Gustaph tussen zijn backingzangeressen (van links naar rechts): Chantal, Monique en Sandrine

Sandrine als derde backingzangeres mee met Gustaph naar Songfestival: "Hadden we aan elkaar beloofd"

Zanger Gustaph heeft de videoclip voorgesteld van zijn Songfestivalnummer "Because of you", en daarin is Sandrine Van Handenhoven te zien als derde backingzangeres. Sandrine gaat mee naar het Songfestival in Liverpool, samen met de twee achtergrondzangeressen die er al bij waren tijdens "Eurosong". Dat heeft Gustaph verteld in "Goeiemorgen Morgen" op Radio2, waar de clip van zijn nummer in première is gegaan.

Verrassing: Gustaph trekt niet met twee maar met drié backingzangeressen naar het Songfestival in Liverpool. Chantal Kashala en Monique Harcum krijgen het gezelschap van Sandrine Van Handenhoven. België strijdt in de tweede halve finale van het Songfestival, op donderdag 11 mei, voor een plek in de finale.

Sandrine is geen onbekende in muziekland: ze werd in 2004 derde in "Idool" en heeft ook een Eurosongverleden. In 2008 deed ze mee aan de nationale preselectie, waar ze nét niet het Belgische ticket voor de liedjeswedstrijd binnenhaalde. Sandrine werd tweede met "I feel the same way", na Ishtar met "O julissi".

Daarna combineerde Sandrine haar muziekcarrière een tijdlang met een job als omroepster bij VRT, en later op de regionale televisie. Vorig jaar speelde ze de hoofdrol in de musical "Josephine B.". Als backingzangeres van Gustaph zet Sandrine weer een stap in de spotlights van de muziekwereld, waar ze al een tijdlang achter de schermen actief is.

"Sandrine heeft ook op de plaat meegezongen", vertelde Gustaph vanochtend in "Goeiemorgen Morgen". "Voor de finale van Eurosong had ze een andere verplichting, maar we hadden aan elkaar beloofd: als ik zou doorgaan, dan gaat ze mee. En ze is haar belofte nagekomen." 

BEKIJK - Gustaph geeft op Radio2 meer details prijs over zijn deelname aan het Songfestival:

Videospeler inladen...

De clip omschrijft Gustaph als een ode aan de queer gemeenschap en aan de jaren 90. "Het is echt een feest." 

BEKIJK - De videoclip van "Because of you", die volgens Gustaph "een ode is aan diversiteit":

Stilist van Lady Gaga

Tot zover Gustaphs entourage óp het podium. Zijn outfit is ontworpen door Walter Van Beirendonck. Stilist Tom Eerebout houdt zich bezig met zijn hele look. Eerebout bedacht twee jaar geleden ook de Songfestivaloutfit van Hooverphoniczangeres Geike Arnaert (de korte zwarte glitterjurk met hoge laarzen). Hij kleedt al jaren grote sterren als Lady Gaga. 

Over zijn eigen outfit kan Gustaph nog niet veel kwijt, maar hij verklapt wel al dat hij "zeker weer een hoofddeksel zal dragen".  

De outfit van Geike Arnaert op het Songfestival van 2021: een idee van stylist Tom Eerebout
ANP POOL / Sander Koning

Gustaphs echtgenoot Roen Lommelen is verantwoordelijk voor de visuals bij de podiumact en regisseerde de videoclip van "Because of you". Choreograaf Yves Ruth is creative director van de Belgische act. Hij heeft samengewerkt met Sandrine en Natalia en is de artistieke directeur van Hadise, die Turkije in 2009 vertegenwoordigde op het Songfestival met "Düm Tek Tek".

Last but not least: regisseur Hans Pannecoucke en light designer Ignace D'Haese zitten ook mee in Team Gustaph. Pannecoucke heeft samen met Yves Ruth de act van Gustaph bedacht, Ignace D'Haese de belichting. 

Pannecouche en D'Haese zijn in Songfestivalland een veelgevraagd duo. Door hun toedoen scoren acts vaak bijzonder goed op de liedjeswedstrijd. Ze bedachten de regie van "Arcade" van Duncan Laurence in 2019, met de lichtbol die tegen het einde van het nummer naar beneden zakt boven zijn piano. 

Andere acts op hun palmares: de draaiende camera's rond The Common Linnets in 2014, wat Nederland een tweede plaats heeft opgeleverd, en de slimme camerastandpunten tijdens de enthousiaste dansact van Laura Tesoro voor ons land in 2016.

BEKIJK - de act van "Arcade", waarmee Duncan Laurence het Songfestival won voor Nederland in 2019:

"Het wordt veel dynamischer"

"De act begint meer en meer vorm aan te nemen", legt Gustaph uit. "We hebben al een paar keer gerepeteerd en moesten voor BBC ook al een eerste voorstel indienen, met ideeën en cameraposities. Het wordt veel dynamischer, het is een huge (gigantisch) podium in Liverpool dat we volledig gaan proberen te benutten."

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 en donderdag 11 mei live te volgen op Eén en via VRT MAX, de finale wordt uitgezonden op zaterdag 13 mei. Gustaph treedt voor ons land aan in de tweede halve finale, op 11 mei.

Meest gelezen