De twee verdachten verschenen deze maand voor de rechtbank in Cáceres (foto 1 maart 2023).
Europa Press 2023

Koppel dat voor 1,65 miljoen euro aan wijn steelt in Spanje, krijgt 4,5 en 4 jaar cel

In Spanje is een Nederlands-Roemeense man veroordeeld tot 4,5 jaar cel omdat hij anderhalf jaar geleden voor 1,65 miljoen euro aan wijn gestolen had uit een Spaans driesterrenrestaurant. Zijn Mexicaanse vriendin kreeg 4 jaar cel. De twee hadden hun diefstal grondig voorbereid, pas na 9 maanden konden ze worden opgepakt. De gestolen wijn is nooit teruggevonden.

Op 27 oktober 2021 werd het bekende hotel-restaurant Atrio in Cáceres, in de Spaanse regio Extremadura, het slachtoffer van een wijndiefstal. 45 flessen met een totale waarde van maar liefst 1,65 miljoen euro werden gestolen uit de exclusieve wijnkelder van het restaurant, dat drie Michelin-sterren heeft. Uit de bewakingsbeelden bleek dat twee hotelgasten de dader waren, ze hadden de diefstal grondig voorbereid.

Pas in de zomer van vorig jaar konden de twee worden opgepakt in Kroatië, na een operatie waaraan politiediensten uit verschillende landen meewerkten. Het ging om een Nederlands-Roemeense man en zijn Mexicaanse vriendin. De twee werden uitgeleverd aan Spanje, waar ze zich nu moesten verantwoorden voor de rechtbank in Cáceres. De rechter heeft de man gisteren veroordeeld tot 4,5 jaar cel, zijn vriendin kreeg 4 jaar. Ze moeten ook een schadevergoeding van 750.000 euro betalen aan het hotel-restaurant.

Het prestigieuze hotel-restaurant Atrio in Cáceres mag rekenen op drie Michelin-sterren.
AFP or licensors

De twee waren minutieus te werk gegaan. Vooraf hadden ze Atrio drie keer bezocht. Bij een van die bezoeken hadden ze een rondleiding in de wijnkelder gekregen. De vrouw zou het personeel van het restaurant afgeleid hebben door room service te bestellen nadat de keuken al gesloten was.

Intussen glipte de man naar de wijnkelder met een sleutel die hij tijdens een eerder bezoek gestolen had. Hij vulde drie rugzakken met flessen wijn die hij in handdoeken gewikkeld had. De volgende ochtend vertrok het stel in alle stilte en te voet uit het hotel.

De gestolen flessen wijn zijn nooit teruggevonden. Een daarvan was wel bijzonder waardevol: een Chateau D'Yquem uit 1806, een Bordeaux-wijn met een geschatte waarde van 350.000 euro. Mede-eigenaar Jose Polo verklaarde ten tijde van de diefstal dat de fles wijn "een deel van mijn persoonlijke geschiedenis" was.

De twee verdachten zeggen dat ze onschuldig zijn. Ze kunnen nog in beroep gaan tegen hun veroordeling.

BEKIJK - De bewakingsbeelden van het hotel tonen hoe de diefstal gepleegd werd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen