Na jaar aan boord van ruimtestation ISS komt magnetometer van studententeam van UHasselt terug thuis

De magnetometer van de UHasselt is terug thuis. Het kleine kubusje dat aan boord van het ISS data heeft verzameld over het magnetisch veld van de aarde, is ontwikkeld door het studententeam OSCAR-QUBE.

"De magnetischeveldsensor is terug op aarde", zegt Boo Carmans, doctoraatsstudente in de Fysica en lid van het studententeam OSCAR-QUBE. "Een aantal jaar geleden hebben we een magnetischeveldsensor of magnetometer gebouwd", zegt Carmans. "In een jaar heeft ons studententeam dat ontwikkeld. De magnetometer is naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd, waar het een jaar rond de aarde heeft gevlogen. Vanaf daar hebben we continu data verzameld over het magneetveld van onze planeet. Nu komt hij terug in ons lab te staan, waar we hem verder kunnen onderzoeken."

rechts: Boo Carmans

OSCAR-QUBE is een interdisciplinair team van studenten van de UHasselt. Een aantal jaar geleden deden ze mee aan een wedstrijd van het Europees Ruimteagentschap (ESA). "Dat was een wedstrijd voor studententeams van over heel de Europese Unie", vertelt Carmans. "De winnaar mocht zijn experimenten naar het ISS sturen en wij hebben toen gewonnen."

"Kennis over het magnetisch veld van de aarde is belangrijk omdat we het bijvoorbeeld kunnen gebruiken om vliegtuigen te navigeren of voor nog andere toepassingen zoals een MRI-scanner", legt Carmans uit.

Het studententeam heeft hun succesvolle project vandaag mogen presenteren in de universiteitshal van de UHasselt.

Opnieuw naar de ruimte

"ESA heeft ons de mogelijkheid gegeven om samen met een team van hen een vernieuwde versie te maken van de magnetometer", zegt Remy Vandebosch van OSCAR-QUBE. "De magnetometer is een kubus van 3 keer 10 centimeter. De nieuwe magnetometer zou nog kleiner kunnen worden." 

De Young Graduate Trainees van ESA (YPSAT) vroegen het team om een nieuwe magnetometer te laten meevliegen aan boord van de Ariane 6 raket. Deze raket zal voor het eerst gelanceerd worden in 2024. Tegen het einde van de maand mei moet het studententeam zijn nieuwe magnetometer aan ESA bezorgen.

Meest gelezen