Kinderen gooien een balletje in het ene of andere mandje, afhankelijk van welke ouder thuis bepaalde taken in het huishouden doet.© Hans Otten

Ludieke actie brengt taakverdeling in huishouden onder de aandacht

Herentals -

Met een ludieke actie in het Herentalse recreatiepark Netepark bracht Tijd Zat op de internationale vrouwendag de taakverdeling in het huishouden onder de aandacht. Want dat ligt nog altijd grotendeels in handen van de vrouwen.

Hans Otten

De waarheid komt uit een kindermond, was de redenering die de Kempense organisatie Tijd Zat uiteindelijk bij de ludieke actie op internationale vrouwendag deed belanden. Deze organisatie posteerde clown Tyno in de inkomhal van zwembadencomplex Netepark, waar hij als een magneet de kinderen die met hun (groot)ouders kwamen zwemmen naar zich toetrok. De kleurrijke potsenmaker leidde de kleintjes dan naar de partners van Tijd Zat, die hen voor een kort spelletje uitnodigden. Het opzet: afhankelijk van wie van de ouders (meestal) bepaalde huishoudelijke taken uitvoert, moesten ze een balletje in het ene of andere mandje gooien.

Clown Tyno kijkt toe hoe het groene balletje in het mandje van de mama terecht komt. Rechts stelt Mieke Luyts de vragen.© Hans Otten

Na een halfuurtje tellen beide mandjes al veel ballen. “Veel verschil tussen de twee manden is er nog niet, maar in het mandje van de mama’s liggen er toch wel meer”, stelt Mieke Luyts, sociaal cultureel werker bij Avansa Kempen. “Dat aantal neemt zeker nog toe. We leggen de kinderen allerlei taken voor, maar daar zitten ook onzichtbare bij waarvan ze eigenlijk niet weten wie dat bij hen thuis voor zijn of haar rekening neemt. En in heel wat gevallen antwoorden ze dat beide ouders zich van bepaalde taken kwijten, wat natuurlijk positief is. Maar over het algemeen komt huishoudelijk werk toch nog altijd bij de vrouw terecht.”

Onderzoek door een van de Tijd Zat-partners leert dat vrouwen gemiddeld negen uur per week meer aan huishoudelijk werk spenderen dan mannen, waardoor ze vijf uur vrijetijd per week minder overhouden dan de man. “Vrouwen werken ook vaker deeltijds om zich met de kinderen of het huishouden bezig te kunnen houden. Maar vrouwen kampen ook vaker met een burn-out. De mama is vaak de jongleur van het huishouden die meerdere ballen in de lucht houdt. Door deze actie hopen we dat de mama’s en papa’s toch even stilstaan bij de onderlinge taakverdeling. Alle deelnemende kinderen krijgen een zakje met een cadeautje mee, waarin ook informatie over de kwestie zit”, zegt Mieke Luyts.

www.tijdzat.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals