James Arthur Photography

Minister-president Jan Jambon roept op: "Alstublieft, laten we nu de rangen sluiten, in het belang van Vlaanderen"

In een opmerkelijke toespraak tot het Vlaams Parlement heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de partijen uit zijn regering opgeroepen om de rangen te sluiten en zijn compromisvoorstel voor een stikstofakkoord goed te keuren. Hij geeft toe dat dit in consensus moet gebeuren en roept N-VA, Open VLD en CD&V op om de rangen weer te sluiten. De oppositie is vernietigend voor de regering-Jambon. Die houdt vol dat hij geen ontslag zal nemen, ondanks het feit dat zijn ploeg vanmiddag in het parlement vooral uitblonk in een gebrek aan ploeggeest. 

Na het debacle rond het mislukte stikstofakkoord van afgelopen weekend was een vervroegde plenaire vergadering van het Vlaams Parlement onvermijdelijk. Minister-president Jan Jambon (N-VA) had dan ook wat uit te leggen aan de Vlaamse volksvertegenwoordiging.

Ik engageer me dat de volgende stappen in de procedure moeten worden goedgekeurd door álle partners in de regering

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

De afgelopen twee dagen is er volop gespind over hoe het nu verder moet of kan, maar daaraan heeft Jan Jambon naar eigen zeggen geen boodschap. Hij wil het over de inhoud hebben. "Zonder definitieve stikstofregeling riskeren we binnen afzienbare tijd een algemene vergunningenstop voor heel Vlaanderen."

Jambon zweert bij zijn intussen beruchte conceptnota die door N-VA en Open VLD is bekrachtigd. "Nu nog een stevig stuk verder afwijken van de initiële doelstellingen zou de rechtszekerheid van het stikstofplan onderuithalen", zegt hij. "Ik blijf stellen dat in bepaalde omstandigheden een regering wel degelijk bij ruime meerderheid een consensus kan vaststellen." Al voegt hij er meteen aan toe dat het "maar" gaat over een conceptnota.

"Ik engageer me dat de volgende stappen in de procedure moeten worden goedgekeurd door álle partners in de regering", luidt de boodschap van de minister-president aan het adres van CD&V. Hij hoopt dat ook die partij zich vrijdag tijdens de ministerraad op één lijn kan zetten met de rest van de meerderheid. "Als we er niet uit raken, is de schade niet te overzien", klinkt het bijna smekend. "Alstublieft, laten we nu de gelederen sluiten, in het belang van Vlaanderen."

BEKIJK - Minister-president Jan Jambon (N-VA) probeert eenheid uit te stralen in het Vlaams Parlement, maar moet toegeven dat er veel onenigheid in zijn ploeg is:

Videospeler inladen...

Het onvermogen van de regering-Jambon heeft hier een toppunt bereikt

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang)

Dat de oppositie niet veel moeite moet doen om munitie tegen de Vlaamse regering te vinden, hoeft niet te verbazen. "Hallucinant", vindt Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Ik heb vandaag een regeringsleider gezien die geen meerderheid meer heeft." Zijn conclusie luidt dan ook: "Er is geen Vlaamse regering meer. Neem ontslag".

"Het onvermogen van de regering-Jambon heeft hier een toppunt bereikt", vindt VB-fractieleider Chris Janssens. "Jullie leveren het perfecte bewijs dat wat Vlaanderen zelf doet niet beter is", luidt het bij PVDA-fractieleider Jos D'Haese.

Wij blijven beschikbaar om op elk moment terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten

Vlaams fractieleider Peter Van Rompuy (CD&V)

Bij de meerderheid horen we niet veel nieuws. N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele kan niet anders dan toegeven dat hij "teleurgesteld en kwaad" is en doet zijn best om de verdiensten van het voorstel van Jambon te roemen. Hij doet zijn best om te focussen op de inhoud.

Dat doet ook zijn CD&V-collega Peter Van Rompuy. "Onze voorstellen liggen op de tafel van de regering", zegt hij. "Wij blijven beschikbaar om op elk moment terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en alsnog die consensus te vinden." Hij vindt dat alle regeringspartijen de vaste wil moeten tonen om tot een finaal akkoord te komen.

Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz richt zich tot zijn coalitiegenoten. "Het heeft geen zin om ons te vergrijpen aan opbodpolitiek." Waarover moet het dan wel gaan? "Beslissingen nemen, beleid boetseren en compromissen sluiten." Open VLD werpt zich op als bemiddelaar in de meerderheid. "Het is onze verdomde plicht om hier een akkoord te vinden."

Dit zijn politieke manoeuvres van bange politici waar niemand beter van wordt, ook jonge boeren niet

Vlaams fractieleider Hannelore Goeman (Vooruit)

Hoe moet het nu verder? "Na alle tussenkomsten die ik heb gehoord heb ik geen antwoord", luidt de conclusie van Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman. "De chaos in de Vlaamse regering is compleet. Jullie zijn het zelfs niet meer eens over hoe jullie het oneens kunnen zijn." Volgens haar gaat het niet meer over stikstof. "Dit zijn politieke manoeuvres van bange politici waar niemand beter van wordt, ook jonge boeren niet."

"We maken een moeilijk moment mee", geeft Jan Jambon toe. Maar hij gaat door. "Ik ga geen ontslag nemen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen." Maar viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) blijft erbij dat het niet kan dat haar partij "tegen de muur is gekwakt" door N-VA en Open VLD, die zondag aangaven desnoods zonder CD&V te willen doorgaan met het voorstel van Jambon. Daarop probeerde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tussen te komen, maar ze werd de mond gesnoerd. Het is duidelijk nog geen peis en vree in de Vlaamse regeringsploeg en dat was ook te zien aan de lichaamstaal op de regeringsbanken. Maar tot nader order blijft de regering-Jambon I gewoon zitten. "Dit is een ongezien spektakel", aldus Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.

James Arthur Photography

BEKIJK - Hilde Crevits bijt van zich af: "CD&V is bereid om tot een akkoord te komen, maar het zal niet lukken als je een partij tegen de muur kwakt", haalt ze uit naar haar coalitiepartners.

Videospeler inladen...

Meest gelezen