Fed bereid om sneller rente te verhogen

Als de economie in de Verenigde Staten goed blijft standhouden, dan zou dit de Federal Reserve ertoe kunnen zetten om de rente sneller te verhogen en ook meer dan men had verwacht om de hoge inflatie te bestrijden. Deze boodschap had Fed-voorzitter Jerome Powell voor de Amerikaanse Senaat.

Geciteerd: “De laatste economische gegevens zijn sterker dan verwacht, wat erop wijst dat het uiteindelijke niveau van de rente waarschijnlijk hoger zal zijn dan eerder werd verwacht”, zei Powell voor het Senate Banking Committee.

“Als alle gegevens erop wijzen dat een snellere verkrapping gerechtvaardigd is, zijn we bereid het tempo van de renteverhogingen op te voeren.”

Wat voorafging: De Fed verhoogde vorige maand haar benchmarkrente met een kwart procentpunt tot een bandbreedte tussen 4,50 en 4,75 procent.

  • “We zullen onze beslissingen per vergadering blijven nemen”, benadrukte Powell.
  • “Hoewel de inflatie de afgelopen maanden is afgenomen, is er nog een lange weg te gaan om de inflatie weer op 2 procent te krijgen” aldus de Fed-voorzitter.

De data: Recente inflatiedata laten zien dat de inflatie in de VS niet langer afkoelt. Ook de arbeidsmarkt blijft robuust.

  • Volgens Powell kan een deel van de opleving mogelijk verklaard worden door ongebruikelijk warm weer in januari, waardoor seizoensgebonden aanpassingen van economische gegevens verstoord raken. De centraal bankier erkende wel “dat de inflatiedruk hoger is dan verwacht tijdens onze vorige [beleidsbepalende] vergadering”.
  • De getuigenis van Powell vandaag voor de Senaat en morgen voor het Huis van Afgevaardigden is zijn laatste geplande publieke verklaring over het rentebeleid voorafgaand aan het volgende rentebesluit, op 22 maart.

De marktreactie: Tot nog toe schatte de markt een volgende renteverhoging in op 25 basispunten. Wordt het toch meer?

  • Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets klonk Powell meer hawkish dan tijdens zijn laatste persconferentie bij het rentebesluit in februari.
  • “Het commentaar van vandaag heeft ertoe geleid dat de markten rekening houden met een terugkeer naar een verhoging met 50 basispunten over iets meer dan twee weken. Natuurlijk moeten we vrijdag nog het banenrapport en volgende week de inflatiecijfers afwachten”, aldus Hewson.
  • Volgens de marktanalist wil de Fed niet “flip-floppen” met het tempo van de renteverhogingen en dus kiest de centrale bank vermoedelijk voor een “langer hoger”-aanpak, waarbij het de rentes toch met 25 basispunten blijft verhogen, met daarbij een hawkish guidance.

Meer