Wat houdt het Europese antwoord op Bidens Inflation Reduction Act in?

De Europese Commissie heeft een antwoord klaar op de Inflation Reduction Act (IRA), een gigantisch subsidiepakket van de regering van de Verenigde Staten om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te stimuleren. Business AM sprak erover met Kathleen Van Brempt, Europarlementslid voor Vooruit. 


Beluister het volledige interview met Kathleen Van Brempt hier.


De essentie: “Er is eindelijk het besef dat we industrie in eigen handen moeten houden”, zegt Van Brempt.

  • De IRA van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden had een naar neveneffect voor Europa. Talloze Europese bedrijven overwegen immers om de oceaan over te steken om gebruik te maken van de subsidieberg die de Amerikaanse regering heeft vrijgemaakt. Bovendien zijn Amerikaanse functionarissen actief door Europa aan het reizen om bedrijven te overtuigen.
  • Bedrijven binnen Europa houden, is dan ook cruciaal, zegt Van Brempt. “Dat is belangrijk voor onze werkgelegenheid, voor onze technologische kennis en voor onze toekomst in de transitie.” 
  • Maar wat houdt het Europese antwoord op de IRA, de Net Zero Industry Act, dan in? “De Europese Commissie komt nu met een voorstel om te zeggen dat bijvoorbeeld 40 procent van de zonnepanelen of 85 procent van onze batterijen … op Europese bodem moeten worden geproduceerd”, zegt Van Brempt.

Maar hoe?

Toch opvallend: “Het minder goede nieuws is dat het nog niet allemaal duidelijk is hoe we dat gaan doen.”

  • Het plan is momenteel om de productie van zonnepanelen, windturbines, batterijen en dergelijke te ondersteunen. Om dat te doen, wil Europa de aanvraagprocedure voor vergunningen verkorten, zodat de productie sneller kan gaan.
  • Maar: “het zal ook heel belangrijk zijn om die sectoren financieel te ondersteunen, en daarvoor is nog geen voorstel”, zegt Van Brempt. 

(mah)

Meer