In Kampenhout komt een tijdelijk opvangcentrum met containers voor honderden asielzoekers

Op het terrein van de vroegere slipschool van de federale politie in Kampenhout komt een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. Dat laten staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester Kampenhout) weten. 

Op een terrein van de slipschool van de federale politie in Kampenhout zouden zo'n 700 asielzoekers terechtkunnen in speciale containers. Naast slaapcontainers zijn er ook containers voor faciliteiten als eetruimtes, keukens, sanitair, etc.

Staatssecretaris voor migratie Nicole de Moor (CD&V) wil met het nieuwe centrum het tekort aan opvangplaatsen wegwerken. Kris Leaerts (Team Burgemeester Kampenhout) staat achter de beslissing: "Kampenhout is een solidaire gemeente en we zullen de buurtbewoners de komende dagen verder informeren. De afspraak is dat na de sluiting van het tijdelijke opvangcentrum de herbestemming tot natuurgebied wordt doorgezet."

BEKIJK - Het asieldorp in Kampenhout zal wellicht geen vergunning krijgen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir:

Videospeler inladen...
We hebben al 3 asielcentra in de regio
Kurt Ryon (Klaver - N-VA), burgemeester van Steenokkerzeel

De beslissing om in Kampenhout asielzoekers op te vangen, krijgt intussen al kritiek van buurgemeente Steenokkerzeel. Burgemeester Kurt Ryon (Klaver-N-VA) laat weten: "Het nieuwe opvangcentrum komt vlak bij Perk, een deelgemeente van Steenokkerzeel. In onze gemeente hebben we nu al 3 asielcentra. Dus zeggen wij nee tegen de opening van nog een asielcentrum."

Theo Francken (N-VA), burgemeester van Lubbeek en zelf ooit staatssecretaris voor migratie begrijpt niet dat er opnieuw voor de regio Halle-Vilvoorde wordt gekozen om asielzoekers op te vangen. Ook Vlaams parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) is kritisch. "Meer dan een derde van de inwoners in Halle-Vilvoorde is van vreemde herkomst. De grenzen van wat we aankunnen zijn niet bereikt, ze zijn overschreden”, zegt Slootmans.

700 extra opvangplaatsen in Kampenhout

Het is de bedoeling dat alle 700 bijkomende opvangplaatsen die de federale regering heeft aangekondigd in het containerdorp in Kampenhout komen. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor gezegd in "Villa Politica". "Dat is het terrein dat we op dit moment onderzoeken, maar er zijn nog enkele technische vragen."

Een van die technische vragen is of de regering wel een containerdorp zal mogen bouwen in Kampenhout, want het beoogde terrein ligt vlak bij een natuurgebied en ook een politieschool in de buurt zou moeten wijken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) twijfelt eraan of de federale regering überhaupt een vergunning zal kunnen krijgen voor het plaatsen van de containers.

BEKIJK - "Vreemd dat minister Demir al een antwoord heeft op een vraag die ik nog niet gesteld heb", zegt staatssecretaris Nicole de Moor in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen