Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

‘Humo’-journalist Jan Hauspie over dagvaarding na ophefmakend artikel: ‘Anderlecht eist 25.001 euro’

Niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute van Anderlecht.Beeld BELGA

Jan Hauspie, de ‘Humo’-journalist die vorige maand een ophefmakend artikel over RSC Anderlecht schreef, heeft zich bij de podcast ‘Café Constant’ uitgesproken over de dagvaarding die hij kreeg van paars-wit. De club eist 25.001 euro. Hauspie: ‘Ik heb mij vragen gesteld bij wat er gebeurde bij een voetbalclub en heb daarop antwoorden gezocht.’

In het veelbesproken artikel beschrijft Hauspie hoe het er bij Anderlecht achter de schermen aan toe ging onder Wouter Vandenhaute als uitvoerend voorzitter en zijn - intussen vertrokken - rechterhand Peter Verbeke. Anonieme bronnen getuigen over de manier waarop het duo tot eind vorig jaar de club leidde. Termen als de “kleine nazi” vallen in het artikel en ook de financiële problematiek binnen de club wordt aangekaart.

Anderlecht dagvaardt Humo en Hauspie nu voor de rechter, de zaak komt later deze maand voor. Hauspie zelf vertelt daarover als centrale gast in de Anderlecht-podcast ‘Café Constant’. “Anderlecht eist 25.001 euro", bevestigt de journalist. “Wat kan ik daarop zeggen? Dat ik mijn geld aan het tellen ben en dat we het wel zullen zien als we voor de rechter komen te staan.”

Het ophefmakende artikel leest u ook bij De Morgen

‘Vandenhaute zal nu wel tot het besef gekomen zijn dat Kompany net degene was die de rest boven water hield’

Hauspie vertelt ook over het opvallende tijdstip waarop hij de dagvaarding vernam. “Ik was net op reis. Dan is het wel even schrikken, ja. Een dagvaarding maakte ik nog niet eerder mee in mijn journalistieke carrière. Het is intimiderend. Er waren ook al intimiderende telefoons naar mij toe vanuit de club in de laatste dagen van het schrijfproces van mijn artikel.”

“Dit stuk ging niet over Wouter Vandenhaute, Marc Coucke, Peter Verbeke of Anderlecht. Ik heb mij vragen gesteld bij wat er gebeurde bij een voetbalclub. Ik heb contacten gelegd en antwoorden gezocht. Ik vind het niet abnormaal dat je je als journalist vragen stelt bij de situatie waarin een club met de status van Anderlecht is verzeild geraakt.”

De cover van Humo op 7 februari 2023.Beeld Humo