Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Politie voert huiszoeking uit in Waals Parlement: ‘Onderzoek rond ex-griffier’

Politie voert huiszoeking uit in Waals Parlement: ‘Onderzoek rond ex-griffier’
Beeld Belga

In het Waals Parlement voeren tientallen leden van de gerechtelijke politie in aanwezigheid van een Naamse onderzoeksrechter sinds 8 uur een huiszoeking uit. Dat bevestigt parlementsvoorzitter André Frédéric.

en

“Alles was ik momenteel kan zeggen, is dat dit geen verrassing is. Er loopt een gerechtelijk onderzoek en deze huiszoeking maakt daar deel van uit”, aldus Frédéric, die “de volledige medewerking van het parlement en zijn voorzitter” beklemtoont. “Alles wat ik vraag, is dat er volledige duidelijkheid komt in alle transparantie”, aldus de voorzitter die niets zei over het doel van de huiszoeking.

Volgens Le Soir is het gerecht vooral geïnteresseerd in de omstandigheden waarin het Brusselse Synapsis geselecteerd werd door griffier Frédéric Janssens voor de vernieuwing van de informatica van het parlement. Een bestuurder van de onderneming zou voordien als consultant gewerkt hebben en een kopie van de software, die aangepast moest worden, in zijn bezit gekregen hebben voordat de aanbesteding werd uitgeschreven.

Eind november was het oude Bureau onder leiding van Jean-Claude Marcourt (PS) met dit dossier naar het parket van Namen gestapt, dat het overmaakte aan een onderzoeksrechter.

Daarnaast is het gerecht ook geïnteresseerd in de uit de hand gelopen budgetten voor de voetgangerstunnel tussen de parking en het parlement en voor het huis van parlementsleden. Beide projecten stonden onder toezicht van griffier Frédéric Janssens. Die zag begin deze week zijn schorsing met een half jaar verlengd.

Lees ook

Hoe spoken uit het verleden PS-voorzitter Paul Magnette blijven achtervolgen

Janssens is sinds september geschorst vanwege zijn rol in de explosief gestegen uitgaven van het parlement. In november 2021 reisden Janssens, de griffier, en PS’er Jean-Claude Marcourt, de voorzitter van het Waals Parlement, samen naar Dubai voor een vierdaags bezoek aan de wereldexpo. De Franstalige krant kon toen ook al interne documenten van het Waals Parlement inkijken waaruit blijkt dat de bedragen voor die trip opvallend hoog lagen.

Een verblijf van vier nachten in het luxueuze hotel The Palm kostte 4.333 euro, de vluchten in businessclass 4.266 euro, voor het eten was een forfait van 1.100 euro per persoon vastgelegd. Voor een lokale gids werd ter plekke nog 3.446 euro betaald. De rekening van die exuberante bedragen was voor het Waals Parlement.

Daar blijft het niet bij. Le Soir somt nog een hele lijst aan reizen op die griffier Janssens de voorbije jaren heeft gemaakt op kosten van het Waals Parlement. Zo stonden congressen in Los Angeles, Denver, Montreal, Nashville en Washington op de planning, vaak in businessclass en in dure hotelkamers. De krant stelt zich grote vragen over de onderwerpen van deze conferenties en de keuzes die gemaakt zijn voor de logistieke kant van deze reizen.