Honderden asielzoekers krijgen tijdelijk onderdak in containers aan slipschool van federale politie

Het Hellebos in Kampenhout.© Erik Van Eycken

Kampenhout -

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) wil 400 asielzoekers tijdelijk onderbrengen in containers in het Hellebos in Kampenhout, de locatie waar momenteel de slipschool van de federale politie gevestigd is.

Erik Van Eycken

Op termijn moet de politieschool daar verdwijnen omdat het voorlopig werkt zonder milieuvergunning. Het gaat om een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. Die beslissing volgt uit het migratieakkoord waarover de federale regering het woensdagnacht eens werd. De federale regering nam deze beslissing na voorafgaand onderzoek, waarbij Kampenhout als opvanglocatie werd aangeduid.

Tijdelijk centrum

“We hebben nog altijd een tekort aan opvangplaatsen en blijven werken aan bijkomende plaatsen. In Kampenhout openen we een tijdelijk centrum. We doen dat in overleg met burgemeester Leaerts en ik dank hem voor de constructieve samenwerking”, zegt staatssecretaris Nicole de Moor.

LEES OOK. Federale regering sluit asielakkoord: dit zit allemaal in het pakket

“Kampenhout is een solidaire gemeente en we leveren onze medewerking voor het nieuwe centrum. We zullen de buurtbewoners de komende dagen verder informeren. De afspraak is dat na de sluiting van het tijdelijke opvangcentrum, de herbestemming tot natuurgebied wordt doorgezet”, zegt burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester).

600 containers

“Het Europese asielagentschap EUAA stelt 600 containers ter beschikking. Die kunnen plaats bieden aan 700 personen”, klinkt het nog op het kabinet van de Moor. “Naast slaapcontainers zijn er ook containers voor faciliteiten als eetruimtes, keukens, sanitair, etc. Een aantal technische juridische issues zoals stedenbouwkundige voorschriften worden nog uitgeklaard, vooraleer de plaatsing van de containers kan beginnen.”

LEES OOK. LIVE. Wat houdt migratiedeal precies in? Volg hier de persconferentie van staatssecretaris Nicole De Moor en premier Alexander De Croo

“Ook wordt overleg gepland met ANB en Natuurpunt in functie van de natuurwaarde van de site. Voor de slipschool van de federale politie wordt een alternatief gezocht. Wanneer het tijdelijke opvangcentrum weer gesloten wordt, zal het terrein worden onthard, zoals dat reeds voorzien is. Het terrein zal dan worden beplant in het kader van een herbestemming tot bos- of natuurgebied.”

Burgemeester Steenokkerzeel niet te spreken over asielcentrum in Kampenhout

Kurt Ryon (N-VA), burgemeester van Steenokkerzeel, is niet te spreken over het nieuwe asielcentrum dat in buurgemeente Kampenhout zou komen. Ryon overweegt juridische stappen te zetten om het centrum tegen te houden.

“Het terrein ligt erg kort bij onze gemeente, en wij hebben al drie asielcentra”, zegt burgemeester Ryon. “We zijn heel meewerkend als het gaat om asielopvang. Maar een nieuw asielcentrum is te veel. Op een bepaald moment is het genoeg.”

Volgens Ryon hebben de centra een “enorme impact” op de werking van politiezone Kastze, waartoe zowel Steenokkerzeel als Kampenhout behoren. “Als er stakingen zijn, als er vluchtpogingen zijn, als er rellen uitbreken, is dat allemaal extra belasting voor onze zone. Ik hamer al jaren op extra tegemoetkomingen, maar op één keer na, is daar niets van terechtgekomen.”

Ryon verwijst ook naar het feit dat de zone bedoeld is om als natuurgebied in te gebruiken. “Wij zullen contact opnemen met het kabinet-De Moor en juridische stappen zetten op basis van het natuurdecreet.”

De burgemeester vindt dat de asielzoekers in Brussel zelf moeten opgevangen worden “want daar liggen alle betrokken instanties”. “Dit is enkel een gemakkelijkheidsoplossing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen