© ATV

Wilrijk krijgt 3,5 ha extra bos en Antwerpen wordt in juni Europese Bomenstad van het jaar

Wilrijk -

Stad Antwerpen blijft zich inzetten voor een groene omgeving en startte vandaag de aanplanting van 3,5 hectare bos op het perceel Bloemenveld in Wilrijk. “Op dit perceel komen meer dan 5.000 inheemse bomen en 750 struiken en kleine bomen”, zegt schepen voor groen Els van Doesburg (N-VA).

De stad heeft dit jaar zes bebossingsprojecten op de agenda staan in Wilrijk, Berendrecht, Linkeroever en Ekeren. Samen zorgt dit voor meer dan zes hectare extra groen in de stad. “Het is een bewuste keuze”, zegt Els van Doesburg. “Het is een constante zoektocht naar percelen in onze dichtbebouwde stad die we kunnen bebossen. Deze projecten hebben een positieve impact op de luchtkwaliteit, want zo halen we CO2 en fijn stof uit de lucht.” Naast de positieve impact op de luchtkwaliteit, vormen bomen een natuurlijke airco en vormen ze een buffer voor bij felle regen.

Eerder dit jaar plantte de stad het tweede deel van het Monnikenbos in Berendrecht. Nu start de aanplanting in Wilrijk en later dit jaar zijn de percelen grenzend aan het oude kasteel Hof van Delft aan het Laar in Ekeren aan de beurt. Op Linkeroever komt er een groene bufferzone aan de Burchtse Weel, en in Berendrecht een bosperceel aan de Molenakker en een aanplanting op het terrein van het vroegere recyclagepark.

Perceel Bloemenveld in Wilrijk.© Walter Saenen

Antwerpen zet zich op de kaart als één van de meeste toonaangevende steden in Europa wat betreft groen, bos- en bomenbeleid. Dat werk wordt nu ook beloond met de European City of the Trees-award. De European Arboricultural Council reikt deze prijs ieder jaar uit aan een stad of gemeente die bijzondere inspanningen levert voor bomen in stedelijk gebied.

“In juni wordt Antwerpen officieel de Europese Bomenstad van het jaar”, vertelt Els van Doesburg trots. “De stad beschikt over gespecialiseerde medewerkers die instaan voor de inventarisatie en het professionele beheer van onze meer dan 75.000 openbare laan- en pleinbomen en de meer dan 54.000 parkbomen. Ook onze investeringen in toekomstbomen, dat zijn bomen die voldoende ruimte krijgen om meer dan 120 jaar te worden, worden zo beloond.”

Bomen planten blijkt niet zo eenvoudig te zijn.© Walter Saenen

 (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV