Vogelgriep: ophokplicht voor professionele houders verlengd

© pvw

Professionele pluimveehouders moeten nog zeker tot 19 april hun dieren ophokken. Minister van Landbouw Willy Borsus verlengt de voorzorgsmaatregelen voor vogelgriep met tien dagen, zo laat hij vrijdag weten.

“Hoewel het vogelgriepvirus nu beduidend minder circuleert, leert de risicoanalyse, uitgevoerd door mijn diensten en experts, dat het nog te vroeg is om de ophokregeling in de professionele sector op te heffen”, zegt de minister vrijdag in een mededeling. De maatregelen tegen hobbyhouders en die voor duiven en struisvogels werden half maart wel al opgeheven.

In België zijn in de loop van februari drie besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: een bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en twee bij wilde vogels in Oud-Heverlee en Huldenberg. “Het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels neemt merkbaar af.” Dit duidt erop dat het vogelgriepvirus minder en minder circuleert. Deze tendens is niet enkel merkbaar in ons land, waar de laatst vastgestelde besmettingen dateren van ongeveer 3 weken geleden, maar ook in een groter gebied rondom België.

Indien er geen nieuwe besmettingen meer opduiken in de 150 km rondom ons land, dan zal de ophokregeling niet meer nodig zijn vanaf 20 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen