Ex-profbasketter richt zich tot beschuldigden op terreurproces: "Ik vergeef het jullie, dat is de laatste stap in mijn genezing"  

"Ik reik jullie mijn hand met de kracht van vergiffenis", met die beklijvende woorden heeft ex-profbasketspeler Sebastien Bellin de terreurbeschuldigden van 22 maart 2016 aangesproken op het assisenproces. Bellin raakte destijds zwaargewond bij de tweede explosie op de luchthaven van Zaventem. Sindsdien gaat hij met een handicap door het leven. 

De Belgisch-Braziliaanse voormalig profbasketter stond die 22e maart 2016 aan de balie van de luchtvaartmaatschappij, klaar om te vertrekken naar de Verenigde Staten. "Op het moment dat ik mijn boarding pass kreeg, hoorde ik een explosie op zo'n 50 meter van mij vandaan. Ik zag delen van het plafond neerkomen en ik hoorde een verschrikkelijk geschreeuw. Ik zette het op een lopen, maar ik liep recht richting de tweede bom", vertelde Bellin vanmorgen in de rechtszaal.

Bellin raakte zwaargewond. Op een foto van onmiddellijk na de aanslag zien we hem op de grond van de vertrekhal liggen. "De explosie heeft mijn benen nagenoeg aan flarden geschoten. Ik kon niet meer bewegen en ik hoorde niets meer. Ik was op een haar na dood. In de ambulance heeft de verpleegkundige mij verschillende keren moeten slaan om mij wakker te houden. Toen ik wakker werd in het ziekenhuis, keek ik onder het deken om te controleren of mijn benen er nog waren. Ze waren er erg aan toe, maar ze waren er nog."

Maar ondanks de horror van de aanslag, wil Bellin focussen op het positieve. "Naast de gruwel die mensen plegen, is er het andere uiterste: mensen die elkaar helpen. Ik heb het enorme geluk gehad dat ik op het moeilijkste moment in mijn leven omringd was door menselijkheid, mensen met compassie en liefde. Je kan in het leven kiezen om weg te zinken in de gruwel of om te focussen op de liefde."

Bellin verwees daarbij in de eerste plaats naar de hulpverleners, militairen en de dokters. Maar ook naar zijn twee dochtertjes die hem erdoor hebben geholpen. In de rechtszaal werd op dat moment een foto getoond van Bellin in een rolstoel in het ziekenhuis, geflankeerd door zijn dochters. Op dat moment werd hij overmand door emoties. "Voor mijn dochters was het erg moeilijk om hun vader-atleet vastgekluisterd te zien aan een ziekenhuisbed, niet wetende of hij ooit nog zou kunnen lopen."

BEKIJK - "Ik ben veranderd in een betere versie van mezelf", zegt Bellin:

Videospeler inladen...

"Ik sta hier voor jullie als overlever, niet als slachtoffer"

Vandaag heeft Bellin naar eigen zeggen zijn handicap aanvaard. Meer nog: eind vorig jaar heeft hij de Ironman van Hawaï uitgelopen, dankzij de begeleiding van Luc Van Lierde, de Belg die als eerste Europeaan ooit die wedstrijd won. "Zo heb ik geleerd dat ik, ondanks mijn handicap en de gruwelijkheden die mij zijn aangedaan, de moeilijkste uitdagingen aankan."

En daarop richtte hij zich ook tot de beschuldigden. "Mijnheren, jullie hebben via jullie advocaten geëist dat jullie behandeld zouden worden als mensen. Ik vraag vandaag dat jullie me ook als een mens behandelen door naar me te luisteren en me aan te kijken. Vandaag heb ik beslist om jullie te vergeven. Daardoor laat ik de gruwelijkheden, waarvan jullie beschuldigd worden, los. Ik heb besloten meer plaats te laten voor liefde. Ik laat de haat los, waarvan jullie beschuldigd worden."

Door jullie te vergeven, laat ik de gruwelijkheden los waarvan jullie beschuldigd worden

"De missie waarvan jullie beschuldigd worden, is mislukt. In plaats van mij te vernietigen, hebben jullie een mens gecreëerd met meer energie, meer tolerantie en een open geest. Een menselijkheid die zelfs twee bommen niet kunnen uitdoven. Ik zit hier niet voor jullie als een slachtoffer, maar als een overlever. Ik heb die gruwelijkheden overwonnen."

"Jullie vergeven is de laatste fase in mijn genezing. Er is een groot verschil tussen repareren en genezen. Ik heb het geluk dat dokters en verpleegkundigen me gerepareerd hebben. We hebben het beste gezondheidssysteem te wereld. Maar genezen is moeilijker. Jullie vergeven is de laatste fase in mijn genezing. Er is geen plaats in mij voor haat en wraak. Ik maak de keuze om die plaats te geven aan liefde en verdraagzaamheid."

"Ik wil jullie een raad geven. Ik reik jullie de hand met de kracht van vergeving. Die vergeving is voor jullie misschien de eerste stap in de genezing. Ik ben klaar om jullie te helpen. De vergeving is voor jullie het verschil tussen wegrotten in de cel en genezen." Bellin gaf achteraf in een interview wel aan dat hij mogelijk anders zou gereageerd hebben mochten zijn dochters die dag het slachtoffer geworden zijn van de aanslag.

BEKIJK - "Hoe dichter je bij de dood komt, hoe dankbaarder je voor het leven wordt." In 2021, vijf jaar na de aanslagen, vertelde Bellin zijn verhaal:

Videospeler inladen...

Binnenkort is op Canvas de documentaire "Rebound" te zien. Die brengt het verhaal van Sebastien Bellin tijdens zijn revalidatie en de lange weg naar de Ironman. De documentaire is op Canvas te zien op 27 maart om 21.20 uur en op 22 maart al op VRT MAX.

Meest gelezen