Het opgegraven sfinxbeeld, waarschijnlijk gemodelleerd naar de Romeinse keizer Claudius.© EPA-EFE

Sfinx “met lachkuiltjes” ontdekt op site van bekend tempelcomplex in Egypte

Een sfinx “met twee lachkuiltjes” die een Romeinse keizer voorstelt is opgegraven dicht bij het tempelcomplex van Dendera, 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Dat hebben de Egyptische autoriteiten bekendgemaakt.

jvh, joro
Bron: BELGA

De sfinx in kalksteen werd ontdekt in een Byzantijns bassin in een graftombe met twee verdiepingen, samen met een Romeinse stele (gegraveerde tablet of pilaar) “met inscripties in het Demotisch en hiëroglyfen”, aldus het ministerie voor Toerisme en Oudheden in een persbericht. Die stele moet nog ontcijferd worden om de exacte identiteit van de keizer te onthullen. Volgens het Egyptische team rond de opgravingen zou het de Romeinse keizer Claudius kunnen zijn. Ook het gezicht van de sfinx zou in dat geval gemodelleerd zijn naar keizer Claudius. Die regeerde van 41 tot 54 na Christus en breidde het Romeinse Rijk in die periode uit tot delen van noordelijk Afrika.

Mamdouh Damati, voormalig minister van archeologie en professor archeologie aan de Ain Shams universiteit omschrijft het als een “prachtig” beeld met “koninklijke gelaatstrekken met een lichte glimlach met twee lachkuiltjes”

De Romeinse stele (gegraveerde tablet of pilaar) “met inscripties in het Demotisch en hiëroglyfen” werd ook in het Buyzantijns bassin in de graftombe aangetroffen.© AP

Veel nieuwe ontdekkingen

Egypte heeft de afgelopen maanden verschillende belangrijke ontdekkingen gedaan, vooral in de necropolis (dodenstad) van Saqqara bij Caïro, bekend om de trappenpiramide van farao Djoser, maar ook op het beroemde plateau van Gizeh, waar het laatste van de zeven wereldwonderen uit de oudheid nog steeds staat.

Donderdag kondigde Egypte de ontdekking aan van een verborgen negen meter lange gang in de Grote Piramide van Egypte, die mogelijk leidt naar “de echte grafkamer van koning Khufu”. Die zou de schat van de farao bevatten. Verder naar het zuiden, in Luxor, werden onlangs de resten opgegraven van “een hele Romeinse stad” uit de eerste eeuwen na Christus.

LEES OOK. Beeld van nieuwe geheime gang maakt mysterie rond piramide van Cheops alleen maar groter (+)

Volgens sommige experts zijn die vele aankondigingen meer politiek en economisch dan wetenschappelijk gemotiveerd. Het land wordt geteisterd door een ernstige economische crisis, en rekent op toerisme om het te helpen herstellen. De regering mikt op 30 miljoen toeristen per jaar tegen 2028, tegenover 13 miljoen voor Covid-19.

De sfinx werd aangetroffen in een bassin van de tempel van Dendera© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER