Andrea Croonenberghs in het decor van het toneelstuk Drie Dozijn Rode Rozen.© Victoriano Moreno

Herbeleef de allereerste avond van de Vlaamse televisie in het theater: Andrea Croonenberghs in ‘Drie Dozijn Rode Rozen’

Antwerpen -

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Vlaamse televisie geeft Loge10 Theaterproducties je de kans om de eerste uitzendavond van het toenmalige NIR herleven in het Fakkeltheater in Antwerpen. Drie Dozijn Rode Rozen speelt zich af in de studio, waardoor het publiek alles nu in kleur meemaakt zoals het toen was, inclusief de allereerste blooper.

Guy Van Vliet

“Goedenavond dames en heren.” Op 31 oktober 1953 waren dat de eerste woorden die de Vlaamse televisiekijkers te horen kregen, op wat toen nog NIR heette. Niet uit de mond van Paula Semer, die zich in ons collectieve geheugen heeft genesteld, maar wel van Irene Beval, want zij was de eerste omroepster ooit op de Vlaamse tv. Dat is nog maar het eerste verrassende weetje uit de nieuwe voorstelling Drie Dozijn Rode Rozen.

Andrea samen met Marc Stroobants.© rr

“Paula Semer was er wel bij tijdens de eerste uitzendavond, maar nog niet als omroepster. Ze speelde mee in het toneelstuk Drie Dozijn Rode Rozen, het hoogtepunt van de openingsavond”, weet Andrea Croonenberghs, zelf een van de laatste vier omroepsters van de VRT. Opvallend is dat ze in de nieuwe voorstelling níét de rol van de eerste omroepster speelt. “Dat is een bewuste keuze. Uiteindelijk is het alweer acht jaar geleden dat ik de VRT verliet. Ik speel wel de vrouwelijke hoofdrol”, glundert Andrea.

Zeventig jaar terug

Aan de historische eerste televisieavond in Vlaanderen zullen nog maar weinig mensen herinneringen hebben. Het is intussen ook alweer zeventig jaar geleden en amper 15.000 Vlamingen hadden toen al een tv-toestel. Alles ging gewoon live. Er werd dus niets opgenomen, maar gelukkig bleven onder meer de teksten wel bewaard, waardoor Drie Dozijn Rode Rozen een unieke ervaring wordt. “We spelen het toneelstuk dat toen ook live werd opgevoerd en uitgezonden. Maar we doen dat in het kader van de studio”, verklapt Andrea.

Andrea samen met Daan Hugaert.© rr

“Terwijl we ons stuk spelen, ziet het publiek dus ook de regisseur, de klankman en de cameraman aan het werk, inclusief zijn oude camera, de kostuumwissels in de coulissen en de dingen die daar fout lopen.” Alles wordt ook netjes aangekondigd door de omroepster, waardoor we meteen ook weten dat Panorama er op de eerste uitzenddag al bij was. “Er was ook al een eerste blooper”, zegt Andrea. “Bij de aankondiging haalde de omroepster twee cruciale woorden door elkaar. Ook dat zit er bij ons in.” Benieuwd of ook de legendarische ‘Even geduld’-pancarte van onder het stof gehaald moet worden.

Romantische komedie

De hoofdmoot van de voorstelling is natuurlijk, net als in 1953, het toneelstuk Drie Dozijn Rode Rozen. Toen met Louise Van den Durpel, Robert Marcel, Gaston Van der Meulen en – zoals vermeld – Paula Semer als klinkende namen. Naast Andrea Croonenberghs gaan de voornaamste rollen in de romantische komedie dit keer naar Ann De Winne, Marc Stroobants en Daan Hugaert, eveneens bekend van televisie. “Het stuk is oorspronkelijk van Italiaanse makelij. Veel blabla tegen een rottempo”, lacht Andrea.

De hoofdrolspelers van links naar rechts Marc Stroobants, Andrea Croonenberghs, Daan Hugaert en Ann De Winne.© rr

“Uiteraard is het stuk bewerkt door onze regisseur Bruno Van Heystraeten, want zoals het origineel kunnen we het vandaag niet meer spelen”, verduidelijkt ze. “De aantrekkingskracht voor het publiek zal moeten zitten in het snelle ritme, de herkenbaarheid én ons spelplezier.” Het verhaal draait rond een echtpaar met relationele problemen. André stuurt drie dozijn rode rozen naar een andere vrouw, maar door een vergissing komen ze terecht bij zijn vrouw Marie-Louise, die meteen begint te dromen van een stille aanbidder. De kleine vergissing is het begin van nog veel meer misverstanden in deze dolle komedie.

Bezige bij

Terwijl ze zelf vanaf vandaag dus live op de planken staat in dit stuk over televisie, is Andrea Croonenberghs intussen ook weer elke dag op het scherm te bewonderen. De zoveelste herhaling van Flikken haalt dagelijks moeiteloos 300.000 rechtstreekse kijkers, wat van veel primetimeprogramma’s niet gezegd kan worden. “Ze blijven het maar uitzenden en zelfs in de namiddag haalt het nog zoveel kijkers”, klinkt het verrast bij de actrice en zangeres, die het niet echt op de voet volgt.

Andrea Croonenberghs.© Victoriano Moreno

“Momenteel doe ik niets specifieks voor tv, al zit ik bijna wekelijks bij de VRT voor voice-overopdrachten”, zegt Andrea. “Het is een heel drukke periode. Terwijl ik nog op de planken stond voor Dial M For Murder, repeteerden we al voor Drie Dozijn Rode Rozen. Daarnaast zing ik in verschillende muzikale projecten en doe ik vaak presentaties. Deze week organiseerde ik nog een feest voor het 25-jarige bestaan van Het Huis in Antwerpen (de neutrale bezoekruimte voor contacten tussen ouders, grootouders en hun kinderen, red.), waarvan ik ambassadrice ben. Alles komt dus zo’n beetje samen. Ik vind van mezelf dat ik goed bezig ben”, glimlacht Andrea.

Drie Dozijn Rode Rozen, tot 2 april in Fakkeltheater Antwerpen, www.loge10.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER