© Tom Palmaers

“Waarom liet Homans dossier Staatsveiligheid twee maanden liggen?”

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke snapt niet waarom Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) niet eerder besloot om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen in te trekken. Ze had alle elementen van de Staatsveiligheid immers in januari al, besluit hij. “Als ze toen oordeelde dat dat niet het geval is, dan creëert ze nu nodeloos onrust en wakkert ze de polarisering alleen maar aan.”

Homans kwam donderdagavond opnieuw onder vuur te liggen. De N-VA-minister had een rapport van de Staatsveiligheid als basis aangewezen voor haar beslissing om de erkenning in te trekken van de Fatih-moskee in Beringen. Maar in een uitzonderlijke demarche liet de inlichtingendienst weten dat “elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken”.

Intussen heeft de commissie Bestuurszaken van het Vlaams parlement beslist om Homans maandag te horen. De leden van die commissie kregen ter voorbereiding twee rapporten van de Staatsveiligheid in hun mailbox. Het nieuwe rapport van 3 april, maar ook een rapport dat Homans op 11 januari van de inlichtingendienst ontving.

“Het recente rapport van begin deze maand bevat geen nieuwe elementen”, besluit Vandenbroucke na lezing van de rapporten, waaruit hij verder geen concrete informatie kan vrijgeven. “Minister Homans was al op 11 januari 2017 op de hoogte van alle elementen in het dossier van Diyanet en de daartoe behorende Fatih-moskee in Beringen.”

Als minister Homans uit die elementen besluit dat de erkenning van de moskee moet worden ingetrokken, “dan had ze dat tweeënhalve maand geleden al moeten doen”, vervolgt de fractieleider van sp.a. “Als ze toen oordeelde dat dat niet het geval is, dan creëert ze nu nodeloos onrust en wakkert ze de polarisering alleen maar aan. Maar nieuwe elementen zijn er niet.”

“Ofwel zijn er problemen en heeft minister Homans verzuimd om die aan te pakken, ofwel zijn ze er niet en heeft minister Homans de zaak zelf op de spits gedreven en zo zelf een probleem gecreëerd”, besluit Vandenbroucke. “In elk geval doet Homans niet wat ze als minister hoort te doen: problemen oplossen. Als er zich een probleem stelt in de moskee, dan had ze dat al lang geleden moeten aanpakken. Maar in de plaats van bijvoorbeeld de burgemeester en de korpschef in te lichten, zoekt ze de krantenkoppen op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer