“Roof van de eeuw” blijft onbestraft: ook laatste vier verdachten van spectaculaire diamantroof op luchthaven Zaventem vrijgesproken

© pn, blg, ss

Tien jaar na de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Zaventem, waarbij een achtkoppig commando aan de haal ging met een buit ter waarde van bijna 38 miljoen euro, zijn de laatste vier verdachten in beroep vrijgesproken. Veertien andere betrokkenen werden in eerste aanleg al vrijgesproken, zodat de zaak over de “roof van de eeuw” onbestraft wordt afgesloten.

mtm, cvh
Bron: BELGA

LEES OOK. Voor 38 miljoen euro gestolen in zes minuten tijd, en bijna iedereen ging vrijuit. Het verhaal van de diamantroof in Zaventem en het onwaarschijnlijke proces (+)

Op 18 februari 2013 doken acht zwaarbewapende gangsters, uitgerust met politie-uniformen, op aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss op de tarmac van de luchthaven van Zaventem. Ze gingen aan de haal met 121 colli’s waarin diamanten zaten, goed voor een buit van bijna 38 miljoen euro.

Het Brusselse parket en nadien het parket van Halle-Vilvoorde voerden een grootschalig onderzoek en identificeerden uiteindelijk negentien verdachten. Maar op het proces voor de correctionele rechtbank werden achttien verdachten vrijgesproken. De rechter was bijzonder vernietigend voor het openbaar ministerie dat geen harde bewijzen kon voorleggen die de betrokkenheid van de verdachten kon aantonen. Enkel de Fransman Marc Bertoldi, die beschouwd werd als hoofdverdachte en het brein achter de roof, werd nadien veroordeeld tot 5 jaar cel als mededader omdat hij een deel van de diamanten had verkocht. Maar volgens de rechtbank was het niet bewezen dat hij deel had uitgemaakt van het achtkoppig commando dat de diamanten had gestolen.

Na de blamage liet het openbaar ministerie bijkomende onderzoeksdaden uitvoeren, maar dat leverde niets op. Het parket-generaal besliste daarop nog slechts vier van de achttien verdachten te vervolgen voor het hof van beroep. Dat proces ging begin januari van start. De beklaagden ontkenden elke betrokkenheid bij de overval.

“Niet precies genoeg”

Het openbaar ministerie haalde op het proces in beroep verschillende elementen aan die moesten aantonen dat de vier verdachten deel hadden uitgemaakt van het achtkoppig commando dat tot op de tarmac was gereden, maar het hof van beroep besliste woensdag om het vonnis van eerste aanleg te bevestigen en de verdachten opnieuw vrij te spreken. Volgens het hof waren de elementen die het parket aanhaalden “niet precies genoeg” om hun schuld aan te tonen.

Roof van de eeuw

Met de uitspraak is er een voorlopig einde gekomen aan een van de opmerkelijkste gerechtelijke dossiers van ons land. Geen enkele van de acht zwaarbewapende gangsters die de “roof van de eeuw” pleegden, werd veroordeeld. Het parket kan wel nog in cassatie gaan tegen het arrest.

Wat had het parket-generaal tegen de vier beklaagden?

Volgens het openbaar ministerie hadden de vier beklaagden deel uitgemaakt van het achtkoppig commando dat op de tarmac aan de haal was gegaan met de diamanten. Zo werd het voertuig van een van hen gelokaliseerd in Vilvoorde, vlakbij de plek waar de daders de nummerplaten van een bestelwagen hadden gestolen. In diezelfde buurt vond de politie twee dagen na de feiten ook twee uitgebrande voertuigen van de overvallers aan.

Bij een huiszoeking bij een van de andere beklaagden waren dan weer kogelwerende vesten aangetroffen, maar speurders konden niet bewijzen dat die vesten waren gebruikt bij de overval op 18 februari 2013.

Nog volgens het parket stond het vast dat het viertal banden had met Marc Bertoldi, die nadien werd veroordeeld voor de heling van een deel van de buit. Het parket-generaal stipte op het proces in beroep onder meer aan dat twee van de vier beklaagden enkele weken na de feiten samen met Bertoldi in Marokko zouden zijn geweest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen