Het Jubelpark in Brussel rond 10 uur.
Radio2

We gaan de nacht in met (intense) buien, temperatuur blijft boven het vriespunt

Vannacht zal het niet meer vriezen en sneeuwen. Dat meldt het KMI. In het hele land zijn er (intense) regenbuien. Op sommige plekken kan het ook onweren. De FOD Binnenlandse Zaken activeerde tijdelijk het noodnummer 1722 voor wie schade oploopt en bijstand van de brandweer nodig heeft.

De voorbije nacht bereikte een actieve sneeuwzone ons land vanaf de Franse grens. Die breidde zich snel uit over het hele land, waardoor ook over het noorden (smeltende) sneeuw viel. 

Op veel plekken was er file en De Lijn ondervond, vooral in Limburg en Oost- en West-Vlaanderen, hinder. In die provincies reden de bussen en trams met vertraging. "Er zijn geen ritten geschrapt, maar op heel wat plaatsen moesten reizigers geduld opbrengen", legde woordvoerder Frederik Wittock uit. Ook fietsers moesten voorzichtig manoeuvreren en voetgangers bereikten soms schuifelend hun bestemming.

Winterse toestanden in Ledeberg. (foto: VRT)

De FOD Binnenlandse Zaken activeerde tijdelijk het noodnummer 1722. Wie schade opliep en bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722. Let wel: enkel voor situaties die niet levensbedreigend zijn. 

BEKIJK - Er worden massaal beelden gemaakt van de sneeuw

Videospeler inladen...

Veel regen

Vannacht zijn er intense regenbuien, eventueel met een donderslag, maar zal het niet meer vriezen en amper sneeuwen. Dat meldt het KMI. Er kan ook nevel of lokale mist gevormd worden, vooral in het noorden van het land. Uit het westen waait een vrij krachtige wind over het zuiden, met rukwinden tot 60 kilometer per uur.

Het KMI kondigt code geel aan tot vrijdagavond 19 uur. Code geel betekent "intense buien of aanhoudend veel regen" met "plaatselijk kans op wateroverlast in regio's die daarvoor gevoelig zijn". 

BEKIJK - Weerman Bram geeft in het journaal van 13h een update over de verwachtingen

Videospeler inladen...

Morgenochtend is het nog delicaat met winterse neerslag, maar stilaan wordt het rustiger en vrijwel droog met misschien nog enkele laatste sneeuwvlokjes over het oosten. In Vlaanderen verwacht het KMI vorming van ijsplekken. Overdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met wat regen of buien vanaf het zuidwesten. Deze nieuwe impuls van neerslag gaat gepaard met een aanvoer van almaar zachtere lucht.

Vrijdag is het zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. De maxima liggen tussen 8 en 12 graden. Zaterdag is het vrij bewolkt met plaatselijk kans op (winterse) buien. De maxima schommelen tussen 2 en 6 graden.

BEKIJK - Weervrouw Sabine Hagedoren over de winterse toestanden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen