ton Koene

Vlaamse milieu- en landbouworganisaties raken het eens over zevende mestactieplan

De Vlaamse natuur-, landbouw- en milieuorganisaties zijn het eens geraakt over een nieuw mestactieplan. Dat plan, het zevende al sinds 1996, moet overbemesting tegengaan en de Vlaamse waterkwaliteit in lijn brengen met de Europese richtlijnen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden. 

Het mestactieplan (MAP) is een reeks van maatregelen die het gebruik van meststoffen voor gewassen reguleren. Zo bepaalt het plan bijvoorbeeld hoeveel mest boeren mogen gebruiken, waar ze mogen bemesten en in welke gebieden al dan niet strengere maatregelen gelden. Het doel ervan is de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren.

De Vlaamse natuur-, landbouw- en milieuorganisaties zijn het nu eens geraakt over een nieuw mestactieplan. Volgens Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, is het nieuw voorstel het resultaat van een intensief overleg dat vier maanden duurde. "Het was moeilijk, maar ik ben blij dat we samen aan tafel hebben gezeten en naar elkaar hebben geluisterd. Het doel van dit plan is om de waterkwaliteit te verbeteren op een manier die tegelijkertijd haalbaar is voor onze landbouwers", zegt Ceyssens.

Het princiepsakkoord voorziet onder meer in een verstrenging van de bemestingsnormen in gebieden waar de kwaliteitsnormen nog niet gehaald zijn. Landbouwers zullen er worden gestimuleerd om duurzamere bemesting toe te passen. Daarnaast komen er langs alle waterlopen bufferzones van drie meter breed, vrij van bemesting en pesticiden. Daar mogen buffergewassen komen, of het terrein moet braak blijven liggen. In natuurgebieden en waar de waterkwaliteit onvoldoende is, moeten de bufferzones vijf meter breed zijn.

Demir tevreden

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden. Zij gaf de betrokken organisaties eind vorig jaar de opdracht om te overleggen nadat een eerste voorstel van de administratie de gemoederen had verhit. Dat nieuw overlegmodel lijkt nu in een eerste fase geslaagd, zegt ze.

Het kabinet-Demir analyseert het voorstel nu. "Ik hoop komende vrijdag even veel verantwoordelijkheidszin vast te stellen bij alle coalitiepartners wanneer ik in de ministerraad de definitieve vaststelling van het stikstofplan, conform de conceptnota van zondag, ter goedkeuring voorleg", klinkt het bij de minister.

Het princiepsakkoord moet nadien ook nog worden afgetoetst bij de Europese Commissie, waarna het vertaald moet worden in een decreet met de concrete uitwerking van de maatregelen. 'MAP 7' zoals het in het jargon genoemd wordt, zou volgend jaar moeten ingaan. Zo hebben boeren volgens Ceyssens genoeg tijd om zich aan te passen.

Meest gelezen