Wereldbevolking eet dubbel zoveel zout als nodig en dat kan fataal zijn: hoe zit het in België? En hoe kan je makkelijk minderen?
Zo goed als de hele wereld eet nog altijd te veel zout. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag publiceert. En dat terwijl te veel zout eten heel wat risico’s met zich meebrengt, onder meer een hogere kans op hartaandoeningen of nierproblemen. Hoe zit het in België? Wat kan je zelf doen om je eigen zoutgebruik naar beneden te halen? En wat als je dat niét doet? Diëtist Michaël Sels legt uit.
Het rapport van de WHO is duidelijk: de algemene bevolking eet nog altijd te veel zout. De organisatie schat dat de gemiddelde zoutinname 10,8 gram per dag bedraagt. Dat is dubbel zoveel als de norm van 5 gram of een koffielepel. Bovendien zouden volgens de WHO maar een handvol landen op schema liggen om de zogenaamde zoutdoelstelling te halen. Die zegt dat alle lidstaten hun inname van natrium - waarvan zout de belangrijkste bron is - tegen 2025 met 30 procent moeten verminderen. De organisatie roept alle overheden wereldwijd daarom dringend op om doortastende maatregelen te nemen.
Wat is de impact van zout op onze gezondheid?
“Volledig te begrijpen”, reageert diëtist Michael Sels. “Te veel zout eten kan echt risico’s met zich meebrengen. Je lichaam houdt meer vocht op. Je bloeddruk verhoogt en ook de druk op je nieren, cruciale lichaamseigen filters, neemt toe. Daarnaast heb je door een ‘ziltige’ levensstijl een hogere kans op een beroerte, maagkanker, hartkwalen én botontkalking.”
Een eerdere studie toonde ook al aan dat wie veel zout eet, vroeger sterft. Voor mannen die hun eten altijd bijkruiden met zout, zou de levensverwachting met 2,3 jaar verminderen. Vrouwen die hetzelfde doen, zouden 1,5 jaar minder lang leven. Wie altijd zout toevoegt aan tafel heeft 28 procent meer kans op prematuur overlijden. Het kruiden tijdens het koken werd niet meegerekend in de studies die tot dat resultaat kwamen.
Hoe zit het in België?
Volgens het WHO-rapport zit België een beetje in de middenmoot. We zijn niet de beste van de klas, maar ook zeker niet de slechtste. De Belgische overheid heeft volgens de WHO maatregelen genomen om het zoutgebruik de kop in te drukken, denk bijvoorbeeld aan de Nutri-score. Maar die zijn nog altijd niet voldoende om de doelstelling van 30 procent te halen. Landen die daar wel in slagen zijn onder meer Spanje, Litouwen en Brazilië.
Lees verder onder de foto.
Hoe kan je je zoutgebruik beperken?
“Allereerst is het belangrijk om te weten dat zout in meer voedingsmiddelen zit dan je denkt. Het gaat echt niet alleen om het keukenzout dat je af en toe gebruikt om je vlees of aardappelen mee te kruiden. Zout zit in gebak, maar ook in kant-en-klare voeding zoals soepen, sauzen, pizza’s, gepaneerde vleesvervangers en ontbijtgranen. Zelfs brood bevat zout. Wist je dat een sneetje brood al 0,4 gram bevat? Als je daar wat hartig beleg bij telt, kom je al relatief snel aan de norm van 5 gram per dag.”
Moeten we die producten dan allemaal volledig schrappen? “Nee, dat is niet de bedoeling. Ik zou eerder aanraden om de hoeveelheid ervan te verminderen, of om voor een zoutloze variant te kiezen. Eet bijvoorbeeld niet vier sneetjes brood, maar combineer twee sneetjes met een salade. Zo beperk je de zoutinname al voor een groot deel. Een ander voorbeeld kan zijn om te kiezen voor onbewerkte producten. Ga in de supermarkt niet voor de spinazie met roomsaus, maar ga voor de spinazie zonder supplementen. Die is al een pak gezonder.”
Gaat de smaak dan niet verloren?
“Niet bepaald. Er zijn nog tal van andere ingrediënten die je gerecht smaak kunnen geven, en niet zo belastend zijn voor je gezondheid. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld verse, zuivere kruiden, zoals basilicum, bieslook, tijm of paprikapoeder. Als je op een toast met plattekaas bijvoorbeeld normaal zout doet, kan je ook eens kiezen voor citroenzeste en wat peper. Experimenteer er wat mee. Het enige waar je bij moet opletten, zijn kruidenmengelingen. Producenten voegen daar stiekem soms toch nog wat zout aan toe, om het geheel op smaak te brengen. Lees dus altijd goed het etiket.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Hoe gezond is zout? En welke soort gebruikt je het best? “Wie regelmatig zout eet, leeft minder lang”
Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat wie zijn maaltijden altijd voorziet van een stevige portie zout minder lang leeft. Mannen zouden door zout te eten twee jaar verliezen, vrouwen zelfs anderhalf jaar. Past er echt geen enkele soort zout in een gezonde levensstijl? En welke zoutsoort maakt welk type gerecht beter? Diëtist Michaël Sels (UZ Antwerpen) en chef-kok Sam D’Huyvetter (Bar Bask) leren je het beste uit zout te halen. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur