Google zegt dit jaar minder werknemers te gaan promoveren vanwege vertraagde groei en bezuinigingen

Google heeft op maandag zijn medewerkers in een e-mail medegedeeld dit jaar het aantal promoties naar hogere en leidinggevende functies te verminderen. De aankondiging komt te midden van bezuinigingen en de invoering van een nieuw systeem voor prestatiebeoordelingen.

Waarom is dit belangrijk?

In januari dit jaar kondigde Alphabet aan het mes te zetten in de personeelskosten. Ruim 12.000 medewerkers werden als gevolg de laan uitgestuurd. Ook andere techbedrijven snoeiden de afgelopen maanden in hun personeelsbestand. Zo heeft Elon Musk, de CEO van Twitter, de helft van het personeel, oftewel zo’n 3.700 medewerkers, ontslagen en staat de teller bij Meta op momenteel op 11.000.

De essentie: In het bericht vertelde Google het personeel dat de veranderingen werden doorgevoerd om aan te sluiten bij een vertraagd aanwervingstempo. Begin dit jaar kondigde Alphabet, het moederbedrijf van Google, aan ruim 12.000 banen te schrappen, of 6 procent van het personeel.

  • De e-mail werd verstuurd om de start aan te kondigen van het eerste promotieproces van het bedrijf voor 2023, intern bekend als GRAD (Google Reviews and Development).
  • Volgens het bedrijf ligt het aantal promoties dit jaar lager “om ervoor te zorgen dat het aantal werknemers in hogere en leidinggevende functies groeit in verhouding tot de groei van het bedrijf”.

Wijdvertakt middenkader

Onderzoek: Uit een onderzoek van CNBC blijkt dat Google een wijdvertakt middenkader heeft, wat volgens de onderzoekers het vermogen van het bedrijf beïnvloedt om producten snel en efficiënt te ontwikkelen.

  • Onderwijl zit Google midden in een poging om kosten te besparen, nu de groei afneemt. Experts verwachten niet dat de storm die boven de techsector woedt spoedig zal opklaren. De voorspelling is dat de verstoringen van vorig jaar tot ver in 2023 zullen aanhouden.

(as)

Meer