Hackersbende dropt gestolen naaktbeelden van Amerikaanse borstkankerpatiënten op dark web

Bij een ransomware-aanval op een Amerikaans ziekenhuis zijn beelden van borstkankerpatiënten gestolen. Op die beelden zijn de patiënten en hun ontblote borsten zichtbaar. Om het ziekenhuis onder druk te zetten om losgeld te betalen, heeft de hackersgroep Black Cat de beelden op het “dark web” gepubliceerd, het anonieme deel van het internet.  

De Russische ransomwaregroep Black Cat heeft foto's gestolen van borstkankerpatiënten en beelden van ontblote borsten tijdens een onderzoek of vlak voor een operatie. Naast beelden van patiënten, zijn ook kopieën van paspoorten gestolen en documenten over de gevolgde behandelingen.

Het ziekenhuis dat slachtoffer werd, is Lehigh Valley Health Network uit Pennsylvania in de Verenigde Staten. Deze ziekenhuiskoepel bestaat uit 13 ziekenhuiscampussen en andere zorginstellingen. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in kankerbehandelingen. De cyberaanval werd ontdekt op 6 februari op een van de computers waarmee beelden van het oncologisch onderzoek worden geanalyseerd.  

Hoeveel losgeld de groep eist, is onduidelijk

Wanneer Black Cat juist begonnen is met de aanval, is onduidelijk maar op de website liet de groep weten dat hij voldoende tijd heeft gehad om het netwerk van het ziekenhuis te bestuderen en vertrouwelijke gegevens te stelen. Black Cat publiceerde de gegevens om het zorginstituut te laten weten dat "de tijd om is en ze klaar zijn om hun volledige kracht op hen los te laten", als het ziekenhuis het gevraagde losgeld niet betaalt. Dat staat te lezen op de webpagina van de criminelen. 

Black Cat ontstond in 2021 en maakte sindsdien al honderden slachtoffers. Hoeveel losgeld de groep eist, is onduidelijk, maar bij eerdere aanvallen ging het om bedragen tot 1,5 miljoen dollar, wat ongeveer overeenkomt met 1,4 miljoen euro. 

Black Cat publiceerde dit statement over de aanval op hun website

De directeur van Lehigh Valley Health Network Brian Nester liet weten dat hij de aanval "verwerpelijk" vindt en niet van plan is om het gevraagde losgeld te betalen. De website van het ziekenhuis is nog steeds buiten gebruik. 

Meest gelezen