook de zachte weggebruikers die te voet of met de fiets moeten oversteken, hebben hierdoor vaak een slechte zichtbaarheid en dat willen we tegengaan", aldus nog de schepen.

Ook sluikstorten blijft probleem

"Naast foutparkeren hebben we ook een probleem met vrachtwagens die geparkeerd staan langs grote steenwegen en met zwerfvuil op die plaatsen", vertelt Philip Roosen nog. Ook hier werd voor zo'n 30.105 euro aan GAS-boetes uitgeschreven. Door de inspanningen op dat vlak, worden meer mensen betrapt op sluikstorten. "Er wordt ook vaak bouwafval gestort. Mensen schamen zich niet om hele uitgebroken keukens neer te poten, zelfs op plaatsen waar er cameratoezicht is. Dit soort gedrag valt niet te tolereren en daar willen we absoluut paal en perk aan stellen", besluit Roosen.

Meest gelezen