10 jaar na spectaculaire diamantroof op luchthaven Zaventem gaan ook laatste verdachten vrijuit

Op het proces in beroep zijn vier beklaagden vrijgesproken voor hun vermeend aandeel in de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Zaventem. Meer dan tien jaar na de feiten is het gerecht er niet in geslaagd een van de daders te veroordelen. 

Op 18 februari 2013 doken acht zwaarbewapende gangsters, op aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss op het tarmac van de luchthaven van Zaventem. Ze waren verkleed als politiemensen en gingen aan de haal met 121 pakketten met diamanten, goed voor een buit van enkele tientallen miljoenen euro.

Het Brusselse parket en later het parket van Halle-Vilvoorde voerde een grootschalig onderzoek en identificeerde uiteindelijk negentien verdachten. Maar op het proces voor de correctionele rechtbank werden achttien verdachten vrijgesproken. De rechter was bijzonder vernietigend voor het parket, dat geen harde bewijzen kon voorleggen. Enkel een Fransman die beschouwd werd als hoofdverdachte en het brein achter de roof, werd later veroordeeld tot 5 jaar cel als mededader omdat hij een deel van de diamanten had verkocht. Maar volgens de rechtbank was het niet bewezen dat hij deel had uitgemaakt van het achtkoppige commando dat de diamanten had gestolen. 

Na de blamage liet het openbaar ministerie bijkomende onderzoeksdaden uitvoeren, maar dat leverde niets op. Het parket-generaal besliste daarop nog slechts vier van de achttien verdachten te vervolgen voor het hof van beroep. Dat proces ging begin januari van start. De beklaagden ontkenden elke betrokkenheid bij de overval. 

Dan toch bewijzen tegen vier verdachten?

Volgens het openbaar ministerie waren er wel bewijzen tegen de vier. Zo werd het voertuig van een van hen gelokaliseerd in Vilvoorde, vlakbij de plek waar de daders de nummerplaten van een bestelwagen hadden gestolen. In diezelfde buurt vond de politie twee dagen na de feiten ook twee uitgebrande voertuigen van de overvallers aan. 

Bij een huiszoeking bij een van de andere beklaagden waren dan weer kogelvrije vesten aangetroffen, maar speurders konden niet bewijzen dat die vesten waren gebruikt bij de overval op 18 februari 2013. Nog volgens het parket stond het vast dat het viertal banden had met de Fransman, die nadien werd veroordeeld voor de heling van een deel van de buit. Het parket-generaal stipte op het proces in beroep ondermeer aan dat twee van de vier beklaagden enkele weken na de feiten samen met hem in Marokko zouden zijn geweest. 

Maar het hof van beroep besliste nu om het vonnis van eerste aanleg te bevestigen en de verdachten opnieuw vrij te spreken. Volgens het hof waren de elementen die het parket aanhaalden “niet precies genoeg” om hun schuld aan te tonen. 

Met de uitspraak is er een voorlopig einde gekomen aan een van de opmerkelijkste gerechtelijke dossiers van ons land. Geen enkele van de acht zwaarbewapende gangsters die tien jaar geleden aan de haal gingen met een buit ter waarde van 36 miljoen euro, werd veroordeeld. Het parket kan wel nog in cassatie gaan tegen het arrest. 

Meest gelezen