Het is altijd afwegen als iemand met ernstig overgewicht vraagt om Ozempic, zegt huisarts Marieke Geijsels.
Volledig scherm
PREMIUM
Het is altijd afwegen als iemand met ernstig overgewicht vraagt om Ozempic, zegt huisarts Marieke Geijsels. © AFP / RV

Huisarts over Ozempic-hype: “We proberen mensen zelf te laten beseffen dat dit 'afslankspuitje' niets voor hen is”

Engelengeduld moeten onze huisartsen aan de dag leggen, sinds de jubelverhalen over diabetesmedicijn Ozempic. “Elke week komen hier wel enkele patiënten om dat afslankspuitje vragen”, getuigt dokter Marieke Geijsels van de huisartsengroep Ter Linden in Edegem. “Telkens opnieuw moeten wij duidelijk maken dat dit geen wondermiddel is.” Maar zowat de helft van de mensen die met het gegeerde voorschrift buiten stapt, is geen diabetespatiënt... Wie zijn die mensen dan?

33 reacties

  • Jan Van Bavel

    1 jaar geleden
    Als gehandicapte in een rolstoel ben ik diabeet en kamp met wat overgewicht omdat ik niet kan sporten, noch bewegen. We zijn afhankelijk van een goed product en dat dient om te vermageren. Het willekeurig inspuiten om te vermageren zou strafbaar moeten zijn.
  • Anne Marie De Keersmaecker

    1 jaar geleden
    Laat eens de 1 of andere minister iets dergelijks van ziekte hebben, het zal onmiddellijk in kannen en kruiken zijn. Heb een zeldzame ziekte en reageer op sommige medicatie anders dan de meeste mensen. Het medicijn dat ik moet nemen is peperduur en werd niet terugbetaald. Toen mijnheer Leterme een trombose kreeg werd hem hetzelfde medicijn voorgeschreven, of hij het echt nodig had laat ik in het midden, sindsdien wordt dat medicijn wel terugbetaald alsook de therapeutische kousen.
  • Peter Walterus

    1 jaar geleden
    Omzempic heeft maar een tijdelijke resultaat betreffende gewicht afname, na een tijdje treed er gewenning op en krijgt men een omgekeerd resultaat en neemt het gewicht enorm toe, ikzelf ben diabeet en neem Ozempic voor mijn suiker onder controle te houden, maar ook daar zie ik dat mijn suikerwaarde de hoogte in gaat, men moet Ozempic verbieden om af te slanken het heeft enkel als resultaat dat men op termijn dubbel zoveel bij komt
  • Franky Dens

    1 jaar geleden
    Men zou de dokters die het voorschrijven op de vingers moeten tikken ik ben diabeet, en moet bij een 8 tal apothekers rond vragen voor mijn spuiten en wat krijg ik vast spuiten van 0,5ml en moet ik vier keer prikken in plaats van twee maal. En op de koop toe val ik soms zonder voor 2 tal weken dit is niet te begrijpen. Dus denk na dokters jullie beseffen niet wat jullie aanrichten.
  • maria lucia vandenborre

    1 jaar geleden
    Veel medicijnen zijn voor verschillende ziektes goed! Als dit werkt om te vermageren waarom niet? De maatschappij kan er maar wel mij varen. Kunnen ook onderzoeken of ze dit medicijn betalend kunnen maken als de juiste norm niet bereikt is! En Van Nieuwenhuyzen dik wilt niet altijd zeggen dat de mensen VRETEN! Er zijn ook andere ziektes aan verbonden of door bepaalde medicijnen. Dus hou u beetje in. En sporten, als 70 + kan je niet meer zo goed lopen,padellen, tennissen, de knieën willen niet!