Direct naar artikelinhoud
LiveblogStikstofcrisis

Live - Stikstofcrisis. Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: ‘Het was een lange en moeilijke weg’

Live - Stikstofcrisis. Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: ‘Het was een lange en moeilijke weg’
Beeld BELGA

De Vlaamse regering heeft vrijdag dan toch een stikstofakkoord bereikt. Er wordt 3,6 miljard euro uitgetrokken om de stikstofuitstoot tegen 2030 te halveren. In een persconferentie blikten alle betrokken ministers terug op het moeilijke onderhandelingsproces, maar klonk er algemene tevredenheid. Over de inhoud van het akkoord zijn er nog weinig details bekend. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Video wordt geladen...

• Bellen met. Bart Eeckhout: ‘Het stikstofakkoord bevat een belangrijke zwakke schakel’

• Achtergrond. ‘Cd&v is steeds geplooid voor het gelobby van de Boerenbond’: de tragische geschiedenis van het Vlaams stikstofprobleem

• Analyse. Waarom cd&v plots fors uit de hoek komt, en wat de gevolgen kunnen zijn: 4 vragen over regeringscrisis

• De gedachte. Sammy Mahdi wil in het gat springen dat N-VA heeft laten vallen. Dat is de bron van de diepe crisis in de Vlaamse regering

Live

  1. Boerenbond tevreden met "zuurstof" voor veehouders, maar blijft bezorgd

    De Boerenbond schiet het stikstofakkoord van de Vlaamse regering niet af. "Dit kan vanaf 1 januari 2025 zuurstof geven aan veehouderijen", luidt het in een reactie. De organisatie blijft wel "zeer bezorgd" over een aantal aspecten van de deal.

    "Het lijkt erop dat met het gelijkschakelen van de vergunbaarheidsdrempels tussen landbouw en industrie en het extern salderen (het principe waardoor de uitstootrechten van een stoppende landbouwer deels kunnen doorschuiven naar andere boeren, red.) tegen 1 januari 2025 twee cruciale bijsturingen zijn gebeurd die Vlaamse landbouwers toekomstperspectief kunnen bieden", reageert de Boerenbond. De organisatie benadrukt wel dat die aanpassingen aan het akkoord "onverkort" in decreet moet worden omgezet, met een "duidelijk afgelijnd kader".

    Het plan blijft "zware inspanningen vragen van onze landbouwers", klinkt het wel. "Boerenbond blijft zeer bezorgd over het ontwikkelplan van het Turnhouts Vennengebied en een aantal andere aspecten uit het stikstofakkoord. We kijken uit naar concrete teksten en zullen deze samen met onze bestuursleden en landbouwers minutieus gaan bekijken, waarna we uitgebreider zullen reageren."

    De organisatie belooft het dossier "nauwgezet" op te volgen. "Kritisch, maar steeds zoekend naar oplossingen en perspectief voor onze jonge landbouwers", zegt de Boerenbond, die zijn visie graag zou toelichten tijdens hoorzittingen in het Vlaams Parlement.

    Volgens het stikstofakkoord kunnen boeren voorlopig alleen een nieuwe vergunning krijgen als ze niet meer dan 0,025 procent uitstoten van de stikstof die een natuurgebied aankan. De industrie mag met een drempel van 1 procent veertig keer meer uitstoten. De boeren verzetten zich de voorbije maanden sterk tegen dat verschil en pleitten voor een gelijkschakeling van de drempels. 

  2. PVDA: 'Regering schuift knelpunten opnieuw voor zich uit'

    Voor PVDA is het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering vrijdag bereikte teleurstellend en biedt het geen perspectief voor de landbouw: "De regering schuift de grote discussiepunten, met name over de gelijke behandeling van landbouw en industrie, gewoon opnieuw voor zich uit. En fundamenteel biedt ze geen enkel antwoord op de vraag hoe boeren een eerlijke prijs gaan krijgen voor hun producten om duurzamer te kunnen werken", stelt fractieleider Jos D'Haese.

    Het akkoord biedt volgens de PVDA geen antwoorden aan de boeren die vorige week nog massaal in Brussel op straat kwamen. "Ze zijn jarenlang gepusht naar schaalvergroting door Europese subsidies, worden uitgemolken door de banken en krijgen dumpingprijzen voor hun producten. Nu worden zij voor het blok geplaatst door dezelfde partijen die dat allemaal mogelijk gemaakt hebben."

    De partij vindt het onbegrijpelijk dat de ongelijke behandeling van landbouw en industrie zeker op korte termijn overeind blijft. "Bovendien stelt de Vlaamse regering de beslissing hierover gewoon nóg eens uit met een nieuw openbaar onderzoek. Wat Vlaanderen zelf doet, blijft het voor zich uit schuiven. Deze regering redt met dit akkoord misschien haar eigen hachje, maar biedt de boeren nog steeds geen zekerheid", aldus D'Haese. 

    Voor de PVDA is het essentieel dat landbouwers eerlijke prijzen krijgen voor hun producten: "Eerlijke prijzen voor kwalitatieve producten, dat is het beginpunt voor een echte boerenlandbouw met respect voor de natuur." 

  3. Groen: 'Regering redt zichzelf, maar toekomst natuur en boeren is nog erg onzeker'

    "Er is een akkoord en dat is meer dan wat iemand nog van deze regering verwachtte. Met dit akkoord redt de regering zichzelf. Maar of ook de natuur en onze boeren hiermee gered zijn, dat is nog maar de vraag", reageren Vlaams Groen-fractieleider Björn Rzoska en parlementslid Mieke Schauvliege op het akkoord dat de Vlaamse regering vrijdagnamiddag aankondigde.

    "Tijdens de persconferentie deelden de ministers veel bloemetjes uit aan elkaar, de opluchting over het eigen voortbestaan is blijkbaar groot. Over de concrete inhoud van het akkoord is op dit moment echter weinig bekend. Of niet alleen de regering, maar ook onze natuur en onze boeren vandaag opnieuw toekomstperspectief krijgen, is dus nog erg onduidelijk", aldus Groen. De partij hoopt het akkoord snel te krijgen zodat ze het grondig kan analyseren.

  4. Twee knelpunten worden extra onderzocht

    Het bereikte stikstofakkoord herneemt uiteindelijk grotendeels de inhoud van het ultieme voorstel van vorige zondag.  Dat akkoord moet de stikstofneerslag tegen 2030 met de helft verminderen, voorziet in een oplossing voor de rode bedrijven en gaat gepaard met een investering van 3,6 miljard euro. 

    De twee knelpunten waar CD&V vorige zondag nog over struikelde, de vergunningsdrempels en het principe van het extern salderen (het principe waardoor de uitstootrechten van een stoppende landbouwer deels kunnen doorschuiven naar andere boeren, red.) worden nu in een apart onderzoek (openbaar onderzoek en milieueffectenrapport) gestoken. 

    Als dat onderzoek - dat tegen het einde van het jaar moet klaar zijn - positief is, dan zal de strenge stikstofdrempel voor de landbouw vanaf 1 januari verdwijnen. Voorlopig blijft de drempel voor de landbouw op 0,025 procent liggen, een stuk strenger dan de 1 procent van de industrie. Maar als het geplande onderzoek positief is en het stikstofbad intussen verder leeg loopt, verdwijnt die strikte drempel voor de landbouw vanaf 2025 en zal er kunnen vergund worden met een passende beoordeling, een individueel onderzoek dat nagaat of de activiteit geen te grote impact heeft op kwetsbare natuur. "Dat betekent dat we vanaf 2025 het beloofde perspectief voor de landbouw kunnen waarmaken", zegt minister van Landbouw Jo Brouns.

  5. Weyts: 'Jambon is vader van dit akkoord'

    Er klinkt bij alle partijen veel lof voor minister-president Jan Jambon, die door zijn partijgenoot Ben Weyts ook "de vader van dit akkoord" wordt genoemd. Weyts verzekert verder dat Vlaanderen dankzij het stikstofakkoord de stikstofdoelstellingen zal halen, en is ook tevreden dat er een betrouwbaar juridisch kader is uitgewerkt voor de boeren.

  6. Jo Brouns: 'Verduurzaming is ingezet'

    Ook minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) reageert tevreden. "We hebben voldoende middelen vrijgemaakt om de transitie na 2025 te kunnen waarmaken. De weg naar de verduurzaming is ingezet."

  7. Jambon: 'Moeilijkste knoop die werd doorgehakt'

    "Het was een lange en moeilijke weg, dat kunnen we niet verhullen", zegt Jambon. De Vlaams minister-president bedankt dan ook al de betrokken ministers voor hun staatsmanschap. "Er was staatsmanschap, durf en moed nodig. Iedereen heeft de spreekwoordelijke slok water bij de wijn moeten doen", zei Jambon, die ook nog een quote van Nelson Mandela aanhaalde. “It always seems impossible, untill it’s done.” Er wordt 3,6 miljard voor uitgetrokken om de stikstofuitstoot tegen 2030 te halveren.

    "Hier staat een heel tevreden minister-president voor u. Dit is de moeilijkse knoop die we in de Vlaamse regering hebben moeten doorhakken", besluit Jambon. 

  8. Er is een stikstofakkoord

    De Vlaamse regering heeft zopas een stikstofakkoord bereikt, zo laat Vlaams minister-president Jan Jambon weten op Twitter. Om 15.45 volgt er een persconferentie. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook cd&v-viceminister-president Hilde Crevits bevestigt het akkoord op Twitter met de boodschap: "Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid. Er is een stikstofakkoord". Minister van Omgeving Zuhal Demir van haar kant laat weten: "De Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) is definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Een mijlpaal voor ons leefmilieu, de gezondheid van de Vlaming en de toekomst van de landbouw. Na meer dan 20 jaar".

    De Vlaamse regering zit al weken in crisis over het stikstofdossier. Nu is er dus een doorbraak.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Ministers gaan uit elkaar, partijen bespreken intern nieuw voorstel

    Omstreeks 14 uur zijn de ministers van de Vlaamse regering even uit elkaar gegaan. De verschillende regeringspartijen bekijken nu intern een nieuw voorstel voor een stikstofdeal. Daarna is het de bedoeling om opnieuw samen te zitten en te bekijken of er een akkoord mogelijk is.

  10. Minister van Omgeving Zuhal Demir: 'Mensen thuis zijn het geruzie kotsbeu, er moet een oplossing komen'

    De Vlaamse regering buigt zich momenteel opnieuw over het stikstofdossier. De kans lijkt groot dat minister-president Jan Jambon opnieuw moet vaststellen dat een akkoord met drie partijen (N-VA, cd&v en Open Vld) onmogelijk is. 

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).Beeld BELGA

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir legt het dossier alvast opnieuw op tafel. Het milieueffectenrapport (MER) is goedgekeurd, de Inspectie Financiën heeft groen licht gegeven. "Voor het eerst in 20 jaar ligt er een oplossing op tafel", aldus de N-VA-minister vrijdagochtend. "Mensen thuis zijn het geruzie ook kotsbeu", aldus Demir. Volgens haar biedt het huidige plan perspectief voor de landbouw en kan er de gevreesde vergunningenstop mee voorkomen worden. 

    Opvallend: Demir arriveerde op het Martelaarsplein met een boek van Wilfried Martens onder de arm met de titel Een gegeven woord. Een duidelijke verwijzing naar het feit dat de christendemocraten zich vorig jaar wél achter het krokusakkoord hebben geschaard. 

    Demir arriveert met een exemplaar van 'Een gegeven woord' onder de arm.Beeld BELGA

    "Geen akkoord, dan verliezen zowel de boeren, de burgers als de bedrijven", aldus viceminister-president Ben Weyts bij aankomst.  

    Open Vld-viceminister-president Bart Somers denkt niet dat er vandaag een akkoord uit de bus komt. Nochtans is het uitblijven van een akkoord volgens hem "dramatisch". Hij dringt erop aan verder te zoeken naar "openingen" en "een methode om vooruit te gaan". "Daarbij ligt ook een belangrijke verantwoordelijkheid bij de christendemocraten", aldus Somers. Het hele dossier nu even laten "afkoelen" is volgens Somers wel een optie. "Een afkoelingsperiode kan, als het maar niet naar de Griekse kalender wordt verwezen. Een paar dagen rust om extra na te denken kan", klonk het nog. 

    De cd&v-ministers legden voor de vergadering van de ministerraad geen publieke verklaringen af.

  11. De tragische geschiedenis van het Vlaams stikstofdossier

    Het Vlaams stikstofprobleem komt niet zomaar - pardoes - uit de hemel op ons hoofd gevallen. Er gaat een politieke geschiedenis van dertig jaar aan vooraf. Een geschiedenis die niemand kent. En wie ze wel nog kent, wil er liever niet aan herinnerd worden. Of hoe een politieke koehandel ons een kwarteeuw later nog achtervolgt.

    Lees hier het volledige artikel: ‘Cd&v is steeds geplooid voor het gelobby van de Boerenbond’: de tragische geschiedenis van het Vlaams stikstofprobleem

    Het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode.Beeld Tim Dirven
  12. Bruno Tobback (Vooruit): 'Bewijs van onbekwaamheid in de Vlaamse politiek'

    Voor Vooruit-parlementslid Bruno Tobback, oppositielid in het Vlaams Parlement, is het uitblijven van een stikstofakkoord een bewijs dat er duidelijk iets mis is met de samenhang en bestuurskracht van de Vlaamse regering. Dat zegt hij in De ochtend op Radio 1. Hij vindt het "pijnlijk" dat natuur-, landbouw- en milieuorganisaties het deze week wel eens zijn geraakt over een nieuw mestactieplan en dus "wel verschillen kunnen overbruggen, en dat de Vlaamse regering dat niet kan".

    Bruno Tobback in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA

    Hij verwijt cd&v "zichzelf te profileren op dit dossier, ten koste van het bestuur van Vlaanderen" en vreest dat vergunningen de komende jaren gehypothekeerd zullen worden. "Je kunt dit dossier niet nog eens parkeren. Ofwel komt er een oplossing met een akkoord en neemt de regering verantwoordelijkheid, ofwel staan we voor rechtsonzekerheid en onduidelijkheid."

    Een wisselmeerderheid met Vooruit in de regering is voor Tobback geen optie, maar hij herhaalt wel dat zijn partij bereid is constructief mee te praten om te werken aan een oplossing.

  13. Komt er vandaag een doorbraak in het stikstofdossier?

    De Vlaamse regering buigt zich vandaag opnieuw over het stikstofdossier. Niemand houdt rekening met een doorbraak. “Er is weinig veranderd sinds zondag. Wij zijn ervan overtuigd dat we het gaatje gezocht hebben van wat mogelijk is”, klinkt het bij het kabinet-Jambon. "Cd&v zegt dat er nog onderhandeld wordt. Wij vinden dat we niet verder kunnen dan dit."

    Lees hier de vooruitblik: Komt er een ultiem akkoord over stikstof? Vlaamse regering maakt zich op voor nieuwe teleurstelling

  14. Hard tegen hard op de regeringsbanken: hoe Hilde Crevits plots openlijk haar collega’s aanviel

    De Vlaamse regering beleefde dinsdag in het Vlaams parlement een van haar moeilijkste momenten. Op aangeven van Hilde Crevits (cd&v) werden de spanningen openlijk uitgevochten op de regeringsbanken. 

    De Vlaamse coalitie daverde op haar grondvesten: een reconstructie in vijf akten

  15. Zitting geschorst, straks nog stemming over motie

    Het actuadebat in het Vlaams Parlement is afgelopen. De oppositiepartijen zullen nog een motie over het stikstofdossier opstellen waarover het halfrond straks moet stemmen.

  16. Jambon herhaalt: 'Het is mijn vaste wil om dit dossier in de juiste plooi te leggen'

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) blijft hoopvol dat er een akkoord met cd&v kan gevonden worden, ondanks de duidelijke spanningen. "Er zijn twee specifieke knelpunten waar we het nog niet eens over zijn en waar nog over moet onderhandeld worden. Daar moeten we niet onnozel over doen, maar daar moet over gesproken worden. Het is mijn vaste wil om dit stikstofdossier in de juiste plooi te leggen."

  17. 'Niet over verkiezingen tillen'

    "We willen het stikstofdossier zeker niet voor ons uitschuiven", dat zegt CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne bij 'Villa Politica' tijdens het actuadebat in het Vlaams Parlement. "We willen het ook zeker niet over de verkiezingen tillen. We willen aan tafel gaan en tot oplossingen komen. We zijn vragende partij om een sterk kader te ontwikkelen."

  18. Nog bijkomende toegevingen N-VA?

    De oppositie heeft bloed geroken. Onder meer Groen en PVDA vragen Jambon bij herhaling of er nog een letter gewijzigd kan worden aan het akkoord dat zondag op tafel werd gelegd. Jambon weigert daarop te antwoorden, maar zegt wel dat er na die tekst nog bijkomende toegevingen besproken werden. De tekst van N-VA is dus nog niet te laatste versie?

    Crevits beseft dat de spanningen even beteugeld moeten worden, en bedaart de gemoederen. "De minister-president heeft duidelijk gesteld dat het akkoord er zal zijn met drie partijen. Dat is ook onze vraag. We zijn het nog niet eens over dit dossier. Maar we kunnen het er wel eens over raken."

    Beeld Tim Dirven
  19. Onweer op regeringsbanken

    De Vlaamse regering leek deze zitting vlot te overleven, tot de tussenkomsten van de regering zelf. De gezichten van Crevits en Jambon staan op onweer. De oppositie is snoeihard: deze regering hangt met spuug en paktouw aan elkaar. Eén voor één stellen de oppositiepartijen vast dat de regeringspartijen mijlenver uit elkaar liggen.

    Jos Dhaese (PVDA) ziet drie partijen in hun eigen universum. “Cd&v zit in een universum waar er nog onderhandeld wordt. Alleen is er niemand om mee te onderhandelen.” Hij daagt Jambon opnieuw uit een vertrouwensstemming te vragen.

    Nog voor Dhaese uitgesproken is, steken Crevits en Jambon de koppen bij elkaar om elkaar iets in te fluisteren. Uit de lichaamstaal valt duidelijk af te lezen dat het besef ingedaald is: iedereen moet de toon even milderen, of de Vlaamse regering komt straks buiten met een grotere crisis dan aan het begin van deze zitting.

    Beeld Photo News
  20. Crevits haalt zwaar uit naar N-VA en Open Vld

    Na een rustig debat woedt opeens de ruzie volop op de regeringsbanken. Uit het niets neemt Hilde Crevits (cd&v) het woord om de rest van de regering een standje te geven. "Met alle permissie, ik hou er niet van dat in een regering twee partijen zeggen, we gaan het dan maar zonder u doen. Dit strookt niet met de deontologie die we tot vandaag gehuldigd hebben", haalde Crevits fel uit naar haar collega's.

    In het rumoer dat daarna ontstaat wil ook Zuhal Demir (N-VA) zich mengen, die op de regeringsbanken schuin achter Crevits zit. Demir wordt prompt terechtgewezen door Crevits: “Collega, u mag straks zeggen wat u te zeggen hebt.”

    Waarna Crevits herhaalt dat de manoeuvres van de voorbije dagen niet kunnen. “Dit zal niet lukken als u één partij zomaar tegen de muur kwakt.

    Na de tussenkomst van Crevits nemen ook Somers en opnieuw Jambon het woord om even te zeggen waar het op staat. De regeringscrisis wordt opeens open en bloot uitgevochten in het parlement. 

    De oppositiepartijen weten ondertussen niet waar ze het hebben. Bruno Tobback (Vooruit) stelt vast: Als dit de toekomst van Vlaanderen is, God beware ons.

  21. Vlaamse regering blijft overeind

    De drie meerderheidspartijen zijn intussen aan het woord gekomen in het Vlaams Parlement. De conclusie is duidelijk: de Vlaamse regering wankelt, maar blijft vandaag wel overeind. N-VA, Open Vld noch cd&v voerden het conflict op de spits. De oppositie eist het ontslag van de regering, maar minstens tot vrijdag zal Jan Jambon op zijn stoel blijven zitten.

    De Vlaamse regeringsleider erkent dat zijn regering een moeilijk moment meemaakt in het stikstofdossier. Maar Jambon is naar eigen zeggen vastberaden om met de huidige coalitie tot een akkoord te komen. Er zijn geen alternatieven, zei Jambon. Deze ploeg moet door om de problemen aan te pakken, van nu tot aan de dag van de verkiezingen.

    Vrijdag wil hij een nieuwe poging ondernemen om met de regering een akkoord te vinden. De vraag is alleen hoe dat dan moet. Jambon sprak over de voorstellen van zondag als een “best and final offer”. Voor N-VA is een grote bijsturing niet meer mogelijk. Cd&v vindt een grondige bijsturing “niet meer dan redelijk.” De crisis is lang nog niet bezworen.

    De Vlaamse viceminister-presidenten Bart Somers (Open Vld) en Hilde Crevits (cd&v).Beeld Photo News
  22. Brouns kondigt groen licht voor landbouwsubsidies aan

    De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat meldt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), net op het moment dat er in het Vlaams Parlement gedebatteerd wordt over de onzekere toekomst van diezelfde Vlaamse regering.

    Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn de Vlaamse uitvoeringsplannen van het Europees landbouwbeleid. Daar hangen miljoenen subsidies voor de Vlaamse landbouwers aan vast, maar de plannen van cd&v-minister Brouns werden in de Vlaamse regering geblokkeerd door een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos. De christendemocraten zagen daar de hand van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in. Zij zou de subsidies als hefboom hebben willen gebruiken om het stikstofakkoord erdoor te krijgen. Open Vld-viceminister-president Bart Somers vroeg vorige week nog om het GLB en stikstof van elkaar los te koppelen. 

    Dat laatste dossier zit nog altijd muurvast, maar het GLB is wél goedgekeurd, meldt Brouns nu. "De Vlaamse regering heeft, op herhaaldelijke vraag van cd&v, besloten het Gemeenschappelijk landbouwbeleid ter uitvoering te brengen", klinkt het in een persbericht. "Hierdoor komt dit jaar nog zo'n 300 miljoen euro, voornamelijk Europese middelen, vrij voor de verdere verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouwsector." Volgens Brouns gaat het om het "groenste GLB ooit", met vergoedingen voor de aanleg van bloemenstroken en steun voor landbouwers die minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. 

  23. 'Bijsturing die wij vragen, is niet meer dan redelijk'

    Cd&v houdt haar tussenkomst opvallend bedaard. Fractieleider Peter Van Rompuy kiest niet voor de frontale aanval op de Vlaamse regering. Een duidelijk signaal aan Jan Jambon: wij gaan deze regering niet opblazen. “In dit dossier telt voor ons enkel de inhoud. Elke vraag die onze ministers op tafel leggen, komt uit de bezwaren uit het openbaar onderzoek. De grondige bijsturing die wij vragen, is niet meer dan redelijk.”

    “Als cd&v blijven wij beschikbaar, om alsnog die consensus te zoeken. It takes three to tango,” klinkt het. Dat laatste is een verwijzing naar Jan Jambon, die dezelfde woorden in de mond nam toen het stikstofdossier enkele weken geleden terug in het slop kwam.

    Ook de liberalen hebben een duidelijke boodschap voor Jambon: “Er is maar een akkoord als de drie partners akkoord zijn.” De powerplay van Jambon lijkt daarmee helemaal mislukt: Open Vld gaat N-VA niet helpen om cd&v de arm om te wringen.

  24. PVDA daagt Jambon uit tot vertrouwensstemming

    De voltallige oppositie stuurt zoals verwacht aan op het ontslag van de regering. Vooral de minister-president Jan Jambon wordt in het vizier genomen. Na Groen en Vlaams Belang stelt ook PVDA dat deze regering geen meerderheid meer heeft. Fractieleider Jos Dhaese daagt Jambon uit om een vertrouwensstemming te vragen in het parlement. “Laat maar eens zien of er nog een meerderheid is voor deze Vlaamse regering.”

    Na de oppositie komt ook de meerderheid aan het woord. Wilfried Vandaele komt in de bres springen voor Jambon. Volgens de N-VA-fractieleider weigeren sommigen - lees: cd&v - om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Ik lees de laatste dagen ook veel onzin. N-VA wil zogezegd cd&v uit de regering duwen. Ik moet helaas de vergaderingen van de partij volgen, en ik kan u zeggen: dat is daar nooit aan de orde geweest.”

    N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele.Beeld BELGA
  25. 'Regering van doodlopende zaken'

    Vlaams Belang legt de vinger op een open wonde bij N-VA. De huidige crisis is erg wrang “voor een regering die beleid voert onder de noemer van Vlaamse Veerkracht. Dit is de Vlaamse versie van Squid Game (gewelddadige Netflix-reeks waarin veel doden vallen, SK), met nog slechtere acteurs dan in de Netflix-versie,” zegt Chris Janssens.

    Hij verwijst ook naar het verkiezingsprogramma van N-VA. “Vlaams-nationalisten storten hun eigen regering in chaos voor een probleem dat volgens hun eigen verkiezingsprogramma vier jaar geleden niet bestond.

    “Uw regering is er één van doodlopende zaken. Deze regering is op. Neem ontslag.”

  26. Rzoska: 'U hebt geen regering meer'

    “Minister-president, u hebt geen regering meer. Neem ontslag.”

    Groen-fractieleider Bjorn Rzoska haalt de verklaring van Jambon onderuit. “De hele tijd vroeg ik mij af: namens wie spreekt deze minister-president? Namens de regering, of namens een ‘ruime meerderheid’. En als ik de lichaamstaal van Open Vld daarnet goed las, dan denk ik dat u geen meerderheid meer heeft. Dat u een verklaring hebt afgelegd namens N-VA. Deze Vlaamse regering bestaat niet meer.”

    “Als u nog een beetje eer hebt, dan zou ik zeggen: kijk de realiteit in de ogen. Neem ontslag.”

    Groen-fractieleider Bjorn Rzoska.Beeld Photo News
  27. Jambon koopt tijd tot vrijdag

    Vlaams minister-president Jan Jambon wil vrijdag op de ministerraad een stikstofakkoord sluiten mét cd&v, kondigt hij aan op het einde van zijn verklaring. "Geraken we er niet uit, dan is schade niet te overzien."

    Nog sterk afwijken van de nota die zondag de steun kreeg van N-VA en Open Vld, is volgens Jambon dus echter geen optie. Dat zou neerkomen op een nieuw openbaar onderzoek en "alle mogelijke vertragingen van dien".

    Zonder beslissing dreigt Vlaanderen naar een algemene vergunningenstop te gaan. “Dan belanden we immers in een juridisch moeras met zware economische gevolgen. Geen akkoord betekent haast letterlijk dat het spreekwoordelijke zwaard van Damocles op het hoofd van onze boeren valt.”

    Opvallend: van regeringspartner cd&v kreeg Jambon amper of geen applaus na zijn verklaring.

  28. Jambon: 'Regering beslist bij consensus, niet bij unanimiteit'

    Jambon verdedigt zijn aanpak om een stikstofplan uit te werken zonder het akkoord van cd&v. N-VA en Open Vld zijn het eens over het plan, de “ruime meerderheid” die zondag werd vastgesteld, volstaat volgens de minister-president om vooruit te gaan.

    “Ik weet dat velen daarover vragen hebben. Ik heb me daarover laten adviseren, maar het recht is geen exacte wetenschap. Ik blijf stellen dat een regering in bepaalde gevallen kan beslissen bij ruime meerderheid. Niet toevallig zegt de wet dat de regering bij consensus beslist, niet bij unanimiteit.”

  29. Jambon: 'Geen enkele partij kan alles binnenhalen'

    Vlaams minister-president Jan Jambon opent de zitting in het Vlaams Parlement. Hij zegt meteen waar het op staat: aan de voorstellen die op tafel liggen in de regering, kan niet veel meer getornd worden. De eisen van cd&v dus te ver.

    “Het was geen sinecure om tot de conceptnota te komen. Er is maandenlang aan gewerkt. Nu nog een stevig stuk verder afwijken, zou de rechtszekerheid van het stikstofplan onderuit halen. In dat geval zouden we een nieuw openbaar onderzoek moeten opstarten met alle mogelijke vertragingen van dien. Dat kunnen we ons niet permitteren.”

    En er volgt nog een openlijk standje aan het adres van cd&v. “Geen enkele partij kan alles binnenhalen, elkeen moet geven en nemen.”

  30. Tekst is 'louter ter informatie', zegt Jambon

    Kort voor de zitting in het Vlaams Parlement heeft een nieuwe nota de Vlaamse regering nog een beetje dieper in de malaise geduwd. In de nota benadrukken de juridische diensten van het parlement dat de regering bij consensus beslist. “Dit sluit uit dat ze een beslissing kan nemen ‘bij een ruime meerderheid.’” 

    Dat bevestigt de lezing van Open Vld en cd&v: er is zondag helemaal geen regeringsbeslissing - de veelbesproken conceptnota - genomen waar cd&v zich zou moeten bij neerleggen. Na een interpellatie van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) dat de tekst "louter ter informatie aan het parlement is overgemaakt".

    Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is overigens niet aanwezig in het Vlaams Parlement: zij wordt opgehouden door een betoging.

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld Photo News
  31. Vlaamse regering kan volgens juridische dienst niet beslissen 'bij ruime meerderheid'

    De Vlaamse regering kan enkel beraadslagen "volgens de procedure van consensus" en kan dus geen beslissing nemen "met een ruime meerderheid". Dat staat te lezen in een nota van de juridische dienst van het Vlaams Parlement die persagentschap Belga kon inkijken. De manier waarop N-VA en Open Vld zondagavond - zonder coalitiepartner cd&v - beslist hebben over de nieuwe stikstofnota lijkt dus niet rechtsgeldig.

    Vlaams Belang-fractieleider Janssens wil Homans bij de start het actuadebat van dindsagmiddag om extra opheldering vragen. "Een parlement dat debatteert over een conceptnota die niet eens rechtsgeldig is, maakt zich belachelijk", zegt Janssens. 

  32. Meerderheid hoopt debat over stikstof zonder kleerscheuren door te komen

    Na drie dagen van diepe crisis moet de Vlaamse regering om 14 uur een actuadebat trotseren in het Vlaams Parlement. De regeringspartijen willen elkaar wat ademruimte gunnen, maar houden ook hun hart vast: "Laat ons hopen dat iedereen zich gedraagt."

    Lees hier onze voorbeschouwing.

  33. Sammy Mahdi wil in het gat springen dat N-VA heeft laten vallen. Dat is de bron van de diepe crisis in de Vlaamse regering

    Door de rechtstreekse concurrentiestrijd met de ‘nieuwe groten’ N-VA en Vlaams Belang aan te gaan, waagt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi een flinke gok, meent hoofdcommentator Bart Eeckhout. "Met een terugkeer naar de klassieke prioriteiten - gezinnen, ouderen, kleinere gemeentes, boeren - poogt Mahdi van cd&v weer dé partij van landelijk Vlaanderen te maken. Mahdi & co. hebben goed gekeken naar Nederland, waar de BoerBurgerBeweging de klassieke partijpolitiek op stelten zet. Het is zeer de vraag of cd&v, traditionele beleidspartij bij uitstek, past in die outsiderrol. Een nog snellere ineenstorting is ook nog altijd een optie."

    Lees hier het volledige standpunt van Bart Eeckhout.

    Beeld RV
  34. Peter Van Rompuy (cd&v): 'Willen regeerakkoord volledig uitvoeren'

    Cd&v heeft de ambitie om in de Vlaamse regering te blijven zitten, zegt fractieleider Peter Van Rompuy in De ochtend op Radio 1. Wisselmeerderheden vindt hij sowieso geen goed idee, "want dan krijg je elke week een 'tapijtenmarkt' waarbij je voor elk thema een nieuwe meerderheid gaat moeten zoeken". 

    Van Rompuy zegt ook bereid te zijn om opnieuw aan tafel te gaan zitten om tot een stikstofakkoord te komen binnen deze meerderheid, "want er is geen ander alternatief".

    Ondanks de spanningen rond het stikstofdossier, werkt cd&v binnen deze regering gewoon verder aan andere dossiers, zegt hij: "De regering is in volheid van bevoegdheid. Wij blijven in deze meerderheid en hebben de vaste wil om het regeerakkoord, dat wij samen hebben geschreven, volledig uit te voeren over al deze domeinen, zoals welzijn, economie, de jobbonus, ouderenzorg en kinderenzorg."

    Peter Van Rompuy (cd&v).Beeld BELGA
  35. Boerenbond wijst conceptnota af: 'Onvoldoende toekomstperspectief'

    Net als het oorspronkelijke akkoord voldoet ook de nieuwe stikstoftekst niet voor landbouworganisatie Boerenbond. "Om fit te zijn voor de toekomst moet onze sector zich kunnen blijven ontwikkelen, en net daar schiet deze conceptnota tekort", zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. "Uit onze eerste analyse blijkt dat deze nota onvoldoende toekomst biedt voor Vlaamse voedselproductie en niet kan standhouden voor een rechtbank. Zo stellen we vast dat er nog steeds een onhoudbaar onderscheid wordt gemaakt tussen landbouw en industrie", klinkt het.

    Volgens Boerenbond "negeert" de tekst ook het massale landbouwprotest van afgelopen vrijdag en houdt de nota "onvoldoende rekening met de meer dan 20.000 bezwaren die werden ingediend". "We zullen voluit blijven ijveren voor een leefbare land- en tuinbouwsector en toekomstperspectief voor jonge  landbouwers en zullen alle middelen aanwenden om hun belangen te verdedigen", besluit voorzitter Ceyssens.

    Lees ook: Drie boeren over hun protest tegen stikstofakkoord: ‘Eigenlijk zijn we zotten om deze job te doen’

  36. Totale impasse dreigt: er lijkt geen stikstofakkoord meer mogelijk mét cd&v, maar ook niet zónder

    De Vlaamse regering heeft zichzelf in een totaal uitzichtloze situatie gemanoeuvreerd. Er lijkt geen stikstofakkoord meer mogelijk met cd&v. Maar ook niet zonder.

    Lees het volledige artikel.

    Beeld Tim Dirven
  37. Vlaams Parlement komt straks om 14 uur samen voor debat over regeringscrisis

    Het Vlaams Parlement houdt vanmiddag om 14 uur een extra plenaire met een actuadebat over de crisis in de Vlaamse regering. Dat heeft het Uitgebreid Bureau, het politieke bestuur van het parlement, beslist, zo meldt het kabinet van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. "De voltallige Vlaamse regering wordt hiervoor in het Vlaams Parlement verwacht."

  38. Wisselmeerderheid geen optie voor Open Vld

    Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert gelooft niet in een wisselmeerderheid in het stikstofdossier. "Dat is science fiction", zegt Lachaert. "Wij willen dat deze coalitie samenblijft." Hij waarschuwt voor de "complete onbestuurbaarheid" van Vlaanderen, waarbij de landbouwers de eerste slachtoffers zijn.

    "Wij willen dat deze coalitie samenblijft", zegt Lachaert. "Iedereen moet goede wil tonen."

    Hij merkt ook op dat er intussen ook al zaken zijn gewijzigd ten opzichte van de deal die oorspronkelijk op tafel lag - daarbij ook punten die de Vlaamse liberalen op tafel hebben gelegd. "We gaan geen dingen die zijn binnengehaald, terug gaan afgeven aan Groen", luidt het.

    Ondertussen is ook duidelijk dat niet iedereen bij Open Vld tevreden is over de manier waarop de stikstofnota zondagavond "met een ruime meerderheid" is goedgekeurd en de communicatie over de beslissing deze ochtend. Zo lekte er een mail uit die Vlaams parlementslid Gwendolyn Rutten heeft verstuurd. Daarin zegt de Open Vld-politica dat de Vlaamse regering alleen kan beslissen "in consensus en dus niet bij meerderheid". 

  39. ‘Voor N-VA is dit buitengewoon pijnlijk’: vier cruciale vragen over de Vlaamse regeringscrisis

    Minister-president Jambon heeft een gênante primeur beet: nog nooit is een Vlaamse regering zo diep weggezakt. Meer zelfs: nog nooit is in Vlaanderen een meerderheid voorgoed gebroken. En daar lijken N-VA, Open Vld en cd&v nu wel héél dicht bij.

    De doodsklokken luiden voor de regering-Jambon. Dit zijn de vier belangrijkste vragen over de crisis rond het stikstofakkoord. 

  40. Landbouwminister Jo Brouns (cd&v): ‘Met zijn ultimatum neemt minister-president Jambon een heel moeilijke houding aan’

    Ook met de rug tegen de muur blijven de Vlaamse christendemocraten vasthouden aan hun eis: een aanpassing van het stikstofakkoord. Uit de regering stappen is geen optie. ‘Er is geen alternatief: ik wil verder met deze regering’, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

    Lees het volledige interview.

    Jo Brouns (cd&v): 'Vroeger kregen we altijd het verwijt dat we te wollig waren, te wishy washy. Nu zijn we duidelijk en verwijt men ons profileringsdrang. So be it.'Beeld Tim Dirven
  41. Vlaams Parlement komt morgen om 14 uur samen voor debat over regeringscrisis

    Het Vlaams Parlement houdt morgen om 14 uur een extra plenaire met een actuadebat over de crisis in de Vlaamse regering. Dat heeft het Uitgebreid Bureau, het politieke bestuur van het parlement, beslist, zo meldt de kabinetschef en woordvoerster van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. "De voltallige Vlaamse regering wordt hiervoor in het Vlaams Parlement verwacht."

    Intussen is de nieuwe stikstofnota aan het parlement bezorgd. Het is niet zo dat het parlement daar morgen al meteen over kan stemmen, maar ze kan wel onderwerp van debat vormen. Binnen de Vlaamse regering hebben N-VA en Open Vld zondag die conceptnota zonder cd&v goedgekeurd. Los van de discussie over de rechtsgeldigheid van die beslissing, gaat het sowieso ook nog niet om een definitieve goedkeuring van het stikstofkader. De procedurele weg daarvoor is nog lang. 

    De commissiezittingen die dinsdagnamiddag in het parlement gepland waren, worden geschrapt.

  42. Jo Brouns (cd&v): 'Conceptnota ingediend in parlement waarover wij geen akkoord hebben gegeven'

    De Vlaamse regering heeft na de onderhandelingen van zondag de conceptnota over stikstof "met een ruime meerderheid" goedgekeurd. Lees: N-VA en Open Vld, maar zonder cd&v. Die conceptnota zal voorwerp zijn voor het debat in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement dinsdag. Cd&v-minister van Landbouw Jo Brouns reageert verbouwereerd op die beslissing van zijn coalitiepartners: "Wij stellen vast dat zij de nota waarover wij gisteren geen akkoord hebben gegeven, wel hebben ingediend in het parlement en dat daar morgen een debat over zal zijn. Wij zullen dat afwachten. Het is belangrijk dat ook het parlement zich daarover kan uitspreken en dat zal morgen dus gebeuren."

    Vooruit-voorzitter Conner Rouseau zegt de conceptnota ondertussen ook ontvangen te hebben en die uitgebreid te zullen bestuderen. De socialisten stellen zich constructief op, zegt hij op Radio 1: "Als wij vanuit de oppositie kunnen zorgen dat er nog iets vooruit gaan in Vlaanderen, dan zullen wij dat altijd steunen."

  43. Voka: 'Miljoenenschade dreigt'

    De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka roept de partijen in de Vlaamse regering - en dus vooral cd&v - op om snel tot een stikstofakkoord te komen. "De totale blokkering loert om de hoek. Vlaanderen dreigt tot stilstand te komen met miljardenschade voor alle sectoren in de economie als rechtstreeks gevolg."

    Elk verder uitstel van een akkoord leidt tot economische en maatschappelijke schade, zegt de ondernemersorganisatie in een persbericht. "De Nederlandse economie - die met een vergelijkbaar stikstofprobleem kampt - leed al voor meer dan 28 miljard euro schade. Die miljardenfactuur dreigt ook onze bedrijven en sectoren hard te treffen."

    Voka vreest voor een "totale impasse" en een "vergunningenstop", met impact op onder meer de bouw van private en publieke voorzieningen, de aanleg van wegen, investeringen in duurzame basisinfrastructuur, de industrie, de havens, de mobiliteit en de landbouw. 

    Voka roept de drie Vlaamse coalitiepartners op om de teksten en voorstellen die nu voorliggen goed te keuren. N-VA en Open Vld keurden een nieuwe conceptnota van Vlaams minister-president Jan Jambon goed, cd&v deed dat niet. "We hebben dringend een definitief stikstofkader nodig", zegt Voka-topman Hans Maertens. "Alle elementen daarvoor zijn bekend en bestudeerd. Extra tijd zal geen nieuwe inzichten brengen. Het is aan de Vlaamse regering om nu te beslissen."

  44. Bouwfederatie Embuild: 'Elk uitstel leidt tot bijkomende rechtsonzekerheid'

    Een definitieve regeling van het stikstofkader is "hoogdringend en noodzakelijk om de economische kracht van onze regio te beschermen en maatschappelijke transities te vrijwaren", reageert bouwfederatie Embuild Vlaanderen. Ze roept de Vlaamse regering op snel een stikstofakkoord te sluiten.

    "Zonder definitief stikstofkader dreigen er vonnissen en arresten die bouwprojecten en investeringen van particulieren en bedrijven op de helling zetten", aldus Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. "Maar zonder die bouwprojecten kunnen we ook onze omgeving niet verduurzamen en kunnen we de klimaatuitdaging niet aanpakken."

    Lees ook: Moeten we écht bang zijn voor een vergunningsstop in Vlaanderen? ‘Het is een accident waiting to happen’

  45. Cd&v blijft hopen op ultiem akkoord en hamert op nood aan perspectief voor jonge boeren

    Voor cd&v blijft het essentieel dat een stikstofakkoord garanties biedt voor jonge boeren. Dat hebben verschillende partijleden maandagochtend gezegd voor aanvang voor het partijbureau, na de mislukking van de stikstofonderhandelingen in de Vlaamse regering. De partij blijft hopen op een akkoord.

    "Het is voor ons belangrijk dat er perspectief geboden wordt aan jonge boeren, dat we de voedselproductie hier bij ons kunnen houden", zei Vlaams parlementslid en oud-minister Joke Schauvliege. "Het is goed dat we daar een duidelijk standpunt over hebben, we gaan hier binnen luisteren naar wat inhoudelijk precies op tafel lag."

    Voor Schauvliege is het duidelijk dat cd&v niet uit de Vlaamse regering stapt. "We willen verder over de inhoud praten."

    Wouter Beke bij aankomst aan het cd&v-partijbureau.Beeld BELGA

    Ook Vlaams parlementslid Vera Jans zei te blijven hopen op een akkoord binnen de regering-Jambon. "Tot gisterenavond zijn we compromisvoorstellen op tafel blijven leggen", zei ze. Peter Van Rompuy benadrukte de nood aan een akkoord dat rechtszekerheid biedt.

    Eric Van Rompuy, die toegaf dat hij de details van de onderhandelingen niet kent, oordeelde dat het plan van minister-president Jan Jambon onvoldoende garanties biedt voor jonge boeren. "En precies dat is voor ons essentieel." Volgens hem wordt de steun die bij de bevolking leeft voor de landbouwers onderschat.

    Van Rompuy haalde ook uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Hij heeft verschillende keren gezegd dat hij cd&v 'kapot' wil. Het gevolg is dat er nu geen vertrouwen meer is. Men heeft de vertrouwensbreuk georganiseerd."

  46. Oppositie blijft aandringen op snelle zitting in parlement: 'Regering zit nú in crisis, vandaag'

    Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens is het voorstel van de meerderheid om dinsdag pas een extra plenaire zitting samen te roepen "een manier om tijd te kopen". "Dit is de grootste crisis ooit van een Vlaamse regering. Het zou totaal onlogisch zijn dat het parlement vandaag niet samenkomt", aldus Janssens. Hij wil mogelijk bij parlementsvoorzitter Liesbeth Homans aandringen om op eigen initiatief het parlement samen te roepen.

    Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman wil zich nog niet neerleggen bij een uitstel tot morgen. "Wij blijven aandringen op vandaag. Als ze verklaringen kunnen afleggen in media, dan ook in parlement", zegt ze.

    Ook Groen, dat afgelopen nacht al aandrong op een bijeenkomst van het parlement, dringt aan op een zitting vandaag. "De regering zit nú in crisis, vandaag. Het is dus ook vandaag dat er een crisisbijeenkomst van het parlement zou moeten zijn. Uitstellen betekent alleen maar langer onzekerheid voor onze natuur en onze boeren", meent fractieleider Björn Rzoska.

  47. Wellicht dinsdag pas extra plenaire zitting in het Vlaams Parlement

    Het ziet ernaar uit dat het Vlaams Parlement pas dinsdag een actuadebat zal houden over de crisis in de Vlaamse regering naar aanleiding van het stikstofdossier. Alle oppositiepartijen hadden erop aangedrongen dat minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag al tekst en uitleg zou komen geven in het Vlaamse halfrond.

    Maar meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en cd&v stellen voor om het debat dinsdag te organiseren, zodat intussen alle partijen de kans krijgen de nieuwe conceptnota over het stikstofdossier in te kijken. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, zeg maar het politieke bestuur van het parlement, moet straks nog officieel beslissen.

    Voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (beiden N-VA).Beeld BELGA
  48. Waar gaat dit dossier nu weer over?

    Ons land moet de stikstofuitstoot drastisch zien te verminderen om beschermde natuurgebieden niet (verder) in gevaar te brengen. Dat is bepaald in de Europese Habitatrichtlijn. Als een bindende drempel overschreden wordt, kunnen rechtbanken in principe nieuwe werven stilleggen. Zo'n vergunningsstop is nu al het geval in Nederland: daar raken zelfs duizenden huizen niet meer vergund. 

    Zowel verkeer, industrie als landbouw dragen bij tot de uitstoot van stikstof. Maar het is vooral in de landbouwsector dat de Vlaamse regering maatregelen wil invoeren. Zo was er sprake van een 'rode lijst' van landbouwbedrijven die gedwongen zouden moeten sluiten omdat ze te veel uitstoten. Vanuit de landbouwsector is daar veel protest tegen. Vrijdag trokken boeren uit het hele land nog in tractorcolonnes naar Brussel om te betogen.

    Het kernkabinet van de Vlaamse regering boog zich de voorbije weken over 13 knelpunten in het dossier, maar wist nog niet tot een stikstofakkoord te komen. Over 11 punten hebben Open Vld, N-VA en cd&v overeenstemming gevonden, maar op twee punten blijft cd&v onverzettelijk. Zo willen de christendemocraten dat boeren die stoppen hun uitstoot kunnen 'overdragen' aan boeren in de buurt. Maar bovenal kan cd&v zich niet verzoenen met de maximale uitstootnormen in het compromisvoorstel van minister-president Jan Jambon, die voor landbouwbedrijven strenger zijn dan voor de industrie. 

    Daardoor is de crisis in de Vlaamse regering compleet. In tegenstelling tot de federale regering kan de regering-Jambon niet vallen. Hoe het precies verder moet, is politiek gezien dan ook onbekend terrein.

    Boerenprotest in Brussel.Beeld Joel Hoylaerts / Photo News
  49. Vooruit wil meestemmen voor akkoord, maar regeringsdeelname is 'sciencefiction'

    Vooruit is nog steeds bereid om een degelijk stikstofakkoord goed te keuren in het Vlaams Parlement. Dat zegt Bruno Tobback, milieuspecialist van de partij. Een regeringsdeelname noemt hij echter sciencefiction.

    "We hebben altijd gezegd dat we het krokusakkoord van vorig jaar steunen", zegt Tobback. "Wat er ondertussen voorligt, weten we niet, dat moeten we eerst zien. Maar als het een goed akkoord is, zijn we bereid om te steunen."

    Bruno Tobback (Vooruit) in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

    De saldering, waar cd&v zo op aandringt, vindt Tobback geen goed idee. Als er een landbouwbedrijf stopt, wil cd&v die uitstootmarge verdelen over de andere bedrijven in de buurt. "Dat was volgens mij toch vooral een plannetje van cd&v om opnieuw een openbaar onderzoek te kunnen organiseren", zegt Tobback. "Een vertragingsmanoeuvre dus, om de zaak over de verkiezingen te tillen. Maar als die saldering kan kaderen in een voldoende snelle afbouw van de veestapel, kan dat voor ons bespreekbaar zijn."

    Wat het onderscheid tussen landbouw en industrie betreft, zit Vooruit op de lijn van N-VA. "Of beter: N-VA zit op onze lijn", aldus Tobback. "Er is nu eenmaal een verschil tussen ammoniak, dat de landbouw uitstoot, en NOx, dat de industrie uitstoot. Beide zijn een probleem, maar een verschillend probleem."

    Een eventuele deelname aan de regering noemt Tobback onrealistisch. "We zijn een jaar voor de verkiezingen, ik zou niet weten hoe je dat nog moet doen. Het is niet omdat N-VA in dit dossier op onze lijn zit, dat dat ook in andere dossiers zo is. Als we met minister Diependaele moeten beginnen te discussiëren over huisvesting, dan zijn we al bij de verkiezingen."

  50. Bart Somers begrijpt niet waarom cd&v regering in crisis wil storten: 'Op een bepaald moment moet je een stap durven zetten'

    Open Vld-viceminister-president Bart Somers begrijpt niet waarom cd&v nog zoveel problemen ziet om nu de Vlaamse regering in een crisis te duwen. Dat zegt hij een reactie nadat cd&v zondagavond de Vlaamse regeringstafel heeft verlaten.


    Bart Somers, viceminister-president voor Open Vld.Beeld BELGA

    Somers stelt dat Open Vld "met slepende voeten" akkoord ging met het ultieme compromisvoorstel van minister-president Jambon: "Wij wilden op sommige punten meer verkrijgen. Soms ging het niet ver genoeg. Maar op een bepaald moment moet je aanvaarden dat je allemaal inspanningen levert, dat iedereen over zijn schaduw stapt. Daarom kunnen wij hier akkoord gaan, niet van harte, maar regeren is consensus zoeken, verantwoordelijk zijn."

    De Open Vld'er merkt nog op dat er  ook "dingen in onze richting gegaan" zijn, zoals versoepelingen voor rode bedrijven, en het mogelijk maken van extern salderen. "N-VA wou dan perse nog een MER. Wij niet, maar oké, finaal heeft dat geen impact op de timing", aldus Somers, die erop wijst dat het GLB wordt goedgekeurd.

    "Ik begrijp niet waar cd&v nog zoveel problemen ziet om nu een regering zo in crisis te duwen. De winst die ze kunnen halen, is niet meer zo groot. Dus ja, hier staan we dan. Voor ons mocht het ook verder, maar op een bepaald moment moet je een stap durven zetten. Wetende dat niemand op alles kan winnen."