Alexander Dumarey

Meer eetkramen met herbruikbaar servies op Gentse Feesten

Tijdens de komende editie van de Gentse Feesten zal het aantal eetkramen met herbruikbaar servies buiten de feestenzones verder stijgen (van 10 naar 15). De veiling van de vergunningen van alle eetkramen zal meteen voor de komende drie edities tegelijk gebeuren. De stad hoopt zo meer kandidaten te overtuigen om de investering te maken.  

Over iets meer dan 4 maanden verandert de Gentse binnenstad in een grote festivalzone. Dan starten de Gentse Feesten en kunnen bezoekers op elke straathoek wel eten en drinken kopen. Op de openbare weg regelt de stad wie een eetstand mag uitbaten, op de pleinen doen de erkende organisatoren dat. De openbare standen worden toegewezen na een veiling van de vergunningen, de stad zoekt uitbaters voor een 30-tal eetkramen. Gent verkoopt die per opbod. Vorige jaar veilde de stad enkel voor de editie van 2022, deze lente meteen voor de komende drie jaar. Gent hoopt zo kandidaten te overtuigen om de investering te maken en mee te dingen. "We willen uitbaters meer zekerheid geven", zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). 

Herbruikbaar servies

De stad stuurt het beleid rond de eetkramen op de openbare weg af en toe bij. Zo werd het aantal vegetarische standen de voorbije jaren stelselmatig opgevoerd. De helft van de kraampjes serveert intussen vegetarisch of veganistisch eten, dat blijft ook in 2023 zo. Alle kramen zullen duidelijk moeten afficheren of ze al dan niet vlees serveren. Het aantal eetstanden met herbruikbaar servies breidt verder uit van 10 naar 15. Er waren er al 2 aan de Kouter en 8 in de Belfortstraat. Daar komen er nu 5 bij aan het Goudenleeuwplein. Er zal dus op meer plaatsen met een waarborg gewerkt worden, ook voor servies. 

De stad wil met dat herbruikbaar servies de afvalberg verder omlaag. "Vorig jaar was er 42 procent minder afval op de grond dan de editie voor corona. We willen op dat elan verder", zegt Van Braeckevelt. Door de maatregel zal de helft van de eetstanden op openbaar domein met herbruikbaar servies werken. Op de pleinen ligt die keuze nog bij de erkende organisatoren. Of de impact van herbruikbaar servies groot is op de afvalberg, is niet berekend. Vooral de verplichte herbruikbare bekers spelen een grote rol. 

Meer investeren

De stad plant de veiling begin mei. Door de vergunningen voor 2023, 2024 en 2025 tegelijk te verkopen, hoopt Gent dat kandidaat-uitbaters vlugger over de streep getrokken worden, onder meer ook om investeringen in herbruikbaar servies te maken. De stad rekent mogelijk ook op een hogere opbrengst. Vorig jaar bracht de veiling, voor één editie, ruim 175.000 euro op, voor een 30-tal kramen. Gent zou dus op een drievoud kunnen gokken. "Al mag je het niet zo zien, door meer herbruikbaar servies vermindert ook de kost van de opruimwerken en win je daar dus centen", besluit Van Braeckevelt. 

De Gentse Feesten vinden dit jaar plaats van 14 tot 23 juli in de Gentse binnenstad. Het is het grootste stadsfestival van Europa, er komen anderhalf miljoen bezoekers op af. 

Meest gelezen