Direct naar artikelinhoud
UpdateSupermarkt

Delhaize wil alle 128 winkels in eigen beheer laten uitbaten door zelfstandigen, personeel legt werk neer in 95 winkels

Delhaize wil alle 128 winkels in eigen beheer laten uitbaten door zelfstandigen, personeel legt werk neer in 95 winkels
Beeld tim dirven

In 95 Delhaize-winkels heeft het personeel spontaan het werk neergelegd, nu de supermarktketen alle 128 winkels in eigen beheer voortaan in franchise wil laten uitbaten. In de winkels werken duizenden mensen, maar de beslissing zou geen impact hebben op de tewerkstelling. Wel zouden er jobs sneuvelen op het hoofdkantoor. ‘Dit is waanzin’, reageren de bonden.

Het personeel in 95 winkels van Delhaize heeft dinsdag spontaan het werk neergelegd. Dat zegt de woordvoerder van Delhaize, enkele uren na afloop van de bijzondere ondernemingsraad waarop de directie aankondigde dat het de 128 supermarkten in eigen beheer wil verzelfstandigen.

Delhaize heeft 128 supermarkten in eigen beheer waar volgens het bedrijf 9.000 mensen werken. Al snel na afloop van de korte bijzondere ondernemingsraad in Zellik sijpelde door dat personeel in winkels spontaan het werk neerlegt, bijvoorbeeld in Brussel, Antwerpen en Gent. Het aantal winkels waar werknemers het werk neerleggen, liep nadien op. Momenteel gaat het om 95 winkels, zo meldt de woordvoerder rond 11 uur.

Het merendeel van de Delhaize-winkels wordt reeds uitgebaat door zelfstandigen. Naast de 128 winkels in eigen beheer, telt de supermarktgroep 636 zelfstandige aangesloten winkels (AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go). Die winkels zagen hun marktaandeel de voorbije jaren gestaag stijgen. De winkels zijn volgens de directie wendbaarder “dankzij hun sterke lokale verankering en de flexibiliteit in hun operaties”.

De winkels in eigen beheer daarentegen, zagen in dezelfde periode hun winstgevendheid en marktaandeel dalen, “ondanks de vele initiatieven en investeringen”. Volgens de Delhaize-directie zouden er niet meteen gevolgen zijn voor het personeel in die winkels. “Alle medewerkers van de betrokken supermarkten behouden hun tewerkstelling en maken mee de overstap. Ze behouden daarbij ook hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden.”

Op het hoofdkantoor “zal de geleidelijke transitie van eigen supermarkten naar aangesloten winkels resulteren in de geleidelijke vermindering van het aantal posities”. Over hoeveel banen het gaat, wordt niet gepreciseerd. “Het aantal vertrekken zal tot een minimum beperkt worden.”

Delhaize voegt nog toe dat het zal blijven investeren in de eigen logistiek “om zo een optimale dienstverlening te verzekeren aan het volledige winkelnetwerk”.

“Om verder te kunnen investeren in de toekomst van Delhaize, moeten we ons model aanpassen”, zegt Delhaize-topman Xavier Piesvaux. “Ik begrijp ten volle dat deze aankondiging voor de nodige emoties kan zorgen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit groeiplan de enige optie is om een duurzame toekomst te garanderen voor ons bedrijf, onze winkels, onze partners en onze medewerkers.”

Vrees voor arbeidsvoorwaarden

De vakbonden reageren geslagen op de mededeling. “Choquerend, dit komt hard aan”, zegt ACLVB-secretaris Wilson Wellens. “128 winkels worden afgestoten naar franchise. Dit is veel erger dan verwacht.”

Volgens ACLVB gaat het om zeker 8.000 betrokken werknemers, bij BBTK klinkt het dat het om ruim 9.000 mensen gaat. Die personeelsleden gaan volgens Wellens over naar zelfstandige ondernemers.

De vakbonden zijn bezorgd over wat de verzelfstandiging voor de lonen en arbeidsvoorwaarden kan betekenen. “Dit is een bom. Een aanslag naar het personeel toe”, klinkt het bij BBTK-secretaris Jan De Weghe. “Een schande.” Het personeel gaat mee over naar de franchisewinkels, maar daar zijn de arbeidsvoorwaarden minder, klinkt het nog.

Al weken onrustig

In eerste instantie worden de loon- en arbeidsvoorwaarden volgens Wellens behouden, maar wat er nadien zal gebeuren is de vraag. Hij wijst erop dat de zelfstandige winkels betere cijfers draaien dan de winkels in eigen beheer.

De winkels in het groothertogdom Luxemburg blijven wel in eigen beheer.

Het is al weken onrustig bij Delhaize. In februari kondigde moederbedrijf Ahold Delhaize aan dat het dit jaar 1 miljard euro wil besparen. CEO Frans Muller zei toen dat de Oost-Europese winkels, waar op het hoofdkantoor ontslagen waren gevallen, een voorbeeld waren voor zijn winkels in Nederland en België.