© atv

Groot ongeloof bij werknemers Delhaize in Wilrijk, Deurne en Berchem: “Deze bom hadden we niet verwacht”

Berchem, Deurne, Wilrijk -

In ongeveer 95 winkels van Delhaize heeft het personeel dinsdag spontaan het werk neergelegd toen bekend werd dat de keten de laatste 128 eigen winkels ook door zelfstandigen wil laten uitbaten. Dat is ook het geval in Berchem, Deurne en Wilrijk, waar het personeel vol ongeloof reageert. “Ik vraag mij af wie hier een winkel wil overnemen met zeven winkelverantwoordelijken.”

LEES OOK. Personeel Delhaize legt in verschillende steden werk neer, ook staking in Wilrijk en Mechelen

Bij zowel de Wilrijkse Delhaize op de Boomsesteenweg, de winkel aan de Bosuil in Deurne als de Berchemse vestiging op de Fruithoflaan bleven de deuren vandaag dicht. De ingangen werden versperd met winkelkarren en de verslagen werknemers verzamelden zich voor de winkel.

Delhaize in Deurne op de Ter Heydelaan.© Belén Knoop

“Ik werk al 24 jaar voor Delhaize en ik heb nog nooit een dag gestaakt, maar nu lijkt het allemaal toch geen zin meer te hebben”, zegt een van de werknemers. Ze vinden de werkwijze van de directie beneden alle peil, omdat ze het nieuws moesten vernemen via de pers, en dat is blijkbaar niet de eerste keer. “De vakbonden waren hier sneller om de winkels te sluiten dan de directie met haar communicatie”, klinkt het.

De Delhaize op de Boomsesteenweg in Wilrijk.© Frank Boelens

De overheersende reactie is ongeloof. “Deze bom hadden we niet verwacht”, zegt Annik Van den Bosch van BBTK. “Sinds Delhaize onderdeel is geworden van Ahold, merkten we wel wat veranderingen. Maar dat ze alle winkels door zelfstandigen willen laten uitbaten, dat had niemand verwacht.”

LEES OOK. Delhaize wil alle 128 winkels laten uitbaten door zelfstandigen, nieuws slaat in als een bom bij vakbonden: “Veel erger dan verwacht”

De directie belooft dat de werknemers aan dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen blijven werken. Maar dat neemt de onzekerheid bij het personeel niet weg. “Ze zetten geen termijn op die voorwaarden”, zegt Van den Bosch. “Wettelijk gezien gelden die voor zes maanden, maar wat zal er daarna gebeuren? We zullen in ieder geval vechten voor goede voorwaarden.”(bekn)

Delhaize op de Boomsesteenweg.© Frank Boelens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV