Jo Brouns.© BELGA

Minister Jo Brouns (CD&V): “Voorlopig geen nieuwe vergadering met Vlaamse regering gepland”

De impasse bij de Vlaamse regering is compleet door de stikstofcrisis. Er zijn wel nog steeds contacten tussen de verschillende partijen van de Vlaamse regering, maar voorlopig is er geen nieuwe vergadering met de regering gepland. Dat zegt minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) in De tafel van vier.

red

LEES OOK. Totale chaos binnen Vlaamse regering, Open Vld doorkruist strategie N-VA: “Zomaar beslissen zonder CD&V kan niet”

“Ik kan niet verhelen dat het bijzonder moeilijk is, maar we hebben de plicht om voort te werken naar een akkoord, ook al gaat het moeilijk”, zegt Brouns. “De Vlaamse regering hoort te besturen bij consensus, die is er vandaag niet. Morgen is er het debat in het parlement en dan zullen we verder zien. Er zijn nog contacten en we moeten blijven praten om erdoor te geraken.”

Brouns zei dat de onderhandelingen de voorbije week volgens hem “constructief” verlopen zijn, maar dat er “inhoudelijk te grote verschillen” zijn. Hij vindt het wel “hard” om de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever te horen, “als je dan later nog met die partij moet onderhandelen”.

Vertrouwen herstellen

Ondertussen heeft Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) in een gesprek in De Afspraak de kritiek niet gespaard op coalitiepartner CD&V. “Jambon heeft al het mogelijke gedaan om het paard naar het water te brengen, maar je kan ze niet laten drinken”, vat hij de impasse samen.

Bart Somers.© BELGA

Somers: “Over het grootste deel van de puzzelstukken is er een akkoord, alleen op de meet wil men niet landen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het gevoel heb dat het moeilijk is voor de christendemocraten om over hun schaduw te stappen en die laatste stap te zetten, omdat men schrik heeft van de reactie. Ik geloof dat we niet anders gaan kunnen dan op een zeker moment te beslissen.”

Somers verwijt CD&V ook “geen tegenvoorstel” meer te formuleren aan het einde van de onderhandelingen. “Het vertrouwen moet dringend hersteld worden.”

Hij erkent dat de kritiek van N-VA zaken niet makkelijker maakt. “De stijl waarmee N-VA soms met andere partijen omgaat, is suboptimaal. Ik zal mij voorzichtig uitdrukken om het niet nog moeilijker te maken: dat helpt natuurlijk niet. Maar uiteindelijk moet je daar als regering over kunnen stappen op het einde van de dag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER