40 procent meer nachtelijke weekendongevallen in provincie Antwerpen in 2022: aantal dodelijke slachtoffers verdubbeld 

Het aantal nachtelijke weekendongevallen is in de provincie Antwerpen in 2022 met 40 procent gestegen. Dat is maar een van de trieste statistieken die Antwerps gouverneur Berx toelichtte op een persconferentie rond de WODCA-controles in de provincie. Er vielen 6 doden, een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. Ook het aantal bestuurders dat na druggebruik achter het stuur kruipt, neemt alarmerende proporties aan. 

Een stijging met 40 procent van het aantal nachtelijke weekendongevallen en 6 dodelijke slachtoffers, een verdubbeling in vergelijking met 2021. Dat is de trieste balans van de WODCA-controles van afgelopen jaar. "De cijfers blijven hallucinant", reageert gouverneur Cathy Berx. "Het aantal ongevallen stijgt met 40 procent. Het waren er 119 meer. Die hebben een ongelooflijk trieste impact. Naast de 6 doden waren er 59 zwaargewonden die voor lange tijd in het ziekenhuis moeten verblijven en revalideren." 

Aan het aantal controles ligt het volgens de gouverneur niet. "Het aantal bemande snelheidscontroles is verdubbeld. Ook het aantal alcoholtesten is bijna verdubbeld.  Mensen moeten beseffen dat je zelfs op elk moment van de dag gecontroleerd kan worden en dat ze zware boetes riskeren. Er zijn meer dan 600 rijbewijzen ingetrokken. Je verliest het meteen als je veel te snel rijdt of onder invloed bent van drugs of alcohol. Opvallend is ook dat 58 procent de mensen die positief blaast, een alcoholgehalte van minstens 0,8 promille laat optekenen. Dat is zeer veel en daardoor neemt je rijvaardigheid substantieel af." 

Beluister hier het verhaal van enkele slachtoffers die revalideren na een verkeersongeval.

Ook Antwerps procureur Franky De Keyzer denkt niet dat het aan de inzet van de politiediensten en justitie ligt. "Verkeersovertredingen vervolgen blijft een prioriteit. De cijfers geven ook aan dat dat nodig is. Ik ben er zeker van dat onze monden enkel verder zouden openvallen, mochten onze politiediensten op volle sterkte kunnen controleren. Bovendien wordt er gewerkt met niet mis te verstane straffen: een alcoholslot, boetes en gevangenisstraf. Alleen met justitie en politie lossen we dit niet op. Het is een gigantisch maatschappelijk probleem. 

Om dat probleem aan te kaarten werden de statistieken niet toevallig toegelicht in het revalidatieziekenhuis RevArte te Edegem. "Je trekt hier heel grote ogen open. Het gesprek aangaan met de slachtoffers is enorm belangrijk. Overtreders moeten inzien wat het betekent en hoe een mensenleven enorm verandert", aldus Berx. "Mensen hier zien revalideren is iets anders dan erover in de krant lezen. Dit is realiteit en drama", voegt De Keyzer toe. 

Druggebruik in het verkeer

Volgens de procureur moet er ook veel meer aandacht gaan naar het stijgende druggebruik in het verkeer. "Verrassend is het jammer genoeg niet als je denkt aan het zware drugsgeweld in onze regio.  Georganiseerde drugscriminaliteit kan enkel maar blijven draaien als er vraag naar is. Als die gebruikers toenemen en ook nog eens achter het stuur kruipen, krijg je drama's, ravages en heel veel slachtoffers." 

"Mensen die zware verwondingen oplopen, kunnen hier in het revalidatieziekenhuis gelukkig behandeld kunnen worden door zeer gepassioneerde mensen", gaat De Keyzer verder. "Maar ook voor de familie en diegene die het ongeluk veroorzaakt, is het dramatisch. De daders kiezen er natuurlijk wel voor om drugs te nemen en achter het stuur te gaan zitten. Die gaan we uiteraard vervolgen, maar de maatschappelijke ravage is gigantisch. Wij kunnen ons best blijven doen, maar het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Spreek de mensen in je omgeving aan als je weet dat ze drugs gebruiken. Wijs ze op hun verantwoordelijkheid. Dat is de enige manier om er samen iets aan te doen."

Meest gelezen