Fabio Jakobsen was in de straten van Follonicade de snelste man van het peloton.© BELGA

Lead-out van Mathieu van der Poel ten spijt: Fabio Jakobsen sprint sneller dan Jasper Philipsen in Tirreno-Adriatico

Fabio Jakobsen heeft de tweede etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlander van Soudal-Quick-Step was na een relatief vlakke etappe tussen Camaiore en Follonicade de snelste in een massasprint. De leiderspositie van Filippo Ganna kwam niet in het gedrang, terwijl Wout van Aert zich toonde in de finale met kopwerk en Mathieu van der Poel de sprint aantrok voor Jasper Philipsen. Onze landgenoot strandde op enkele centimeters als tweede, voor Fernando Gaviria.

Vincent Van Genechten

Na de openingstijdrit van maandag trok de eerste etappe in lijn van deze Tirreno-Adriatico over 210 kilometer van Camaiore naar Follonica. Onderweg wachtten veel vlakke wegen, maar ook enkele hellingen. Maar dat vooral de sprinters kansen zagen, bleek uit de weinige interesse om in de vroege vlucht te geraken. De poging van vier Italianen en een Zwitser vroeg in de rit was meteen de goeie. Die vijf waren Davide Bais en Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Stefano Gandin en Alessandro Iacchi (Corratec) en Roland Thalmann (Tudor).

Gandin scoorde onderweg door als eerste voorbij te komen aan de enige berg- en tussensprint van de dag, maar meer dan dat en de tv-publiciteit zat er niet in voor de vluchters. Het peloton verloor de controle niet dankzij het werk van Soudal-Quick-Step en Jayco-AlUla voor hun Nederlandse sprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. De laatste vluchters – Maestri, Iacchi en Thalmann – werden gegrepen bij het ingaan van de laatste twintig kilometer.

Wout van Aert verrichtte in de finale kopwerk voor zijn ploegmaats bij Jumbo-Visma.© BELGA

Jakobsen remonteert Philipsen

Dat Wout van Aert geen ambities koesterde om zich in de massasprint te mengen, bleek op het lokale circuit rond aankomststad Follonica: voor hij zich liet uitzakken, verrichtte de Kempenaar veel kopwerk in dienst van zijn ploegmaats bij Jumbo-Visma. Tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe deed hetzelfde bij Soudal-Quick-Step. Hun hoge tempo zorgde ervoor dat er geen uitvalspogingen meer kwamen in de aanloop naar de massasprint. Ook Mathieu van der Poel stelde zich ten dienste van een ploegmaat bij Alpecin-Deceuninck: Jasper Philipsen.

In de massasprint verraste de Colombiaan Fernando Gaviria (Movistar) door van ver aan te gaan, en het was Philipsen die in de reactie ging en de kloof dichtte. Vanuit het wiel van de Limburger sprintte Europees kampioen Jakobsen met een goed getimede jump naar zijn tweede overwinning van dit jaar. Philipsen pakte net naast een eerste seizoenszege voor zijn ploeg en werd tweede, voor Gaviria en de Eritreeër Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty). De Belg Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) finishte als negende.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jakobsen op één, gevolgd door Philipsen en Gaviria.© Rai.

Bovenaan het algemene klassement verandert er weinig tot niets. Na tijdritwinst op de openingsdag blijft de Italiaan Filippo Ganna in de leiderstrui, met nog steeds 28 seconden voorsprong op het nummer twee, de Duitser Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe). De Amerikaan Magnus Sheffield, een ploegmaat van Ganna, behoudt zijn derde plaats met 31 seconden achterstand.

Woensdag trekt de ‘Koers tussen de Twee Zeeën’ naar het oosten, in de richting van de Adriatische kust. De 216 kilometer lange derde etappe van Follonica naar Foligno bevat onderweg een flinke portie klimwerk, maar de tweede helft van de etappe is beduidend minder zwaar dan de eerste. En dus zullen veel sprinters dromen van een nieuwe kans op winst.

Uitslag rit 2

1. Fabio Jakobsen (Ned/Soudal-Quick-Step)

2. Jasper Philipsen

3. Fernando Gaviria (Col)

4. Biniam Girmay (Eri)

5. Juan Sebastian Molano (Col)

6. Phil Bauhaus (Dui)

7. Dylan Groenewegen (Ned)

8. Simone Consonni (Ita)

9. Jordi Meeus

10. Nacer Bouhanni (Fra)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer