In bijna alle betrokken Delhaize-winkels staakt personeel, vakbonden verwachten morgen nog acties

Het personeel van 114 van de 128 supermarkten van Delhaize in eigen beheer heeft dinsdag het werk neergelegd. Dat meldt de woordvoerder van Delhaize dinsdagnamiddag. De vakbonden van Delhaize verwachten dat er woensdag nog actie zal worden gevoerd.

gli
Bron: BELGA

LEES OOK. KAART. Deze 21 supermarkten baat Delhaize nog zelf uit in provincie Antwerpen en Waasland

Delhaize heeft in heel het land 128 supermarkten in eigen beheer waar volgens het bedrijf 9.000 mensen werken. Al snel na afloop van de korte bijzondere ondernemingsraad in Zellik sijpelde door dat personeel in winkels spontaan het werk neerlegt, bijvoorbeeld in Brussel, Antwerpen en Gent.

Het aantal winkels waar de werknemers het werk neerleggen, liep nadien op. Later in de voormiddag was sprake van 95 winkels en nadien ging het al om meer dan 100 winkels. “114 van de 128 winkels in eigen beheer zijn op dit moment niet toegankelijk voor onze klanten”, stelt woordvoerder Roel Dekelver rond 15 uur.

Bij ACV Puls verwachten ze ook woensdag acties. “Sommige uitbaters lieten verstaan dat ze ook woensdag nog actie willen voeren”, zegt Frank Convents van ACV Puls. Het gaat onder meer om winkels in het Brusselse en in Vlaams-Brabant.

De vakbonden tonen begrip voor de woede bij het personeel, maar tegelijk wijzen ze erop dat de strijd nog lang is. Wilson Wellens van ACLVB: “Ik heb het advies gegeven om alles eens te laten bezinken. Op 14 maart hebben we een vergadering met de directie en daar verwachten we meer duidelijkheid op een aantal prangende vragen.”

LEES OOK. Groot ongeloof bij werknemers Delhaize in Wilrijk en Berchem: “Deze bom hadden we niet verwacht”

Het merendeel van de Delhaize-winkels wordt al uitgebaat door zelfstandigen. Naast de 128 winkels in eigen beheer, telt de supermarktgroep 636 zelfstandige aangesloten winkels (AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go).

LEES OOK. Actrice en Delhaize-franchisenemer Kim Van Oncen: “Ook voor zelfstandigen is het uitdagender dan ooit”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER