Nederland beperkt uitvoer van chipmachines van ASML naar China om "internationale veiligheid" te bewaren

De export van bepaalde machines van de Nederlandse chipmachinemaker ASML naar China wordt aan banden gelegd. De beperking is volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher nodig voor de "(inter)nationale veiligheid".

Volgens marktonderzoeker Gartner controleert het Nederlandse bedrijf ASML sinds twee jaar ruim 90 procent van de wereldwijde markt voor chipmachines, die een waarde vertegenwoordigt van miljarden dollars. 

In januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Washington had de eigen export van chiptechnologie naar China al eerder stopgezet. Er wordt gevreesd dat de geavanceerde chips gebruikt worden in Chinees defensiematerieel, zoals drones.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher zegt nu dat iedere aanvraag voor een exportvergunning per geval zal worden bekeken. Naast het voorkomen dat de chips gebruikt worden voor ongewenste militaire doelen zal daarbij beoordeeld worden of door de export de leidende positie van Nederland in deze technologie niet in gevaar komt.

Meest gelezen