© Fred Debrock

Vlaams Belang vindt aangepast stikstofakkoord “onverteerbaar”, ook PVDA en Groen lusten nieuw voorstel niet 

Ook de nieuwe conceptnota over stikstofdossier blijft onverteerbaar. Dat zegt Vlaams Belang in een reactie. Volgens de partij leiden de aanpassingen tot extra onzekerheid en blijven de stikstofreducties “als een zwaard van Damocles boven de landbouwbedrijven hangen”. Ook PVDA, Groen en Boerenbond wijzen de nieuwe stikstofnota af.

belga

Regeringspartijen N-VA en Open Vld keurden zondagavond zonder coalitiepartner CD&V een nieuwe conceptnota over het stikstofdossier goed. Die nota bevat een reeks aanpassingen ten opzichte van het ‘krokusakkoord’ van vorig jaar, onder meer wat de zogenaamde ‘rode lijst’ met piekbelasters betreft, maar ook op het vlak van vergunningsregels en flankerend beleid.

LEES OOK. Minister van Landbouw Jo Brouns: “CD&V wil altijd blijven praten”

Oppositiepartij Vlaams Belang heeft zowel bedenkingen bij de gevolgde procedure als bij de inhoud van de nieuwe teksten. “Dit is nu een soort akkoord van de regering dat er eigenlijk geen is”, reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. “Het is ongezien dat de regering met een tekst naar het parlement komt die zelfs niet eens gedragen en goedgekeurd wordt door alle regeringspartijen.”

LEES OOK. Totale chaos binnen Vlaamse regering: Open Vld ontkent akkoord over stikstof

Chris Janssens (Vlaams Belang)© BELGA

Ook de inhoud is volgens de partij onverteerbaar. Volgens Vlaams Belang blijft de discriminatie tussen industrie en landbouw inzake vergunningen bestaan en leiden de nieuwe criteria voor verplichte stopzettingen tot extra onzekerheid. “De opgelegde reductiedoelstellingen blijven de landbouwsector als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen”, zeggen Janssens en Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin.

LEES OOK. Vlaams Parlement houdt dinsdag actuadebat over regeringscrisis

Ook PVDA lust nieuw voorstel niet

Net als Vlaams Belang is ook oppositiepartij PVDA niet te vinden voor het nieuwe stikstofvoorstel dat N-VA en Open Vld hebben goedgekeurd. “Met de PVDA kunnen we ons in elk geval niet vinden in deze tekst. Het biedt geen enkel antwoord op de problemen waar onze boeren en onze natuur vandaag voor staan”, zegt fractieleider Jos D’Haese.

Jos D’Haese (PVDA)© BELGA

Bij PVDA is men niet mals voor de regeringscrisis op Vlaams niveau. “Dit is geen regering meer, dit is een circus”, zegt fractieleider D’Haese. Hij wijst vooral N-VA met de vinger. “Jan Jambon zou ons tonen dat Vlaanderen garant stond voor ‘goed, democratisch en stabiel bestuur’. We kregen in de plaats crisis na crisis, een minderheidskabinet dat voor onze ogen uit elkaar valt en een open oorlog binnen de regering” stelt D’Haese. “Na de drama’s in de kinderopvang en de ouderenzorg, het lerarentekort en de wachtlijsten voor personen met een beperking, brengt die partij nu de hele Vlaamse regering tot stilstand.”

LEES OOK. Betekent stikstofcrisis einde van Vlaamse regering? Dit zijn de verschillende scenario’s

De stikstofnota die N-VA en Open Vld zondag hebben goedgekeurd zonder CD&V kan PVDA niet overtuigen. “Het biedt geen enkel antwoord op de problemen waar onze boeren en onze natuur vandaag voor staan”, zegt D’Haese. “In de hele nota staat niks te lezen over eerlijke prijzen. Niks over hoe de banken de boeren onder druk zetten. Niks over de moordende concurrentie op internationale markten. Niks over hoe de subsidiepolitiek de kleine boeren uit de markt heeft geduwd. Dat getuigt van een totaal gebrek aan toekomstvisie voor onze landbouw.”

Volgens D’Haese is zijn partij voor een gelijke behandeling van landbouw en industrie. “Als het van de N-VA afhangt, krijgt de landbouw veel strengere normen opgelegd dan de industrie. Dat is onbegrijpelijk”, zegt D’Haese.

De linkse oppositiepartijen Groen en Vooruit reageren voorlopig niet op de inhoud van de nieuwe nota, vooral omdat er volgens hen onduidelijkheid is over het statuut van de tekst. Dinsdag houdt het Vlaams Parlement om 14 uur een extra plenaire met een actuadebat over de crisis in de Vlaamse regering.

Groen vindt voorstel onvoldoende

Voor Groen is het voorstel van het stikstofakkoord op het eerste gezicht “onvoldoende om ons akkoord te verklaren”, zo is te horen bij de Vlaamse groenen.

Jeremie Vaneeckhout (Groen)© BELGA

Groen heeft door het ontbreken van een consensus binnen de Vlaamse regering niet alleen vragen bij het statuut van de ingediende conceptnota, maar de inhoud zou volgens de partij ook “onvoldoende” zijn. Eerder had covoorzitter Jeremie Vaneeckhout laten verstaan dat zijn partij enkel een tekst zou kunnen steunen die ook voorziet in een andere totaalvisie op landbouw. Groen zegt bereid te zijn om te spreken over de inhoud van de tekst. “Maar we gaan dat niet doen in de media”, klinkt het.

Boerenbond wijst nieuwe stikstofnota af

Ook volgens de Boerenbond biedt het nieuwe voorstel “onvoldoende toekomstperspectief voor de Vlaamse land- en tuinbouw en staat juridisch op losse schroeven”. De organisatie vindt ook dat de nieuwe tekst onvoldoende rekening houdt met de 20.000 bezwaren die zijn ingediend tegen het eerdere akkoord.

“Om fit te zijn voor de toekomst moet onze sector zich kunnen blijven ontwikkelen, en net daar schiet deze conceptnota tekort”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. “Uit onze eerste analyse blijkt dat deze nota onvoldoende toekomst biedt voor Vlaamse voedselproductie en niet kan standhouden voor een rechtbank. Zo stellen we vast dat er nog steeds een onhoudbaar onderscheid wordt gemaakt tussen landbouw en industrie”, klinkt het.

Volgens Boerenbond “negeert” de tekst ook het massale landbouwprotest van afgelopen vrijdag en houdt de nota “onvoldoende rekening met de meer dan 20.000 bezwaren die werden ingediend”. “We zullen voluit blijven ijveren voor een leefbare land- en tuinbouwsector en toekomstperspectief voor jonge landbouwers en zullen alle middelen aanwenden om hun belangen te verdedigen”, aldus Ceyssens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER