Attila Valter klimt de Via Santa Caterina op met naast hem Tiesj Benoot.© Getty Images

Geviseerde Attila Valter excuseerde zich bij Tiesj Benoot na ‘gefaalde’ Strade Bianche: “Ik had gewoon beter moeten communiceren”

Ondertussen zit hij met volle focus in de Tirreno-Adriatico in dienst van Wout van Aert en Primoz Roglic, maar Attila Valter (24) kwam bij Eurosport Hungary toch nog even terug op de gemiste kans in de Strade Bianche en z’n akkefietje met ploegmaat Tiesj Benoot.

Jorunn Vannoorden

Valter verklaarde bij z’n landgenoten dat het niet zijn bedoeling was om Mohoric en Simmons terug te brengen naar Benoots groepje in de achtervolging op Tom Pidcock. “Dat zou een amateuristisch manoeuvre geweest zijn van mij”, aldus de 24-jarige Hongaar. “Toen zij uitgeput waren na de voorlaatste grindstrook, pakte ik m’n moment om alleen naar Tiesj te springen. Dat zag je ook op tv. Ik had nooit het gevoel dat Tiesj me dat kwalijk zou nemen, Jumbo-Visma is geen team dat elkaar kansen afneemt en ik ben ook niet zo’n renner. Natuurlijk maak ik als jonge renner nog fouten, maar dit zou geen fout geweest zijn, eerder egoïstisch. Zo ben ik niet, daarom was ik ook verrast dat Tiesj dacht dat ik de tegenstand wilde terugbrengen.”

“Jumbo-Visma is geen team dat elkaar kansen afneemt en ik ben ook niet zo’n renner”

Attila Valter - Jumbo-Visma

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Plooien gladgestreken

Na de Strade waren er beelden van een discussie tussen de ploegmaats van Jumbo-Visma. “Ik vertelde Tiesj dat het me speet en dat ik fout zat, maar hij zei me dat er niets was om me voor te excuseren”, aldus Valter bij Eurosport. Op de bus na de koers praatten beide heren alles uit en bespraken ze de verschillende koerssituaties waarin ze konden winnen. Zondag trainden ze samen en waren alle plooien alweer gladgestreken.

Beter communiceren

Ondanks de miscommunicatie in de laatste kilometers reden de troepen van Jumbo-Visma een verdienstelijke koers met een podium- en ereplaats voor Benoot en Valter. “Enkel voor Jumbo’s standaarden is dit een gemiste kans, andere teams zouden enorm blij zijn met een derde en vijfde plek in de Strade”, aldus Valter. “Ik spendeerde twintig dagen met Tiesj op de Teide en zaterdag was pas onze eerste koers samen. We hebben een verschillende stijl van koersen en moeten nog de juiste teamgeest met elkaar vinden.”

“Andere teams zouden enorm blij zijn met een derde en vijfde plek in de Strade”

Attila Valter - Jumbo-Visma

“We moesten zaterdag beter communiceren. Zodra Tiesj en ik vaker samen hebben gekoerst , zal dat wel komen. In zulke momenten weet je dat je in het heetst van de strijd zelf keuzes moet maken, dan moet je duidelijk communiceren en dat deden we niet. Maar Tiesj zei me achteraf dat deze ontgoocheling net positief kan zijn. Als we de koers op deze manier hadden gewonnen, zouden we niet geleerd hebben uit onze ‘fouten’. Nu kunnen we dit voorval meenemen naar de toekomst.”

Valter kwam uiteindelijk als vijfde aan in Siena, Benoot als derde.© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer