Honderdtal Delhaizes ook vandaag gesloten: "Winkels waarschijnlijk tot zaterdag of zelfs tot dinsdag dicht"

Bij supermarktketen Delhaize blijven vandaag zo'n 100 van de 128 supermarkten in eigen beheer gesloten. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf. Volgens de christelijke vakbond zullen de winkels waarschijnlijk tot zaterdag of zelfs tot dinsdag gesloten blijven. Dan staat het eerste sociaal overleg op de agenda over de plannen om alle winkels in eigen beheer te verzelfstandigen.

Delhaize kondigde dinsdag aan dat het 128 winkels in eigen beheer aan zelfstandige uitbaters wil overdragen. Na de aankondiging sloten de meeste winkels de deuren na spontane acties van het personeel. Ook woensdag bleef nog een honderdtal winkels dicht en dat is ook vandaag het geval. 

De werknemers vrezen voor hun job. En ze zijn bang dat ze er sterk op achteruitgaan in loon- en arbeidsvoorwaarden. De vakbonden hadden niet opgeroepen tot een staking, maar ze verwachten dat zeker tot en met zaterdag de deuren dichtblijven van de meeste Delhaize-winkels die getroffen zijn. Volgens de Franstalige christelijke bediendebond zullen de winkels waarschijnlijk tot dinsdag gesloten blijven. Dan staat het eerste sociaal overleg op de agenda.

"Wij verwachten dat tot en met zaterdag ongeveer 100 supermarkten gesloten zullen blijven", zegt Koen De Punder van de christelijke vakbond. "De woede, de frustratie, het verdriet, veel onzekerheid over de toekomst, dat hakt erin en er is tijd nodig om dat te verwerken. Die mensen staken ook niet voor hun plezier, dat gaat hen ook wel geld kosten, we moeten op een bepaald moment ook wel kijken hoe lang je dit kan volhouden." 

Delhaize heeft intussen zijn thuisleveringen tijdelijk gratis gemaakt nu tientallen winkels met een afhaalpunt gesloten zijn door een staking. De Collect-service, waarbij klanten hun boodschappen aan een winkel komen afhalen, is tot 20 maart stopgezet. 

Meest gelezen