© BELGA

Veertigtal asielzoekers blijft na ontruiming tentenkamp aan kanaal achter zonder huisvesting

Minstens 40 mensen zijn zonder huisvesting achtergebleven na de evacuatie van de door asielzoekers bewoonde tentjes langs het kanaal in Molenbeek. Dat meldt een vrijwilliger van de beweging ‘Stop de opvangcrisis’. Bij gebrek aan een alternatief zou een leegstaand pand aan de Havenlaan 53 worden gebruikt om de betrokkenen onderdak te bieden voor de nacht van dinsdag op woensdag.

gjs
Bron: BELGA

De mensen die in de tentjes langs het kanaal verbleven, werden dinsdag geëvacueerd naar een sportcentrum. Volgens de Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (PS) zouden aan het einde van de operatie zo’n 150 tot 200 mensen worden opgevangen.

Uiteindelijk werden 139 asielzoekers opgevangen in het tijdelijk medisch centrum: 80 mensen die door Fedasil moeten worden gehuisvest en 59 die in eerste instantie door het Brussels Gewest zullen worden opgevangen. Zeker veertig van vijftig wachtenden op opvang kwamen niet voor in de asielzoekerstelling die de gemeente vorige week liet uitvoeren. Zij vielen daardoor zonder enige andere accommodatie. De tenten en slaapzakken werden om hygiënische redenen afgevoerd en niet teruggegeven aan de voormalige bewoners of hun eigenaren, aldus burgemeester Moureaux.

Ruim vijf maanden geleden hadden zich ongeveer vijftig asielzoekers, voornamelijk uit Afghanistan, in tenten gevestigd. Op 15 februari hadden ook andere daklozen en asielzoekers, afkomstig uit het ontruimde kraakpand in de Paleizenstraat (Schaarbeek), hun tenten langs de kades opgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer