Kan het kwaad als je een stukje verbrande voeding toch nog opeet?
Het overkomt iedereen weleens: net iets te lang je eten bakken in de pan of de oven, met verbrande voeding als eindresultaat. Wat zit er precies in die zwartgeblakerde stukjes? Kan het kwaad als je het nog opeet? Toxicoloog Jan Tytgat van KU Leuven zet alles op een rijtje.
Voor we een antwoord op de vraag kunnen formuleren: wat gebeurt er eigenlijk wanneer we voeding verhitten tijdens het koken? “Tijdens kookprocessen zoals iets bakken in de pan, ontstaan er allerelei chemische processen die verantwoordelijk zijn voor gevaarlijke – toxische – stoffen”, steekt toxicoloog Jan Tytgat van wal. “De best bestudeerde stoffen heten polycyclische aromatische koolwaterstoffen, ook bekend als PAK’s.”
Die PAK’s zitten in de kenmerkende zwartgeblakerde delen van verbrande voeding, en ook in roet dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. “Sommige van deze PAK’s worden door de lever ‘geactiveerd’ tot toxische en zelfs kankerverwekkende stoffen. Die kunnen dan een binding aangaan met ons genetisch materiaal (DNA) en hierbij een ongecontroleerde celdeling veroorzaken, wat typisch is voor bijvoorbeeld een kankergezwel.”
Bij het frituren van bijvoorbeeld kroketten en frieten komt er een giftige stof vrij, die ook kan voorkomen in chips.
Let op met frituren van frieten of kroketten
Een ander voorbeeld van een chemisch proces dat plaatsvindt wanneer je eten klaarmaakt: de bruiningsreactie, beter gekend als de Maillardreactie. “Die treedt op als je een ingrediënt zoals vlees verhit. De verhitte eiwitten gaan zich via de oppervlakte van het vlees hechten aan de aanwezige suikers in het voedingsmiddel. Hierdoor verandert de kleur naar bruin. Als je te veel van dat verhitte, bruine vlees opeet of als je dat té vaak doet, is dat niet gezond.”
“Tijdens zo’n bruiningsreactie komt trouwens nog een andere stof vrij bij een andere bereiding: acrylamide. Dat is een giftige stof die gevormd wordt bij het frituren van bijvoorbeeld kroketten en frieten. Die stof kan ook voorkomen in chips. Dit kan zelfs wel eens voorkomen in de zakjes die je koopt, maar het FAVV controleert dit zeer goed.”
Is het ene (verbrande) voedingsmiddel gevaarlijker dan het andere?
Er kunnen dus effectief kankerverwekkende stoffen in verbrande voeding zitten, die ontstaan tijdens het bakken of het grillen. “Maar de kans daarop hangt af van de grondstoffen die verhit worden, en dan vooral of het gaat over vetten, aminozuren of suikers.” Dat is ook meteen de reden waarom niet alle voeding altijd in dezelfde graad verbrand is, of waarom het ene voedingsmiddel er de ene keer zwarter of bruiner uitziet.”
Hoe langer en hoe heter de verhitting, hoe meer kans op toxische stoffen
Daarnaast is er nog een tweede factor die meespeelt: de temperatuur. “Wanneer je iets gaat verhitten boven de 180 graden, wordt het in de theorie gevaarlijk. De vorming van toxische stoffen door verhitting en verbranding is wel een proces dat niet plaatsvindt in een alles-of-niets-scenario. Het is niet zo dat er geen enkele toxische stof kan ontstaan onder de 180 graden, en dat dit plots wél zo zou zijn vanaf die temperatuur of hoger. Eigenlijk geldt: hoe langer en hoe heter de verhitting, hoe meer kans op toxische stoffen. Verbrande stukjes eraf snijden en de rest toch nog opeten is wel een goed idee.”
Kan het kwaad als je verbrande voeding opeet?
“Als je héél af en toe een verbrand stukje eet, schept dat geen direct gevaar", stelt Tytgat. “Maar als je dat dagelijks gaat doen, gedurende lange tijd, dan vormt dat wel een risico. Het is daarom zeker niet aan te raden om bijvoorbeeld in de zomer elke dag te barbecueën of in de loop van het jaar elke dag gerookte vleeswaren te eten.”
“Industrieel gerookte waren zijn veiliger en worden ook getest, maar toch zijn er ook daarin sporen aan te treffen van minder gezonde verbrandingsproducten na contact met de rook. Als mensen echter zelf voeding beginnen te roken, met van die barbecuetoestellen die eten bereiden op basis van rook, dan is dat minder positief voor de gezondheid. Kortom: verbrand eten is niet gezond. Maar er zal niet meteen een acuut probleem zijn: je wordt er niet meteen ziek van. Op lange termijn moet je vooral opletten voor de impact van die toxische stoffen en wat ze in je lichaam teweegbrengen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Livios
Tuinhuis plaatsen? Alles wat je moet weten over kosten, isolatie en beveiliging