© atv

Ook woensdag bleven zeker 100 Delhaize-winkels dicht: “Tot en met zaterdag zullen heel weinig winkels openen”

Ook woensdag werd er nog actie gevoerd tegen de beslissing van Delhaize om alle 128 winkels in eigen beheer, goed voor 9.000 werknemers, te verzelfstandigen. Een 100-tal vestigingen van de supermarktketen was ook nu de hele dag gesloten.

Kort na de bijzondere ondernemingsraad waarop de directie van Delhaize de plannen aankondigde, legde het personeel in meer dan honderd Delhaize-vestigingen dinsdag spontaan het werk neer. En ook woensdag bleef het grote merendeel van de winkels dicht, zo bevestigt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Let wel: het ging hier om de winkels in eigen beheer, niet om (het merendeel van) de winkels die door zelfstandigen worden uitgebaat. “Hier en daar gaan er wel een paar open, maar zeker honderd winkels blijven ook woensdag gesloten. We hebben begrip voor de reactie van het personeel.”

LEES OOK. CEO van Delhaize België verdedigt beslissing: “Ons plan is geen kostenverhaal”

Klanten kunnen bovendien in geen enkele winkel van Delhaize boodschappen afhalen met de Collect-service. De dienst is preventief geschrapt om er voor te zorgen dat klanten niet tot onaangename verrassingen komen te staan, klinkt het.

Volgens Wilson Wellens, secretaris bij de liberale vakbond, toont de spontane actie aan hoe groot het ongenoegen is bij het personeel van Delhaize.

De verwachting is dat er ook de komende dagen nog acties gevoerd zullen worden. “Tot en met zaterdag zullen er meer dan waarschijnlijk maar heel weinig winkels open zijn”, zegt vakbondsman Koen De Punder van ACV Puls.

LEES OOK. Personeel van 21 Antwerpse Delhaize-supermarkten in alle staten: “Uitverkoop zonder oog voor goed draaiende winkels” 

Volgende dinsdag zitten vakbonden en directie bij de supermarktgroep voor het eerst opnieuw bijeen. Dan komt er mogelijk duidelijkheid over hoeveel banen staan te verdwijnen op de hoofdzetel van Delhaize. Door de verzelfstandiging van de ketens wordt immers ook op de hoofdzetel gesneden in het aantal jobs. De vakbonden willen bovendien horen van de directie wat zal gebeuren met winkels waar geen overnemer voor opduikt.

ACV Puls vraagt zich ook af of de procedure-Renault niet moet worden opgestart. “Ik ga dat in elk geval vragen op de volgende ondernemingsraad, wat ook in het voordeel speelt van de directie als er uiteindelijk toch ontslagen zouden vallen”, zegt Convents.

Volgens de socialistische vakbond BBTK zullen er ook vandaag nog winkels dichtblijven. “Na de heftige mededeling van gisteren denk ik niet dat de kassiers en medewerkers in staat zijn om de klanten vandaag met de glimlach te bedienen. Ze hebben tijd nodig om dit te verwerken”, zegt vakbondsafgevaardigde Jan De Weghe tegen VRTNWS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV