© EPA

Lavrov vergelijkt Amerikaanse aanval met invasie in Irak

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de Amerikaanse raketaanval op Syrische regeringstroepen met de Amerikaanse invasie van Irak vergeleken. “Dit roept de situatie van 2003 op, toen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië met hun bondgenoten Irak zijn binnengevallen zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad”, zei Lavrov vrijdag tijdens een bezoek aan de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.

De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush had groen licht gegeven voor de invasie, omdat vermoed werd dat het Irak van Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte. Later bleken veronderstelde bewijzen voor het arsenaal chemische wapens compleet uit de lucht gegrepen.

Deze keer hebben de VS Syrië gebombardeerd wegens een mogelijke gifgasaanval door regeringstroepen. Concrete bewijzen hiervoor zijn er ook nu niet. Rusland acht het dan ook niet bewezen dat de Syrische luchtmacht een aanval met chemische wapens heeft uitgevoerd en gaat ervan uit dat een munitiedepot van de rebellen werd gebombardeerd, waarin gifgas lag opgeslagen.

“Het is deprimerend, dat de toch al broze betrekkingen tussen Rusland en de VS verdere schade worden toegebracht”, zei Lavrov volgens het persbureau Interfax. “Het is te hopen dat deze provocatie niet leidt tot een onomkeerbaar resultaat”.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer