Foto ter illustratie.
All Rights Reserved © Sergey Ryzhkov/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Bever bouwt dam op grens van Ranst en Zandhoven en zet hectare bos blank

Een bever heeft een hectare bos blank gezet aan de Tappelbeek op de grens van Ranst en Zandhoven. Door de dam die het dier heeft gebouwd, kan het water niet meer door en dat veroorzaakt overstromingen. "Een beverdam weghalen heeft geen zin, want binnen de twee dagen ligt er al opnieuw een dam", vertelt Bianca Verhaert van de Dienst Integraal Waterbeleid. 

Een ijverige bever heeft een dam gebouwd op de Tappelbeek aan de Zandhovensesteenweg op de grens van Ranst en Zandhoven. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De dam houdt het water van de beek tegen en dat veroorzaakt lokaal wateroverlast. De bever heeft op die manier al een hectare bos blank gezet. 

De burgemeester van Zandhoven is bang dat er binnenkort ook huizen in de buurt onder water kunnen lopen. De gemeente heeft al ervaring met bevers. "Een aantal jaren geleden kwamen er uit het niets bevers in het Viersels Gebroekt", vertelt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). "Dat is een natuurgebied, dus daar hadden wij geen enkel probleem mee. De Tappelbeek komt op het einde samen met het Viersels Gebroekt en waarschijnlijk is die bever op die manier in de beek geraakt. Het is een hele belangrijke beek, want als ze te hoog komt, dreigen de huizen en straten aan de beek onder water te lopen. Dat is al eerder gebeurd door extreme regen."

Als het water van de beek te hoog komt, kunnen huizen en straten onder water lopen

Luc Van Hove (CD&V), burgemeester Zandhoven

De gemeente mag de beverdam niet zomaar weghalen. "De bever is Europees beschermd, dus je mag daar niet zomaar aankomen", legt Bianca Verhaert, ecoloog bij de Dienst Integraal Waterbeleid Antwerpen uit. "Daarbij is er al een aantal jaar beveractiviteit in dat gebied en we hebben daar nog nooit klachten over gehad. Het bos is van nature een nat bos en daarom ook gevoelig voor overstromingen."

Eens bevers zich op een plek goed voelen, zullen ze daar blijven zitten

Bianca Verhaert, ecoloog bij Dienst Integraal Waterbeleid Antwerpen

Mochten er wel degelijk huizen of straten dreigen onder water te lopen, zal de provincie de beverdam doorbreken. Maar dat blijkt niet eenvoudig. "Bevers zijn heel volhardend. Als je een beverdam weghaalt, ligt er binnen de twee dagen al een nieuwe dam", zegt Verhaert. "Wij kunnen wel ingrijpen, maar dan zouden we wekelijks moeten ingrijpen. Eens bevers zich op een plek goed voelen, zullen ze daar blijven zitten."

Natuurgebied 'Viersels Gebroekt' met links de Tappelbeek
Google Maps

Meest gelezen