Openbare diensten houden vrijdag nationale actiedag: meer dan helft bussen rijdt niet uit, bekijk hier waar er nog hinder kan zijn

© Jan Van der Perre

Na een week vol acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront vindt vrijdag een nationale actiedag plaats. Die gaat gepaard met heel wat hinder, onder meer op het openbaar vervoer. Lees hier waar je hinder kan ondervinden.

tg, gli, gjs

De Lijn

De Lijn zal vrijdag door de staking bij de openbare diensten gemiddeld maar 57 procent van de ritten kunnen uitvoeren. Dat meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.

In de provincie Antwerpen zou 51 procent van de ritten uitgevoerd worden, in West-Vlaanderen 54 procent en in Limburg 56 procent. In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen ligt het aantal uitgevoerde ritten iets hoger, met respectievelijk 62 en 64 procent.

Wie zich vrijdag met de bus wil verplaatsen, kan nu al terecht op de routeplanner van De Lijn. Daarop vind je alle bussen die morgen zullen rijden. Ritten die niet rijden, worden niet getoond.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

NMBS

Al zal de hinder bij de NMBS wellicht het grootste zijn in Wallonië, ook in Vlaanderen hou je er best rekening mee dat je trein mogelijk niet zal rijden of niet zoals gepland. “Door de staking bij de openbare diensten zal vrijdag maar een derde van de treinen rijden”, zo meldt de spoorwegmaatschappij.

De spoorhinder startte donderdagavond om 22 uur en zal tot vrijdagavond duren. “Tussen de grote steden zal de helft van de IC-treinen rijden. Van de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen rijdt een derde. Bijna alle P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, worden geschrapt. In Vlaanderen zullen de percentages iets hoger liggen dan in Wallonië.”

De NMBS geeft aan dat er helemaal geen treinverkeer zal zijn in het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg, rond Ottignies in Waals-Brabant en tussen Luik en Hoei. “Dat komt doordat er onvoldoende personeel beschikbaar is in de seinhuizen van Infrabel in Namen en Luik, die noodzakelijk zijn om het treinverkeer veilig te laten verlopen”, luidt het. De aangepaste dienstregeling is sinds vanmorgen te bekijken op de website van de NMBS.

De NMBS raadt reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken en op zoek te gaan naar een alternatief. Wie toch de trein neemt, raadpleegt best de routeplanner voor het vertrek naar het station. De schermen en routeplanner van de NMBS zullen alleen de treinen aangeven die effectief rijden.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MIVB

Ook de hinder bij de MIVB is groot. Om 6.30 uur rijden alleen metrolijn 1 (verlengd tot Erasmus), de trams 3, 4, 7, 8, 9, 51, 92 en de bussen 12, 36, 46 (alleen tussen Moortebeek en Anneesens), 50, 53, 56, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers) en 95, meldt de MIVB op Twitter. Alle andere MIVB-lijnen worden niet bediend. Reizigers krijgen de raad mee om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

Geen hinder op de weg

Ondanks de acties was er geen ernstige hinder te merken op de weg en verliep de ochtendspits als gewoonlijk. Dat zei Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.“Stakingen van het openbaar vervoer hebben al enkele jaren geen grote impact meer op het snelwegverkeer”, aldus Bruyninckx. “Mensen organiseren zich ernaar. We zien vandaag een typische vrijdagochtendspits en dat is meestal de rustigste van de week.”

Bpost

Ook de post- en pakjesbedeling zal ernstige hinder ondervinden. Het personeel van Bpost legt ook tot vrijdagavond 22 uur het werk neer. De krant wordt wel bedeeld, maar mogelijk later dan normaal. Het postbedrijf raadt aan om de status van pakjes te volgen via de Track & Trace of de My bpost-app.

Stads- en gemeentediensten

Veel openbare diensten zoals gemeentehuizen en OCMW’s zullen gesloten blijven. Dat zal ook het geval zijn met recyclageparken.

Bij afvalverwerkingsmaatschappij EcoWerf, dat in Oost-Brabant opereert, zijn twee wijzigingen in de planning doorgevoerd: in Herent wordt de ophaling van pmd en snoeihout verschoven naar volgende week. In Boortmeerbeek kan de pmd-ophaling niet doorgaan, ook die wordt naar volgende week opgeschoven. De derde geplande ophaling, in Scherpenheuvel-Zichem, kan wel doorgaan zoals gepland. Bij Intradura, het bedrijf dat zorgt voor de afvalophaling in West-Brabant, zijn een vijftiental personen aan het staken, maar dat heeft geen impact op de werking vrijdag. De zeven gemeenten waar een ophaling voorzien was, worden bediend zoals gepland.

De stad Leuven meldt dat er bij de kinderopvang van Zorg Leuven geen invloed is van de staking. Ook het OCMW en de stadsdiensten draaien zoals normaal. Katrien Partyka (CD&V), burgemeester van Tienen, en Christophe De Graef (Open Diest), burgemeester van Diest, laten weten dat er geen impact is op de werking van hun steden. Ook in Halle is er vrijwel geen hinder door de staking.

Ook de dienstverlening van de stad Antwerpen is door de nationale staking vrijdag enigszins verstoord. De stadsloketten werken enkel op afspraak. “De meeste zijn open, een aantal gesloten”, laat het stadsbestuur weten. “Bij sluiting probeert de stad zoveel mogelijk mensen die een afspraak hadden te verwittigen en de anderen door te verwijzen”, klinkt het.

Stadsloketten in Berendrecht, Ekeren, Borgerhout, Linkeroever en Berchem zijn allemaal gesloten. De rest is open. De themaloketten Migratie en Asiel, het studentenloket en het loket voor Oekraïne zijn wel gewoon geopend. Daarnaast is de huisvuilophaling verstoord in delen van Antwerpen-Zuid, Oud-Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo en Hoboken. De stad vraagt daarom aan de inwoners om hun afval terug binnen te nemen. Ook de ophaling van sluikstort kan vertraging oplopen. Afspraken voor de grofvuilophaling worden verplaatst.

Verder zijn alle stedelijke recyclageparken vandaag gesloten, net zoals de meeste zwembaden. De meeste bibliotheken en cultuurcentra zijn wel gewoon open, met uitzondering van Deurne en Ekeren. Voor musea tot slot is er weinig hinder, met uitzondering van een stuk van het MAS en het Museum Plantin-Moretus.

Haven

De havenactiviteiten rond Antwerpen - specifiek de sleepactiviteiten en de sluizen - draaien door de nationale staking op zeventig procent. Echte grote hinder is er voorlopig niet, al kan het slechte weer deze namiddag wel nog voor een impact zorgen. Dat meldt de Port of Antwerp-Bruges.

“Er zijn minder mensen komen opdagen”, stelt het havenbedrijf op vrijdag. “Maar toch lopen de operaties min of meer normaal. Ook met zeventig procent bezetting bij de sleepdiensten en de sluizen, kan alles en iedereen bediend worden.” Door het slechte weer kunnen de operaties deze namiddag echter wel enige vertraging oplopen.

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust voegt nog toe dat de veren in Kruibeke en Bazel-Hemiksem vandaag niet werken. Het loodswezen op de schelde ondervindt weinig hinder rond de Antwerpse haven. In the North Sea Port boven Gent is er dan weer wel een grote impact op het loodswezen.

Onderwijs

Scholen zijn wel open, maar acties zijn niet uitgesloten. Alle openbare diensten kunnen zelf beslissen of ze deelnemen en zo ja, welke acties ze houden, klinkt het bij de vakbonden. In scholen zullen dat vooral informatiecampagnes zijn. Mogelijk worden sommige lessen deels of volledig geschrapt.

Gevangenissen

In de gevangenissen zal de staking naar verwachting zeer voelbaar zijn. In meer dan de helft van de Vlaamse gevangenissen worden alvast agenten opgevorderd om stakende cipiers te vervangen.

Luchthavens

De politievakbonden voeren al langer acties en deden dat ook donderdagochtend vanaf 6 uur aan de luchthaven van Charleroi, maar daar wordt vrijdag geen hinder verwacht in Charleroi en ook niet in Zaventem. Brussels Airport waarschuwt haar reizigers wel om rekening te houden met de verwachte storingen bij het openbaar vervoer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen