Ex-Kamervoorzitter Bracke reageert op heisa pensioenbonus: "Aan de vergoedingen is niets duisters"

Oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) reageert op de heisa die is ontstaan over zijn pensioenbonus. Vorige week raakte bekend dat onder anderen Bracke maandelijkse hoge toeslagen krijgt bovenop zijn pensioen. "Aan de uittredingsvergoedingen is niets illegaals, niets duisters", schrijft hij in zijn column in het magazine Doorbraak. En hij geeft een sneer naar partijgenoot Peter De Roover die pleit voor een onderzoekscommissie.  

Bracke wenst (voorlopig) niet in te gaan op interviews, ook de VRT heeft hem gecontacteerd. Hij schrijft zijn verhaal wel neer. Bracke stelt dat de uittredingsvergoedingen in verschillende documenten staan en worden gecontroleerd door meerdere instanties, zoals de fiscus en de pensioendiensten.

"Beiden hebben nooit enige aanmerking gemaakt", schrijft de voormalige Kamervoorzitter. Hij benadrukt dat "media en politiek een hitsig verhaal verspreiden dat wemelt van de feitelijke fouten en sfeerschepping".

Bracke laat ook bedragen vallen: "Ik krijg als pensioen van de Kamer 2.132,90 euro bruto, en als werknemer 4.616, 26 euro, samen 6.749,16 euro." Waarbij Bracke opmerkt dat hij onder de wet-Wijninckx zit. "Ik zit dus ruim 1.000 euro onder het maximum."

De wet-Wijninckx? De overheidspensioenen zijn afgetopt door een wet die dateert van eind jaren 70 en ingevoerd is door de toenmalige socialistische minister van Pensioenen Jos Wijninckx. Het huidige maximumpensioen voor ambtenaren is 93.760 euro bruto per jaar of 7.813 euro bruto per maand. Uittredingsvergoedingen worden aanzien als een methode om het pensioenplafond te omzeilen.

"Je suis Tobback"

Bracke verwijst in zijn column graag naar minister van Staat Louis Tobback die ooit "als burgemeester van Leuven zijn parlementair pensioen had opgenomen".

"Ik heb nog nooit iemand geweten die een pensioen weigert als het hem gegeven wordt", citeert Bracke oud-politicus Tobback. Tobback kreeg ook de vraag of wat hij doet niet onethisch is, zoals nu het geval is. Bracke vat samen: "Tobback antwoordde dat hij ervan uitgaat dat dit land geen amorele wetten en regels maakt. Je suis Tobback!"  

"Vergoeding tot mijn 76e"

Ook tegen partijgenoot, N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover, biedt Bracke weerwerk, omdat De Roover naar "complete uitzuivering" vraagt.

De Roover zei afgelopen zondag in "De zevende dag" dat hij - net als PVDA - een onderzoekscommissie genegen is. "Als het niet anders kan", merkte De Roover wel fijntjes op.

Bracke geeft De Roover eveneens een sneer, omdat hij niet zou weten dat de extra vergoedingen niet eindig doorlopen (tot de dood). De uittredingsvergoeding stopt na tien jaar. "Bij mij loopt die vergoeding tot mijn 75e", rekent Bracke uit. Hij is vorige maand net 70 geworden.    

Over goede doelen

Herman De Croo (Open VLD), die ook verwikkeld raakte in de pensioenbonuskwestie, maakte bekend dat hij het bedrag dat hij boven op zijn pensioen heeft gekregen, gaat schenken aan de Stichting tegen Kanker.

"Ik ga hem niet volgen", schrijft Bracke. "Van mijn bijdragen aan goede doelen doe ik nooit mededeling, aan niemand."

Christophe Licoppe

Meest gelezen