Filip Watteeuw: “Inzet van verkiezingen is stadsbestuur met N-VA of stadsbestuur met Groen”

Filip Watteeuw© fvv

“De inzet van de lokale verkiezingen in 2024 is een stadsbestuur met N-VA of een stadsbestuur met Groen”. Dat heeft schepen en Groen-kopman Filip Watteeuw woensdag gezegd, nu duidelijk is dat Open VLD en Vooruit hoogstwaarschijnlijk samen naar de kiezer trekken in 2024. De langverwachte toelichting van die stadslijst, die ‘Voor Gent’ zal heten, verandert niets aan de electorale ambities van Groen, die in Gent sterk vertegenwoordigd is en ook in de toekomst wil meebesturen.

jvh
Bron: BELGA

Indien de stadslijst geen absolute meerderheid haalt, zal een partner nodig zijn. ‘Kijkt de stadslijst dan naar NVA of naar Groen?”, vraagt Watteeuw zich af. De kiezer, maar ook Vooruit, moet zich beraden over de consequenties die een stadslijst met zich meebrengen. “Gaan zij kiezen voor de Vlaams-nationalisten? Of gaan zij kiezen voor een een sociaal en ecologisch, progressief links beleid?”

LEES OOK. Stadslijst van burgemeester De Clercq (Open VLD) heeft eindelijk een naam: Voor Gent

De komst van een stadslijst wordt al bijna anderhalf jaar besproken in de wandelgangen. “Ik vind dat ongelooflijk en dat heeft een impact gehad”, zegt Watteeuw. “Maar we gaan ons verder positief en constructief opstellen. We staan erop dat we nu al voor Gent werken. En dat is iets anders dan de naam van de stadslijst.”

Groen trok bij de laatste verkiezingen nog met het toenmalige sp.a naar de kiezer, maar dat kartel is al lang verleden tijd. “Ik stel vast dat Vooruit er voor kiest om Mathias De Clercq opnieuw burgemeester te maken. Ik denk nochtans dat we met Groen en Vooruit zeer veel standpunten hebben die dicht bij mekaar liggen. In die zin verrast het mij.”

Onder de Gentse groenen haalde Watteeuw in 2018 het hoogste aantal voorkeurstemmen en de schepen zal in 2024 waarschijnlijk de lijst van Groen trekken. De partij zal dat op eigen kracht doen, zegt Watteeuw, een gelijkaardige samenwerking met aan andere partij is niet aan de orde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen